Art

Expositie beeldend kunstenaar Casper Faassen

Beeldend kunstenaar Casper Faassen komt met ‘Les Marées’: een bijzondere expositie bij Project 2.0 Gallery in Den Haag, die vanaf nu te bewonderen is. Hier toont Faassen fotografisch werk dat voortvloeide uit zijn samenwerking met dansers van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. ‘Les Marées’, ofwel ‘de getijden’, verwijst naar een belangrijk thema binnen zijn werk: de spanning tussen het verdwijnen en het verschijnen, het zichtbare en het onzichtbare.

Casper Faassen raakte initieel in dans geïnteresseerd door balletdanseres Igone de Jongh. Extra bijzonder dus dat tijdens de expositie voor het eerst werken te zien zijn waarin zij de hoofdrol speelt. Ander werk van Faassen’s hand reflecteert op de recente ‘Black Lives Matter’-beweging. Voor deze serie werkte hij samen met danser Prince Credell. 

Ook wordt de dansfilm ‘Hover through the Fog and Filthy Air’ getoond tijdens de expositie. De film werd geselecteerd als beste dansfilm van de maand juli door het internationale Dance Magazine. De film kwam in coronatijd tot stand als reactie op onze vrijheid in isolatie. In de film dansen Chloe Albaret en Marne van Opstal – beide bekend van het Nederlands Dans Theater. Van Opstal was ook verantwoordelijk voor de choreografie van de film. 

Beeldend kunstenaar Casper Faassen ontwikkelde zijn voorliefde voor tekenen en schilderen door 17e-eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Van Goyen. Zijn stijl, waarbij transparante fotografie wordt gecombineerd met verschillende lagen verf waarin schoonheid en vergankelijkheid hand in hand gaan, wordt geprezen door zowel critici als het publiek en is wereldwijd te zien op beurzen, in galeries en musea waaronder de Paris Photo New York, Photo London, Photofairs Shanghai en PhotoBasel, waar hij in 2019 de ALPA Award won. Zijn werk is opgenomen in zowel particuliere als verschillende openbare collecties als het Frans Halsmuseum, Museum de Lakenhal en het Haags Historisch Museum.

Lees het interview dat we met Casper deden in de nieuwe editie van Talkies Magazine!