Cover story

Romy Monteiro

Bijna onbedoeld brak Romy Monteiro ruim zes jaar geleden door en leerde het publiek haar kennen als een warme en enthousiaste persoonlijkheid met wáánzinnige stem én presentatietalent. Deze rol heeft ze met verve gespeeld totdat de druk en verwachtingen haar vorig jaar te veel werden en ze in huilen uitbarstte in de supermarkt. Een meltdown zoals ze het zelf verwoordt.


In 2018 rond dezelfde tijd sierde beauty Romy Monteiro onze cover. Verliefd, verloofd en bijna getrouwd. Het huwelijk was helemaal gepland, haar trouwjurk hing klaar en haar agenda stond vol veelbelovende projecten. Niet lang na de shoot met Talkies stortte de goedlachse Romy in, zegde ze haar huwelijk af en kwam alles stotterend tot stilstand. Nu, twee jaar later, een nieuwe liefde en een nieuw programma in de pocket, praten we bij met Romy. Over haar burn-out, pestgedrag op sociale media, discriminatie en meer.  

Hoe heb je het eerste half jaar beleefd?

‘De eerste drie maanden hebben we heel leuke plannen gemaakt. Ik zou in een film gaan spelen, mijn singel zou uitkomen, er was heel veel reuring. Ik dacht echt dat 2020 mijn jaar zou worden na mijn burn-out het jaar daarvoor. Wij waren met vakantie toen corona uitbrak in Nederland en toen we terugkwamen begreep ik dat al mijn plannen niet door konden gaan. Toen heb ik me echt wel even heel rot gevoeld. Wat mijn vak betreft was er in het begin geen licht aan het einde van de tunnel, het leek uitzichtloos, en daar werd ik ook een beetje zenuwachtig van. Ik heb op een gegeven moment de knop omgedraaid en mezelf ertoe gezet om me nuttig te maken. Ik heb geholpen in mijn moeders bedrijf en opgepast op de baby van mijn nichtje. Ook heb ik kettingen gemaakt voor Stichting WereldOuders die met de opbrengst gezinnen in Latijns-Amerika hielp tijdens deze crisis. De periode dat we met z’n allen in quarantaine waren heb ik ook veel over mezelf geleerd en ben ik mijn werk en alles wat daarbij komt kijken nog veel meer gaan waarderen. Ik heb over mezelf geleerd dat ik echt een doel moet hebben. En dat kan ook een dag luieren betekenen hoor, maar dan gepland, na hard werken bijvoorbeeld. Daar ben ik niet vies van.

Je werkte zó hard dat je vorig jaar aan jezelf voorbijging en er een half jaar uit bent geweest. Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Ja, ik weet nog goed dat we samen op de bank zaten twee jaar geleden. Ik verloofd met mijn trouwjurk klaar voor de grote dag, álles geregeld voor de bruiloft met mijn ex en een gave theatertour voor de boeg. Maar het sprookje was niet haalbaar voor mij. De relatie bleek toch minder geschikt dan ik dacht en het werk was veel te veel. Ik heb het lang volgehouden. Totdat mijn lichaam niet meer wilde. De druk werd te groot. En dan vooral druk die ik – besef ik me nu – mezelf oplegde. Lichamelijk begon ik van alles te mankeren. Mijn haar viel uit en ik werd niet meer ongesteld. Ik heb het heel ver laten komen voordat ik aan mezelf kon toegeven dat ik het niet meer trok. Doodeng vond ik dat! Ik probeerde alle ballen hoog te houden en hield mezelf heel lang voor de gek. Ik zocht excuses en had smoesjes voor wat niet goed ging. Totdat ik in de supermarkt in huilen uitbarstte omdat er geen tortellini meer te krijgen was… nou… dan weet je dat het niet goed gaat met je. Ik had een meltdown. Ik moest de waarheid onder ogen zien bij de dokter en alles stopzetten. Ook het huwelijk. Ik was doodsbenauwd dat mensen me erop zouden afrekenen. Tot mijn grote verbazing kreeg ik berichten van begrip en medeleven. Ongelooflijk! Dat begrip heeft me enorm geholpen in het herstelproces. Wat veel korter duurde dan verwacht. Ik heb er hulp bij gehad en ik ontmoette in die tijd Jasper, mijn vriend, hij was echt mijn licht in het donker. Nu gaat het heel goed met me en ik doe twee keer per jaar een soort onderhoud noem ik het. Dan ga ik naar een heel bijzondere, spirituele vrouw. Ze voorspelt niks hoor, zij geeft je handvatten om op jouw juiste pad te blijven en zegt dingen waar je dan later zelf inzichten in krijgt. Klinkt vast gek, maar het is écht heel bijzonder!’

Lees het volledige interview met covermodel Romy in de nieuwe editie van Talkies Magazine!

Tekst Kristina Bozilovic
Fotografie Otto van den Toorn