Zie jij het wel zitten om je eigen optrekje te hebben in Spanje? Als je een (tweede) huis koopt onder de Spaanse zon, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het werkt net even anders dan de aankoop van je huis in Nederland. Wij delen een aantal tips voor waar je aan moet denken.
1. Huis zoeken
Spanje is een groot land met ontzettend veel mooie regio’s. Ieder gebied heeft weer zijn eigen charmes en voor- en nadelen. Heb je al een omgeving in gedachten waar je jezelf ziet wonen, zoals op Ibiza? Dit is een handig startpunt om je buitenlandse huizenzoektocht te beginnen.
Als je eenmaal weet waar je ongeveer een huis wilt kopen, kun je op zoek naar huizen die te koop staan. Dat kan via internet, maar misschien is contact opnemen met een Spaanse makelaar wel handiger. Die weet precies welke huizen nog beschikbaar zijn en wat realistische biedingen zijn.
Zo heb je als je zelf nog in Nederland bent een hulpje op afstand die de lokale markt goed kent. Op basis hiervan kan je een lijst opstellen met huizen die je interesse wekken.
2. Huizen bezichtigen
Met een shortlist van huizen die je wilt bezichtigen, is het tijd om een trip naar Spanje te plannen. Maak vanuit Nederland alvast afspraken voor de bezichtigingen, zodat je weet welke huizen je wanneer bezoekt. Op die manier weet je vooraf zeker dat het bezoek aan Spanje de moeite waard is. Neem ook een makelaar of iemand die de lokale huizenmarkt kent mee naar de bezichtigingen: diegene let weer op andere zaken dan jijzelf.
3. Huis kiezen
Een huis kopen gaat in het buitenland vaak net anders dan in Nederland. Huizen worden regelmatig bij verschillende makelaars aangeboden tegen verschillende vraagprijzen. Daarnaast zitten schulden niet vast aan de eigenaar maar aan het vastgoed. Dit betekent dat je eventuele (hypotheek)schulden van de vorige eigenaar overneemt. Belangrijk dus om op te letten voordat je een bod uitbrengt.
Wil je het huis verhuren als je zelf in Nederland bent? Dit werkt anders dan in Nederland. Het ligt niet alleen aan de voorwaarden van de hypotheekverstrekker, maar je moet hiervoor in Spanje meestal ook een licentie aanvragen. Let dus goed op de voorwaarden voordat je een huis kiest.
4. Bod uitbrengen
Heb je een goed beeld van een huis en het bijbehorende financiële plaatje, dan wil je misschien een bod uitbrengen! Om het geld bij elkaar te krijgen, kan je op verschillende manieren te werk gaan. De makkelijkste manier is met eigen geld, maar deze luxe is helaas niet voor iedereen weggelegd.
Een andere aantrekkelijke manier om de financiering voor je tweede huis rond te krijgen, is door de overwaarde van je Nederlandse huis te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door de hypotheek onderhands te verhogen of je hypotheek over te sluiten. Om erachter te komen of dit haalbaar is, kan je je maximale hypotheek berekenen. Als laatste kan je ook een hypotheek afsluiten in het buitenland.
Een aparte hypotheek bij een Nederlandse bank voor een huis in het buitenland wordt zelden verstrekt, omdat het voor hen lastig is om het risico in te schatten van de waarde van een buitenlandse woning.
5. Genieten onder de Spaanse zon
Ben jij ieder vrij moment al zo’n beetje in Spanje te vinden en heb je financiële ruimte over? Dan is het waarschijnlijk wat voor jou om een huis in Spanje te kopen. Zo kan je zoveel je wilt genieten onder de Spaanse zon!