Black Friday

VIER DUURZAAMHEID OP BLACK FRIDAY

We kunnen er bijna niet meer omheen: Black Friday is here! De dag dat veel winkels en merken met hoge kortingen komen. Hét moment om je favoriete items te kopen met korting en hoewel korting altijd fijn is, is er tijdens Black Friday ook heel veel overconsumptie. Daarom is het belangrijk om je niet zomaar te laten verleiden door alle kortingen, maar om heel bewust te kopen. Talkies deelt hier een lijstje met merken die stilstaan bij de overconsumptie op Black Friday.

MUD Jeans

MUD Jeans sluit hun online winkel en organiseert een persoonlijke livestream voor de verkoop van enkel vintage jeans op Black Friday. Onder het motto ‘Nothing New’ sluit het Nederlandse denimmerk op Black Friday zijn webshop als statement tegen overconsumptie op Black Friday. De opbrengst van de vintage verkoop gaat naar de organisatie ‘Justdiggit’, die landschappen herstelt om klimaatverandering tegen te gaan.

Greenbeauty Market

Greenbeauty Market gelooft in producten van goede kwaliteit, die zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Dit jaar doet de retailer dan ook niet mee aan Black Friday, maar aan Green Friday. De online shop van Greenbeauty Market is dan ook gesloten. Green Friday is een initiatief van Dille & Kamille, waaronder andere Moyee Coffee, Plantsome, Decathlon, The Green Labels, Rewind Design aan mee doen, om de wereld écht een beetje groener te maken. Ieder jaar steunt de winkelketen, samen met alle Green Friday-partners, de organisatie ‘Trees For All’. Dit doen ze door op 27 november een duit in het zakje van de organisatie te doen, en daarbij daad bij het woord te voegen. Dankzij de bijdrage van Greenbeauty Market alleen al zal er 500 m2 nieuw bos worden aangeplant. 

Allbirds

Black Friday-deals vervullen vluchtige verlangens, maar hebben een langdurig effect op de planeet. Daarom pakt Allbirds het dit jaar anders aan. Het merk gooit de traditie om en zet extra in op duurzaamheid. Dus op 27 november biedt Allbirds geen hoge kortingen zoals iedereen, maar nét hogere prijzen. Op Black Friday verhogen ze de prijzen van al hun designs met €1,-.

Kuyichi

Black Friday betekent een weekend vol koopgekte. Een systeem dat draait op goedkoop-drang en overconsumptie kan en wil Kuyichi onder geen enkele voorwaarde supporten. De producten van Kuyichi hebben altijd een eerlijke prijs, daarom geven zij geen Black Friday-korting. Tijd voor een positief tegengeluid. Op Black Friday doneren zij 20% van de opbrengst aan de Utrechtse voedselbank, de lokale helden. 

Gray Label

Gray Label zet, als een van de eerste kinderkleding merken, een volgende stap op het gebied van duurzaamheid. Met de lancering van ‘Gray Label RNTD’, een circulair concept, wordt de ‘Miniature-collectie’ sindsdien aangeboden als flexibele abonnementsservice. De service loopt gelijk aan de groei van het kind, en nog voordat de items te klein zijn kunnen ze omgeruild worden voor een grotere maat. De kleding wordt professioneel gereinigd en vervolgens doorgegeven van kleintje naar kleintje. ‘Pick, wear, swap, repeat’. Op deze manier wordt de kleding voor baby’s en peuters optimaal gebruikt, wat bijdraagt aan een verminderde impact op het milieu.

Bon Ton Toys

De WWF ‘Classic’- en ‘Cub Club’-collecties bestaan uit duurzame en extreem zachte knuffeldieren die speciaal door Bon Ton Toys zijn ontwikkeld voor WWF en wereldwijd worden verkocht in meer dan 50 landen. Het hoofddoel van de collectie is het creëren van bewustzijn voor een betere balans tussen mens en natuur, en het direct steunen van wereldwijde WWF-projecten. De knuffels voldoen aan ‘Der Blaue Engel’-standaard, een van de betrouwbaarste keurmerken als het gaat om milieuvriendelijk productontwerp. Gemiddeld 5% van de opbrengst van elke knuffel gaat naar projecten van WWF in het land waar het wordt gekocht.

Black FREITAG

Op Black Friday nodigt FREITAG je uit om het winkelen te vergeten en te gaan ruilen. De Zurich-based vrachtwagenzeil-recyclers sluiten hun wereldwijde online winkel voor een dag. Dat betekent dat eigenaren van FREITAG-tassen in alle rust, gratis hun items kunnen inwisselen op het S.W.A.P.-uitwisselingsplatform (winkelen zonder enige betaling).