Thuis bij

modeontwerpster Elisabetta Franchi

De ontwerpen van de Elisabetta Franchi genieten internationaal grote naam en faam; het merk wordt in tientallen landen wereldwijd verkocht en menig bekendheid is al in de kleding van de Italiaanse gespot. Dat EF weet wat stijl is moge dus duidelijk zijn en blijkt ook wel uit haar huis. Het kopen van een authentieke Italiaanse boerderij was haar droom en die werd in 2000 werkelijkheid, toen ze dit Bolognese landhuis op de kop tikte. Franchi verbouwde het grondig tot de villa die het vandaag de dag is én waar wij exclusief binnen mogen kijken. Ze woont er met haar man Alan, dochter Ginevra, stiefdochter Martina en zoon Leone. 

Het droomhuis van modeontwerpster Elisabetta Franchi staat in thuisland Italië, op het platteland van Bologna – vijftien kilometer bij de gelijknamige stad vandaan. Het huis is gebouwd in de twintigste eeuw en bestond oorspronkelijk uit verschillende gebouwen. Franchi kocht het in 2000 en was er meteen verliefd op: ‘Ik wilde graag een uitnodigend huis, waarin de typische architectuur van de Bolognese boerderijen behouden zou blijven. Met een schuur die omringd is door stenen zuilen en een stal met gewelfde plafonds’. Dit plattelandshuis is dan ook precies wat ze zocht – ze noemt het liefkozend La Contadina: de plattelandsvrouw. Elisabetta vervolgt: ‘Zodra ik het zag, zag ik voor me hoe het eruit zou kunnen zien na een renovatie. Mijn doel was om er een modern huis van te maken zónder de sporen van de geschiedenis uit te wissen’. En dat is gelukt! Het landhuis heeft nog steeds het karakter van het landelijke bouwwerk dat het was rond het jaar 1900 en na een grondige renovatie kon ze er in augustus 2002 gaan wonen.

De verbouwing is geleid door architect Alfrede Mattesini, maar natuurlijk heeft de modeontwerpster alles nauwlettend in de gaten gehouden en samen zijn zij tot het resultaat gekomen wat het nu is. De kroon op het werk? Dat is toch wel de vijftien meter glazen galerij. Die verbindt de oude stallen, waar zich nu de huiskamer bevindt, met de schuur, waar nu geslapen wordt. ‘De galerij loopt door de tuin en zorgt ervoor dat het groen van buiten doorloopt in het huis. Zo is de natuur een dominant element geworden. Nu is het een huis dat veel warme over zich heeft. Het geheel past bij ons simpele doch comfortabele interieur.’ 

EF-design

Dat interieur is, hoe kan het ook anders, geheel van Franchi’s hand. Haar man heeft daar bijvoorbeeld ook niks in te brengen: ‘Ik laat me leiden tot mijn persoonlijke smaak en mijn ideeën zijn altijd duidelijk, dus laat ik me niet beïnvloeden door anderen. Ook de inspiratie voor dit huis was al direct duidelijk en heeft natuurlijk raakvlakken met mijn kleding; beide hebben een simpel ontwerp, maar altijd met iets extra’s. Met een detail dat het verschil maakt. Zowel in mijn kleding als in mijn huis is alles in perfecte balans en is er niets dat niet op zijn plaats is’. Als we vragen waar Elisabetta de inspiratie voor het interieur vandaan heeft gehaald, is haar antwoord al net zo stellig: ‘Ik krijg overal inspiratie van – als het moet haal ik het zelfs uit een wit papier’.

