My Favorite Books

must read

Favoriete boeken van Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier studeerde rechten in Amsterdam en New York. Na vier jaar als advocaat te hebben gewerkt, maakte ze de overstap naar de journalistiek. Ze vestigde zich als Italiëcorrespondent voor onder andere RTL en Vrij Nederland in Rome. 7 november verschijnt haar boek ‘De Markies en zijn kolonie die nooit heeft bestaan’.

Wilde Zwanen – Jung Chang

De levens van drie generaties Chinese vrouwen door de eeuwen heen. Stilistisch prachtig en bijzonder om op die manier een voor mij onbekend land en de harde geschiedenis beter te begrijpen. 

‘t Hooge Nest – Roxanne van Iperen 

Prachtig non-fictieboek dat leest als een roman. Ik heb veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen, maar het voelde toch alsof ik voor het eerst over de verschrikkingen las. Tegen het einde kruipt Van Iperen steeds meer onder de huid van de twee Joodse zussen. Geen enkele schrijfster heeft de oorlog voor mij zo dichtbij gemaakt als zij. 

Een zachte hand – Leila Slimani 

Een even gruwelijk als geniaal boek. Een nanny die bij een yuppenstel in Parijs werkt. Ze maakt zich binnen de muren van hun huis steeds kleiner, maar door haar ogen zien we haar woede en haat naar deze mensen én hun kinderen steeds verder toenemen. 

Ik haal je op, ik neem je mee – Niccolo Ammaniti 

Zo’n boek waar je even van moet bijkomen als je het uit hebt. Ammaniti maakt zijn personages zo levensecht dat je ze bijna kunt raken: een uit de gevangenis bevrijde playboy, een tienjarig jongetje die heimelijk op zijn beste vriendinnetje verliefd is en een eenzame lerares die voor haar moeder moet zorgen. Hun levens van zijn hoofdpersonages in een afgelegen Italiaans dorp raken op dramatische wijze met elkaar verbonden. 

De Zwarte met het Witte Hart – Arthur Japin

De onthutsende geschiedenis van twee Afrikaanse prinsjes die als onderpand van in 1837 naar Nederland worden geschonken. Ze worden meegenomen naar Nederland en daar grootgebracht. De wereldgeschiedenis houdt volgens mij nog zoveel ongelofelijke verhalen verborgen. Verhalen die je in fictie als ongeloofwaardig zou bestempelen. Mijn boek ‘De Markies’ is daar ook een voorbeeld van. 

Credit Foto: Jan Reinier van Vliet