Historische doorbraak

Het partnerverlof is uitgebreid

It’s finally here! Per 1 juli 2020 hebben alle partners van vrouwen die net bevallen zijn recht op vijf extra weken 70% betaald partnerverlof! En dit allemaal dankzij de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). De afgelopen jaren heeft WOMEN Inc. zich hard gemaakt om deze wet mogelijk te maken en het is nu dus gelukt. Een historische doorbraak.

Wanneer partners meer verlof opnemen, heeft dit een positief effect op de werk/zorg-verdeling tussen mannen en vrouwen en daarmee ook op de ruimte die vrouwen krijgen voor betaald werk. De helft van de ouders wil het liefst werk en zorg gelijk verdelen, maar dit lukt slechts bij 1 op de 10. De keuzes van ouders worden hierdoor beïnvloed, wat weinig ruimte over laat voor een gelijke taakverdeling en door traditionele opvattingen over de rolverdeling tussen man en vrouw. Het nieuwe, uitgebreide partnerverlof is een belangrijke eerste stap.

Helaas is het door de 70%-regeling nog steeds niet voor iedereen weggelegd om dit verlof op te nemen. Vooral voor mensen met lagere inkomens kan dit een drempel zijn. Daarom wil WOMEN Inc. werkgevers oproepen om het verlof 100% door te laten betalen. Ook roept WOMEN Inc. de overheid op om de lengte van het verlof gelijk te trekken met die van moeders, zodat de verdeling écht eerlijk is.

Online magazine

WOMEN Inc. lanceert het online magazine ‘Zo werkt het. Editie WIEG // uitgebreid partnerverlof’. Hier vind je alle info over de wet en de voordelen ervan, voor werknemers en organisaties, een handig stappenplan over hoe het verlof op een succesvolle manier in te voeren en inspirerende voorbeelden van organisaties die het 100% betaald verlof al aanbieden zoals Coca-Cola, bakkerij Maison Kelder, &samhoud en de Goede Doelen Loterijen.