5x

Tips voor een jaloersmakende tuin

De lente is in volle gang en we kunnen weer heerlijk genieten in de tuin! De lentebloesems bloeien vrolijk naast vroege zomerbloeiers en de bomen hebben prachtig groene bladeren. Nu is ook dé tijd om je planten extra aandacht te geven na de winter. Hoe? Wij delen de do’s & don’ts om je tuin groeiend en bloeiend te houden, waarmee iedereen een echte tuintopper kan worden!

1.  Verzorg de bloeiers

Dit is de laatste periode waarin nachtvorst nog kan optreden. Vanaf nu is het tijd dat alle bloeiers gaan shinen. Zomerbloeiers leveren een topprestatie. Dit betekent ook dat ze voldoende water en voeding moeten krijgen om gezond te blijven. Haal de uitgebloeide bloemetjes weg, waardoor de de plant er fris uit blijft zien. Tip: worden de ranken te lang? Dan kun je zelfs eenjarige zomerbloeiers snoeien. Knip ze bijvoorbeeld tot 1/3e terug, zodat de plant weer opnieuw kan uitlopen. Op zoek naar stunning zomerbloeiers? Kies de Darla Light Pink, Spaanse Margriet, Fuchsia Bellenplant of een Mini-petunia.

2. Dierenvriend

Een van de leuke momenten bij het hebben van een tuin is in het voorjaar wanneer de vogels gaan nestelen en druk heen en weer vliegen. Eerst met blaadjes, takjes, veertjes en al het andere wat ze kunnen gebruiken om een zacht en warm nest te bouwen voor hun kroost. In mei leggen alle vogels een ei en kun je dus jonge vogeltjes in je tuin vinden. Voor de vogeltjes is het een soort spoedcursus overleven in het wild. Je helpt ze door ze zoveel mogelijk rust te gunnen, de kat een paar dagen binnen te houden en de buren te vragen om dat ook te doen. Als je begint met het snoeien van je struiken, pas dan goed op dat er geen vogelnestjes in zitten. Ook een waterschaaltje voor vogels is onmisbaar in je tuin!

3. Verticaal tuinieren

Geef je balkon, patio of terras een make-over en plaats klimplanten tegen de schutting of muur. Je beschermt de wanden tegen felle zon (als ze op het zuiden gericht zijn) én het vrolijkt een saaie muur op. Kies je voor een groene en een bloeiende klimmer, dan heb je altijd een leuk uitzicht. Veel klimplanten beginnen in de voorzomer aan een groeispurt, waarna ze eind juni bloemknoppen beginnen te vormen en minder snel gaan groeien. Kijk of de stengels wel voldoende houvast hebben en let op dat de twijgen niet worden afgekneld door binddraad of -band. Drie groene klimmers zijn de prachtige Mediterrane trompetbloem, de populaire Bosrank of de geurende favoriet: Kamperfoelie.

4. Moestuin

Mei is dé maand om je moestuin te onderhouden. Je kunt nu direct buiten in de volle grond zaaien of je binnen voorgezaaide groenteplantjes uitplanten in je moestuin. Bereid de grond voor: haal onkruid weg en strooi een laag van zo’n 10 cm biologische moestuingrond om direct in te zaaien of planten. Strooi een laag compost rondom de planten. Dat voorkomt uitdroging en voedt de bodem. Heb je last van plagen? Plant dan bijvoorbeeld biologische lavendel tegen luizen of het gewone afrikaantje (Tagetes patula) tegen aaltjes. Tip: leg een hoekje aan met je favo theesmaken! Heerlijke Marokkaanse munt of chocolade-, ananas-, sinaasappel- en aardbeienmunt.

5. Zomerbollen

Zomerbloeiende bloembollen kunnen nu de grond in. Denk aan Dahlia’s, Canna’s, Gladiolen en Lelies. De meeste plant je 2 tot 3 keer zo diep als de knol of bol hoog is. Geef ze na het planten water. De zomerbollen bloeien prachtig van juli tot oktober en geven veel mooie kleuren aan de nazomertuin.

Bron: IntraTruinkalender