En dat doet ze goed, want het resultaat is schitterend. Trends volgt ze niet en ze noemt haar stijl ‘uniek en persoonlijk’. Zo is Franchi’s huiskamer een knusse plek met zachte banken in neutrale kleuren. Alles heeft hier zachte tinten – van het linnen tot de gordijnen en het porselein – en de eikenhouten parketvloer benadrukt dit rustieke gevoel nog eens. Deze ruimte is dan ook Elisabetta’s favoriete plek in huis: ‘Ik ben echt dol op deze kamer. Het geeft me de mogelijkheid lekker binnen te blijven, terwijl ik door de grote ramen het gevoel heb helemaal op te kunnen gaan in de tuin buiten. De natuur geeft me energie – ik absorbeer het. Door het groen voel ik dat ik leef’. De tuin is dan ook met zorg aangelegd en dat wat erin staat is zo gekozen, dat het er het hele jaar groen is. Zo staan er veel struiken, oleanders, bessenbomen en borders vol rozen. Het zwembad wordt op zijn beurt omringd door veel gras, palmen en exotische planten. En in tegenstelling tot de huiskamer en tuin wordt de slaapkamer vooral gekenmerkt door donkerdere tinten, met als eyecatcher de Afrikaanse rozenhouten vloer. De touwgekleurde linnen gordijnen en het ecru gestoffeerde bed passen hier op hun beurt perfect bij.

Tornen aan haar interieur, daar doet Franchi niet aan. ‘Ik ben conservatief en heb veel moeite om afscheid te nemen van de dingen die ik ooit uitgekozen en gekocht heb.’ Als we haar vragen naar haar favoriete item in huis, kan ze dan ook geen antwoord geven. Ze vindt alles even mooi. Meubels haalt ze dan ook overal vandaan en, omdat ze van custom made producten houdt, maakt ze ook veel zelf. Wat voor haar de grootste emotionele waarde heeft weet ze wél te vertellen: ‘Dat is mijn bed. Ik kocht het in 2002. En de achttiende eeuwse klok die bij mijn badkuip staat is ook belangrijk voor me. De grootste aankoop was de keuken; die is van het merk Boffi. Hij kostte een aardige duit, maar heeft zijn geld ook zeker opgeleverd, want na al die jaren vervult hij zijn functie nog altijd goed!’

Luxe zit hem volgens de ontwerpster echter niet in dit alles; belangrijker vindt ze de details in een huis. ‘Ik kijk veel meer naar het architectonische en houd bijvoorbeeld heel erg van een mooie muur of een openhaard die met zorgvuldig gekozen stenen gebouwd is…’

Home sweet home

Het belangrijkst in huis, is volgens Elisabetta dat je je er op je gemak voelt. ‘Dit huis voelt voor mij als een tweede huid en dat vind ik belangrijk. Wat ik wil, is dat het lukt dit gevoel over te brengen naar de vrienden en gasten die we hier ontvangen. Relaxen doe ik het liefst in de badkamer – ik geniet het meest als ik daar ben. Ik vind het fijn als de honden in en uit lopen en de kinderen en hun nannies me gezelschap houden. Ik noem de badkamer ook wel mijn tweede kantoor.’ Want werken, dat doet Franchi natuurlijk aan de lopende band en daardoor is ze ook veel weg. Maar ook elders kan ze zich prima thuis voelen: ‘Zolang ik in een omgeving ben die met gevoel voor smaak is gevormd, er een schone geur hangt en de service verwelkomend is’.

Naast dit prachtpand in Bologna heeft Elisabetta nog andere huizen: een aan de kust in Milano Marittima en een in Cortina, in de Alpen – beide in Italië dus. Maar het Bolognese landhuis blijft favoriet. Het is haar eerste echte huis en de eerste woning waarop ze echt verliefd werd. En stiekem zou ze nog wel een huis willen kopen aan de andere kant van de oceaan. Ze zegt erover: ‘Dat lijkt me te gek. Ik wil graag weer die adrenaline door mijn aderen voelen stromen, die ik voel als ik een nieuw “nest” maak’.

En met die opmerking rest ons nog één vraag… Kunnen we in de nabije toekomst een EF-interieurlijn verwachten? ‘Absoluut! Ik ben al begonnen door items te creëren voor mijn eigen huis.’ Hoera!