Art

Amsterdam krijgt 350 meter lang kunstwerk

Er zijn grootse plannen voor Amsterdam Zuidoost: Amstel III verandert van grijs kantorengebied naar aantrekkelijke stadswijk. Deze transformatie betekent veel bouwhekken, kranen en wegafsluitingen en om dit nét iets leuker en leefbaarder te maken organiseerde HOBU een heuse ‘Hekkkenton’. Een 24 uur durende ontwerpwedstrijd met bouwhekken als canvas. Met als resultaat prachtige ontwerpen: van een interactieve installatie tot kleurrijke kunst.

De ‘Hekkenton’ vond op 21 & 22 mei plaats met de ontwerpers Munir de Vries, AiRich en Tamar Rozenblat & Ramaz Goiati. Binnen 24 uur creëerden zij ieder een concept dat de stad een beetje extra geeft tijdens de bouwperiode. Winnaar Munir de Vries maakte ‘You’ll Never Walk Alone’ – een uniek stop motion concept. Op het bouwhek-canvas lopen figuren de toekomst tegemoet: met alle hekken achter elkaar ontstaat een vloeiende, kleurrijke beweging. Voorbijgangers worden aangemoedigd dezelfde houding aan te nemen als de figuren en zelf een stop motion video te maken. ‘s Avonds worden de hekken één voor één uitgelicht als een live animatie. Dit winnende ontwerp is vanaf 20 juni te zien op de bouwhekken, met maar liefst 350 meter kunst.

‘You’ll Never Walk Alone’ – Munir de Vries

AiRich presenteert ‘Memre Bimre’: kleurrijke fotocollages die de verschillende culturen van de dominante etniciteiten uit Amsterdam Zuidoost tonen. Vanaf een afstandje is het een abstract patroon, maar dichterbij zie je verrassende lokale ‘ingrediënten’

‘Memre Bimre’ – AiRich

Tamar Rozenblat & Ramaz Goiati transformeren een Bijlmer’s stadsgezicht in een intieme compositie van kleuren en vormen, die doet denken aan een aquarel met houten omlijsting. Een vertaalslag om anders naar architectuur te kijken en de gebiedstransformatie toegankelijker te maken voor een breed publiek.

‘Warm skies’ – Tamar Rozenblat & Ramaz Goiati

Check hobu.amsterdam/hekkenthon/ voor meer info!