ART

MOAM-expositie in de Hortus

De beroemde botanische tuin van Amsterdam wordt een maand lang omgetoverd tot MOAM-expositie. Vanaf vrijdag 16 oktober wordt het werk van vijftien talentvolle kunstenaars hier geshowd, geïnspireerd op de eeuwenoude collectie van de Hortus. Natuur, duurzaamheid en kunst staan centraal tijdens de bijzondere expositie.  

MOAM selecteerde samen met de Hortus vijftien kunstenaars die elk uniek werk speciaal voor de expositie maakten. De kunstenaars kregen een uniek kijkje achter de schermen en hebben zich ondergedompeld in de natuur, de geschiedenis en het erfgoed van de Hortus. Hun creaties zijn geïnspireerd op de flora en fauna uit de botanische tuinen. Deelnemende kunstenaars zijn: Cindy Bakker, Denise Bassahan, Lisa Blaauwbroek, Laura van Daalen, Juris Efneris, Simone Engelen, Xaviera Hardjopawiro Sepideh Jahanpanah, Imke Ligthart, Joris Moore, Sarah Reinbold, Judith Roux, Nina van Tuikwerd, Stefan Vella en Lisa Wals.

Fashiondesigner Juris Efneris heeft zich laten inspireren door de relatie tussen mens en natuur. Zijn kunstwerk staat symbool voor de onlosmakelijke verbinding tussen mens en natuur, en het belang van eenheid en connectie. Kunstenaar Nina van Tuikwerd legt de focus op de menselijke invloed in de natuur en de consequenties hiervan voor niet-menselijke generaties in de toekomst. Middels een multimedia-ervaring, onder andere een podcast, worden haar interpretaties weergegeven. Sepideh Jahanpanah voegt menselijke kenmerken toe aan cacti en brengt daarmee realisme en abstractie samen, door de nadruk te leggen op het menselijk verlangen.

Tijdens de MOAM-expositie worden er verschillende creatieve en interactieve activiteiten georganiseerd in de Hortus, die verdere verdieping geven aan de expositie. Ook geven kunstenaars workshops, zodat bezoekers diverse kunstdisciplines kunnen ervaren. Joris Moore laat met zijn workshop zien dat oud-textiel te allen tijde hergebruikt kan worden en daagt deelnemers uit om restmaterialen te transformeren naar iets nieuws. Partner C&A stelt denim dead-stock ter beschikking tijdens de denim upcycling workshop gegeven door Juris Efneris op 21 oktober. Lisa Blaauwbroek gaat op onderzoek door de tuin met kinderen om bladeren in verschillende vormen en kleuren te ontdekken en na te tekenen. Tijdens de publieke vernissage op 15 oktober vinden er panel talks plaats met de kunstenaars, betrokken partners en co-initiator Hortus. Tijdens deze talks gaan zij in gesprek om de thema’s als duurzaamheid, kunst en natuur te bespreken en toe te lichten hoe zij dit toepassen in hun werk. MOAM’s founder Martijn Nekoui fungeert als moderator.

Check de Hortus-website voor meer info!