Binnenkijker

Deze hotspot opende onlangs zijn deuren in de stad van de liefde

In het nieuwe restaurant Lafayette’s werden kosten noch moeite gespaard om een oud ‘Hotel Particulier’, oftewel een riant privéverblijf, om te toveren tot een hedendaags, luxueus restaurant. De Spaanse architect Lazaro Rosa-Violan werd door de Parijse restaurantgroep Moma aangesteld als creatief brein, en de Senegalese chef Mory Sacko als chef-kok.

Het restaurant beslaat zo’n 400 vierkante meter, en heeft ruimte voor 100 gasten. Op de kaart staan Franse klassiekers die geen eigenlijk introductie meer behoeven als gebakken tong, oesters en foie gras, maar zo ook gerechten met een Amerikaanse twist, zoals de Lafayette’s Fried Chicken, Mac & Cheese met truffel en burger met friet. De chef-kok laat zijn Afrikaanse herkomst hier en daar door het menu doorschemeren, al zijn de African-inspired gerechten jammer genoeg wel in de minderheid. Maar zoals de meeste glamoureus restaurants van nu speelt de inhoud van het bord hier niet de hoofdrol, maar het maximalistische, prachtige decor daarentegen wel. Rosa-Violan werkte samen met Galerie Kraemer en liet zich er inspireren door de antieke meubels en objecten uit de 18e eeuw. De lichtinval werd er met een scherp oog voor detail afgestemd op de hoge ramen en grote spiegels. Als ’s avonds de tientallen (of misschien wel honderden) kaarsen worden aangestoken en de eerste gasten op hun hoogste hakken binnenwandelen dan is het net alsof de mondaine feestjes van Markies La Fayette anno 2024 weer tot leven zijn geroepen.

LEES OOK: BINNENKIJKEN IN DIT BOETIEKHOTEL IN PARIJS

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Francois Coquerel