Happy Women's Day!

Internationale vrouwendag – 8 lessen van inspirerende vrouwen!

Happy Women’s Day! Wereldwijd wordt er op 8 maart internationale vrouwendag gevierd. Op deze dag staan we stil bij vrouwenrechten en besteden we aandacht aan situaties waarin vrouwen ongelijk behandelt worden. Op 12 mei 1912 werd Vrouwendag voor het eerst in Nederland gevierd en stond het in het teken van het algemeen kiesrecht. Sinds 1922 wordt de dag internationaal gevierd op 8 maart. Ter ere van deze dag delen wij acht lessen van inspirerende vrouwen!

Maryam Hassouni

Maryam Hassouni

Talkies covermodel Maryam Hassouni brak ooit door met de hitserie Dunya & Desie, won als eerste Nederlandse vrouw een prestigieuze Emmy Award voor beste actrice en schittert in meerdere Nederlandse films zoals Soof en Meskina. In haar boek Wat de Fak schrijft Hassouni over de seksistische en racistische ervaringen die zij als actrice in de film- en televisiewereld heeft meegemaakt. Naast persoonlijke verwerking pleit ze in dit boek voor verandering van de industrie. Dat is nodig, want acteren doet Maryam niet meer na alles wat zij heeft meegemaakt.

‘Als je de dag begint met zelfconfrontatie en reflectie, kun je de hele wereld aan’

‘Yoga houdt mij gegrond, de mat is mijn spiegel. Als je de dag begint met zelfconfrontatie en reflectie, in oog staat met je angsten en onzekerheden en daar eerlijk naar durft te kijken, kun je de hele wereld aan.’

Ona Moody

Ona Moody

De Nederlandse-Zimbabwaanse Ona Moody, Miss Nederland 2022 is een miss met een missie! Zo zet zij zich in voor diversiteit, inclusiviteit, gelijke kansen voor iedereen en voor het creëren van meer bewustzijn rondom het thema mental health.

‘Don’t let fear make your decisions for you’

Diede de Groot

Diede de Groot

Afgelopen zomer heeft paralympisch tenniskampioen Diede de Groot voor de vierde keer Wimbledon gewonnen. Een klasseprestatie!

‘Kijk goed om je heen en kopieer het beste van iemand anders, maar maak het eigen’

‘Dit is hoe ik goed ben geworden. Ik probeer om me heen te kijken en te zien wat anderen beter doen dan wat ik doe. Specifiek op tennis gericht keek ik bijvoorbeeld naar iemand die veel sneller was dan ik. Hoe kan ik ook zo snel worden? Iemand zat dan misschien wel dagelijks in een rolstoel, terwijl ik dat alleen tijdens het tennissen doe. Kijk goed om jezelf heen. Wat kun je nog verbeteren? Het gaat niet om kopiëren, maar naar voorbeelden kijken.’

Marjolein Bastin

Marjolein Bastin

Marjolein Bastin wordt in 2023 tachtig jaar en tekent haar leven lang rijk gedetailleerde natuurtaferelen die over de hele wereld geliefd zijn. Ze won er zelfs een Lifetime Achievement Award in Amerika mee. Er zijn kaarten, agenda’s en kalenders met haar tekeningen, maar ook serviezen en zelfs een eigen home fragrance-lijn. Een oeuvre om trots op te zijn.

‘Leef in het nu, want anders mis je de geluksmomenten’

‘Die moet je zoeken en soms aansturen, maar zelfs op moeizame dagen zijn er geluksmomenten te vinden. Vraag je ’s avonds altijd even af wat het leukste moment van de dag was en dan borrelt er vanzelf iets op. Gisteren is heerlijk om aan terug te denken, maar dat is gisteren. Zoek de geluksmomentjes bewust en bewonder ook de kleine dingen. Belangrijk is het om deze momenten te delen met elkaar. Ik deel het vooral met mijn papier. Hierop teken ik wat ik vast wil houden, zodat het niet verloren gaat en voor altijd blijft leven.’

ZIE OOK: DE OORSPRONG VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG

Dani Jašarević

Dani Jašarević

Dani Jašarević (37) is ondernemer, NLP Master Coach en mede-eigenaresse van het coachingsplatform Fitmind Academy, gespecialiseerd in energiemanagement en innerlijke transformaties. Ze is ook eigenaresse van holistisch centrum Studio 22 en streeft voor vrouwelijk leiderschap op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

‘Worship your feminine energy’

Als vrouwen zich gaan verbinden met hun sensualiteit en innerlijke kracht dan gebeurt er iets magisch. Dan creëren we vanuit liefde en respect. Hoe meer wij onze vrouwelijke energie in harmonie brengen met onze mannelijke energie, hoe meer we onszelf en de wereld helen. Daarom is dit al jaren mijn levensmissie want hoe zelfbewuster je wordt, hoe meer je gaat leven vanuit liefde naar jezelf en naar anderen. Vrouwelijke leiderschap staat voor mij als gelijkheid creëren tussen alles wat leeft en dierbaar is. Gelijkheid in hoe we ons vanbinnen voelen en vanbuiten leven en dit vanuit zachtheid benaderen.

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Daphne Deckers is model, schrijfster, columniste, presentatrice en actrice. Met haar boek uitwaaien laat Daphne zien dat geluk dichtbij huis ligt. Haar gouden lifestyle rule:

‘Als je praat, vertel je alles wat je weet. Als je luistert, hoor je misschien iets dat je nog niet weet’

‘Het is tegenwoordig blijkbaar nogal hip om te roepen: ‘Ik ben kritisch, ik stel vragen!’ Maar ben je ook bereid om naar de antwoorden te luisteren? We leven in een verhitte opiniecultuur, waarbij het woord talkshow veelzeggend is: iedereen wil vooral praten. Maar je leert niks als je altijd alleen maar op ‘zenden’ staat. Schakel ook eens naar ‘ontvangen’ en luister of jouw ‘kritische vragen’ misschien al eens zijn beantwoord door mensen die er verstand van hebben.’

Irene Moors

Presentatrice Irene Moors heeft een tv-carrière waar je u tegen zegt. Met haar ‘tv-echtgenoot’ Carlo Boszhard vormde ze jarenlang een iconisch duo. Na ruim dertig jaar is ze nog steeds niet van de buis weg te denken. Een inspirerende carrière!

Irene Moors

‘Er is altijd een kans en er is altijd een keuze’

Sommige mensen denken dat mij alles is komen aanwaaien, maar dat is niet zo. Ik heb gewoon goed opgelet. Ik zag de kansen en koos om daarvoor te gaan. Als je een beetje blijft opletten is er genoeg wat zomaar tof zou kunnen zijn. Niets komt vanzelf naar je toe, je moet er echt wat voor doen.

Trinny Woodall

Trinny Woodall

Tv-personality Trinny Woodall won in drie jaar tijd talloze beautyawards met haar premium make-upmerk Trinny London. Haar doel is vrouwen niet te definiëren door hun leeftijd, maar hen leren zichzelf toestemming te geven om tijd voor zichzelf te nemen. Met haar positieve houding wil ze vrouwen een natuurlijke look geven.

’99 procent van alles waar we ons zorgen over maken, gebeurt nooit’