Column Fidan

Column

Fidan Ekiz

Catherine Deneuve zei het al: op een zekere leeftijd moet een vrouw kiezen tussen haar gezicht en haar achterwerk. Deneuve bedoelde: je kunt je kont wel strak trainen, maar dan verdwijnt het vet in je gezicht ook mee. Hallo rimpels.

Sinds ik veertig ben probeer ik te redden wat er te redden valt. ‘Het zit allemaal tussen de oren’, zei een vriendin onlangs. ‘Je bent niks veranderd’, bezwoer ze. Niks veranderd my ass. Ik zié het toch. Sinds ik mijn fronsrimpel tevergeefs plat probeerde te laten spuiten voel ik me reddeloos verloren. De botox werkte voor geen meter. Die krater tussen mijn wenkbrauwen zit er nog steeds. ‘Te diep’, was de verklaring. Ik kon wel met fillers aan de slag, maar dan riskeerde ik blind te worden. Ik moest kiezen tussen mijn gezicht en mijn zicht. ‘Je bent te laat’, zei de specialist. ‘Het advies is om preventief te laten spuiten.’ Uit navraag bleek ook dat ik (twintig jaar) te laat ben voor het volledig verwijderen van de pigmentvlekken in mijn gezicht. Had ik mijn huid maar beter moeten beschermen tegen de zon. Zes jaar heb ik in Turkije gewoond en gewerkt als correspondent voor de Nederlandse media. Ik gebruikte geen zonnecrème, geen SPF, niks. Die vette witte crème verziekte mijn make-up. Een zonnebril droeg ik ook niet omdat het mijn te grote neus accentueerde. Daar heb ik weer wél wat aan laten doen. ‘Die neus kan echt niet. Meteen laten opereren’, zei mijn tante in Istanbul. Dat zal je iemand in Nederland nou nooit horen zeggen. (En dan zeggen ze dat Nederlanders direct zijn.) Zo geschiedde. In het geniep onderging ik een neusoperatie. Een paar weken later stond ik voor de camera om live te praten voor RTL Nieuws. Alsof er niks was gebeurd. Ik verwachtte een stroom aan reacties. Het bleef oorverdovend stil. In Nederland rust er echt nog teveel een taboe op plastisch chirurgie.

Ik google me al enkel jaren helemaal suf om te achterhalen wat ik kan doen om de tand des tijds te verslaan. Mijn tien jaar jongere zusje krijgt het regelmatig te horen van mij: smeer altijd een hoge SPF op je gezicht. Ook in de winter. Draag een zonnebril, frons niet teveel, gebruik een dagcrème met vitamina A-zuur, de enige die werkt tegen rimpels. Reinig je huid af en toe met appelciderazijn tegen ouderdomsvlekken. En doe aan gezichtsyoga: YouTube laat je zien hoe dat moet. Het liefst waarschuw ik iedereen, schreeuw ik het van de daken, maar ik vrees dat niemand erop zit te wachten. Laatst zat er een jonge vrouw tegenover mij in de trein. Ze fronste zich een ongeluk. Ik kon mijn ogen niet afhouden van de beginnende kras tussen haar ogen. Ze keek zichtbaar geïrriteerd terug. Ik moest me inhouden om er niks van te zeggen. Mijn directheid zou hoogstwaarschijnlijk als beledigend worden opgevat. Toen ze uitstapte dacht ik: ik had je kunnen helpen. Nu ben je verloren. Eigen schuld. We worden zo doodgegooid met allerlei producten en schoonheidstips dat we de belangrijkste voorzorgsmaatregelen over het hoofd zien. Het kan niet alleen aan mij liggen. Voorbeeld: mijn zussen, vriendinnen en collega’s smeren zich buiten de zomer echt niet zo goed in. ‘Misschien maken wij ons er wel minder druk om dan jij,’ merkte een collega onlangs droogjes op. ‘Alsof je waarschuwt voor de Apocalyps. Je kunt niet voorkomen dat je ouder wordt, Fidan.’ Ik wenste haar acuut een ontiegelijke afname van collageen toe. Vanaf nu is het ieder voor zich. Ik zal mijn achterwerk en gezicht redden van de ondergang. Al is het alleen al om Deneuve in het ongelijk te stellen.

Liefs, Fidan