Art

Merijn Kavelaars presenteert ‘My Dogma’

Kunstenaar Merijn Kavelaars presenteert zijn nieuwe solotentoonstelling ‘My Dogma’ in de Art Chapel in Amsterdam. ‘My Dogma’ is een combinatie van analoge kunst en video-mapping. Zijn atelier, een leegstaande kerk, vormt het beginpunt van de tentoonstelling. Met twaalf indrukwekkende nieuwe werken als resultaat!

Begin 2020 neemt Kavelaars tijdelijk een leegstaande katholieke kerk in Amsterdam Noord van 900 m2 in gebruik als atelier. Voor Kavelaars is de werkruimte zowel een zegen als een vloek: de muren zijn uitnodigend wit, het perfecte blanke canvas voor zijn grootschalige muurschilderingen en schilderijen. De kerk is echter een monument en Kavelaars mag geen wijzigingen aan de ruimte aanbrengen. De muren blijven onaangeroerd en het zware, overweldigende interieur blijft hetzelfde. De kerk laat hem zijn kunst opnieuw uitvinden. Hij ‘ontdekt’ digitale media en ontwikkelt zo nieuwe manieren van werken en een nieuw hoofdstuk in zijn oeuvre. Op zoek naar een manier om de kerk te schilderen, wendt Kavelaars zich tot een digitale aanpak. Hij besluit stop-motion-animaties van zijn kunst in de kerk te projecteren in samenwerking met creative studio Mr.Beam. Een kruisbestuiving die de analoge en digitale wereld verbindt, zonder afbreuk te doen aan het autonome proces.

“Dit gebouw staat symbool voor dogmatisch denken – ondanks alle kansen die het gebouw heeft en mij biedt als kunstenaar, is het een plek die rechtlijnig is en vasthoudt aan principes. Binnen die beperking laat ik met mijn kunst zien dat ik daar lijnrecht tegenover sta. Ik laat zien wat mijn dogma is – intuïtie, uitdaging en bevrijding.”

Merijn Kavelaars

My Dogma in Art Chapel

Tijdens de tentoonstelling worden de twaalf nieuwe werken getoond, die allemaal op dezelfde manier zijn opgebouwd. Van ieder werk is een stop-motion animatie gemaakt, die geprojecteerd zijn op de muren van de kerk. ‘My Dogma’ is van 10 t/m 13 september te bewonderen in de Art Chapel, en daarna online. Check www.kavelaars.com voor meer info.