Binnenkijker

Thuis bij Malene Birger

Waar Malene Birger zich ook vestigt, ze creëert een sfeer die moeiteloos zweeft tussen antieke weelde en strakke futuristische lijnen. Zo ook op het prachtige Mallorca, wat de Deense ontwerpster en kunstenares als haar thuis beschouwd. Persoonlijk en esthetisch is zij voortdurend in beweging en tegelijkertijd diep geworteld in artistieke nieuwsgierigheid, de vreugde van schoonheid en het vermogen om contrasten te omarmen.

Het is geen geheim dat de Deense Malene Birger een maximalist, een nomade en een estheticus in hart en nieren is. Toch blijft het verbazen hoeveel unieke huizen ze in een paar jaar creëert, hoe vaak ze verhuist en de ontelbare manieren waarop ze dezelfde meubels, kunst en voorwerpen op nieuwe manieren kan stylen. En hoe moeiteloos ze geornamenteerd antiek mengt met Italiaanse futuristische jaren zeventig meubels. Ergens in het midden van al deze contrasten creëert ze haar eigen kunst.

ZIE OOK: WONEN IN EEN KLOOSTER ANNO NU

Deze keer worden we uitgenodigd in haar gehuurde finca van drie verdiepingen buiten Alqueria Blanca aan de oostkant van Mallorca. De finca dient als uitvalsbasis voor haar privéleven en artistieke werk, terwijl zij een groot herenhuis in Felanitx renoveert. Het klassieke Spaanse landhuis met witte muren, zichtbare balken en warme stenen vloeren is ingericht met haar karakteristieke gecontroleerde maximalisme, een mix van zwart, wit, natuur en metaal, antieke Syrische meubels, oosterse objecten, curiosa en veel kunst. Alles in een zorgvuldige gelaagde ontmoeting van verschillende stijlen, variërend van sprookjesachtige magie uit het Midden-Oosten tot brutalisme. Altijd met dezelfde basiselementen en toch nooit hetzelfde.

Tekst Karin Gråbæk Helledie 

Fotografie Birgitta Wolfgang Bjørnvad / The Sisters Agency

Talkies Terras Issue

#4 juni 2023

Lees meer in de nieuwe Talkies Magazine!