5 tips

Besparen in de badkamer? Check deze handige tips

Sta je het liefst lekker lang onder de hete douche of pak je het liefst na elke douche een frisse handdoek? Grote kans dat jouw energie,- en waterrekening dan flink oploopt. Je verbruikt namelijk ongemerkt veel stroom als je vaak in de badkamer te vinden bent. Om maandelijks minder geld kwijt te zijn aan je rekeningen, geven we je een aantal handige tips.

1. Koop een waterbesparende douchekop

Ideaal voor iedereen die graag zo lang mogelijk onder de douche staat: een waterbesparende douchekop in de badkamer! De douchekop mengt onder druk luchtbelletjes met het water, waardoor het minder water verbruikt. En geen zorgen, het gaat niet ten koste van de waterdruk, je doucht dus net zo lekker.

2. Was je haren minder vaak

Was jij elke dag je haar? Dat is helemaal niet goed voor je lokken en het maakt je hoofdhuid extra gevoelig. Regelmatig je haren wassen zorgt bovendien voor hogere energiekosten. Je staat door het insoppen en uitspoelen van je haar namelijk al snel langer onder de douche. Helemaal niet nodig! 

Heb je snel last van een vettige hoofdhuid en was je jouw haar het liefst elke dag? Haal dan een goede droogshampoo in huis, bouw het wassen langzaam af en haal je handen minder vaak door je haar. Ook handig: leer je haar stylen met vet haar, zodat je het wassen zo lang mogelijk kunt rekken. 

3. Gebruik je handdoeken meerdere keren

Een handdoek voor je haren, een handdoek voor je lichaam en dan beide gelijk in de wasmand? Dat is een beetje zonde. Als je uit de douche komt ben je al schoon, dus je handdoeken worden niet gelijk vies. Je kan ze tot drie keer toe gebruiken voordat je ze in de was stopt. Zo hoef je de wasmachine minder vaak aan te zetten en bespaar je energie. 

4. Check je verlichting

Gebruik je nog oude spotjes in de badkamer? Hoog tijd om deze te vervangen door duurzame LED-verlichting. LED-lampen verbruiken minder stroom en gaan langer mee. Extra leuk: je kan experimenteren met verschillende kleuren, waardoor je je badkamer extra sfeer kan geven. Ook is het licht van LED-lampen vaak feller, waardoor je je beauty routine nog beter kunt zien.

Daarnaast moeten oude spotjes vaak ingezameld worden als chemisch afval, omdat hier kwikoxide in zit. Kwik kan erg schadelijk zijn voor het milieu, zeker als het in het water terechtkomt. Dit is namelijk zeer giftig voor zowel mens als dier. Bij LED-verlichting is dit niet het geval, wel zo fijn dus. 

5. Een duurzame keuze

Of je nou energie of water bespaart voor je portemonnee of voor het milieu: door de bovenstaande tips toe te passen zorg je voor een zuinigere badkamer waar je optimaal van kunt genieten.