Reisinspo

Duurzame vakanties in Midden-Amerika

De coronacrisis heeft velen van ons aan het denken gezet – ook over ons post-corona-vakantiegedrag. Wil jij ook liever bewuster op reis? Dan is een duurzame vakantie in Latijns-Amerika een perfecte optie. Van de jungle van Belize tot de prachtige natuur in Nicaragua. Hier lees je de nodige Latijns-Amerikaanse reisinspiratie om alvast te genieten van de adembenemende natuur!

Duurzaam Costa Rica

Costa Rica zet zich al jarenlang in voor duurzaamheid en won zelfs de ‘Champion of the Earth’-oorkonde in 2019. Costa Rica is verdeeld in 29 nationale parken, 19 natuurreservaten, 8 biologische reservaten en een reeks beschermde gebieden waar liefhebbers van ecotoeristische activiteiten hun bijdrage kunnen leveren. Er zijn vrijwilligersprogramma’s om dieren te redden en het milieu te beschermen, zoals het Las Pumas Rescue Center. Ook kun je je inzetten voor afvalverzameling, broedgebieden van schildpadden bewaken, schildpadden vrijlaten in de zee, bomen planten voor CO2-compensatie, paden aanleggen en een dag werken op de boerderij van vele andere projecten. Een land met veel natuur én cultuur dus!

Ecotoerist in Nicaragua

Nicaragua staat natuurlijk bekend om zijn koffie, maar is óók een prachtige bestemming om een natuurreis te maken. Het land heeft zo’n 80 beschermde gebieden en herbergt grote diversiteit aan flora en fauna: zo’n 8.000 planten- en 1.400 diersoorten. Een prachtig overnachtingsadres is de finca Esperanza Verde: een ecologische en biologische koffieboerderij. Hier slaap je in prachtige hutten in de natuur, kun je proeven van het boerenleven en meer ontdekken over de koffieteelt. Ook geniet je hier van verschillende culturele activiteiten en is er een vrijwilligersprogramma beschikbaar voor degenen die hun steentje bij willen dragen in de biologische tuin en nabijgelegen scholen.

Salto La Estanzuela
Estelí, Nicaragua

Jungle van Belize

Wie denkt aan Belize, denkt aan een blauwe zee en ongerepte witte stranden. Belize’s ‘Great Blue Hole’, een onderwatergrot van meer dan 100 meter diep, is één van de meest bijzondere duikspots ter wereld. Ook heeft Belize een prachtige jungle en regenwoud. In de zuidelijke regio Punta Gorda, de bakermat van de Maya- en Garifuna-culturen, biedt Copal Tree Lodge een geweldige en complete ecotoeristische ervaring. Het hostel zet zich sinds de oprichting in voor duurzaamheid en werkt aan natuurbehoud en lokale economische ontwikkeling. Toeristen kunnen hier genieten van vele activiteiten, zoals yoga-retraites, vliegvissen, kooklessen, snorkelen en wandelen, chocolade maken, een rum tour en kajakken op de Rio Grande.

Regenwoud Mountain Pine Ridge
Cayo, Belize

Natuur en cultuur in Guatemala

Wie een trip maakt naar Guatemala, zal uiteraard ook de Maya-tempels in Tikal op de planning hebben staan. Onder de 3.000 Maya-ruïnes, tempels, pleinen en andere gebouwen bevat de site de indrukwekkende Tempel van de Jaguar van 45 meter hoog. Op 45 minuten van Tikal ligt de luxe eco-lodge La Lancha. Een ideale plek om te luieren of een van de vele activiteiten te ondernemen. Van paardrijden, kajakken en wandelen over jungle trails tot een bezoekje aan de loopbruggen Ixpanpajul Skyway!

Prachtig Panama

In Panama kun je jungle- en natuurervaringen perfect combineren met stedentrips, Caribische smaken en ontspanningsmogelijkheden aan de Pacifische en Atlantische kusten. Eén van de vele toeristische troeven is de lokale Emberá en Guna Indiaanse gemeenschap. Terwijl de meeste Emberá indianen in de regio Darien wonen, leven sommigen nog in originele huizen op palen en vestigden de Kuna indianen zich in de San Blas-archipel in hutje van bamboe en palmbomen. Verschillende lokale agentschappen en internationale touroperators bieden een selectie van tours aan om op een duurzame manier in de buurt van of in de gemeenschappen te verblijven. Overnachten doe je in de Canopy Tower in het Soberania nationaal park en de Canopy Lodge in de heuvels van El Valle de Antón.

Kuna Yala
Panama

Wonderbaarlijke natuur in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kennen we natuurlijk van de idyllische stranden met helder azuurblauw water en kokospalmen. Ook telt het eiland 14 nationale parken en 7 natuurreservaten. Liefhebbers van orchideeën hebben hier de tijd van hun leven. Er zijn ruim 350 soorten, zoals het nationale park Sierra de Baoruco. Klim naar de hemel door de Pico Duarte te beklimmen – de hoogste berg in het Caribisch gebied met een hoogte van 3087 meter. Een leuk startpunt is het bergdorp Jarabacoa. Het dorp kent verschillende accommodaties waaronder het eco-vakantieoord La Planta, omgeven door een prachtig ecologisch park bestaande uit fruitbomen, dennen, eucalyptus en verschillende vogelsoorten.

Vulkaanparadijs El Salvador

El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika en heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld. Een waar vulkaanparadijs! Je kunt hier drie vulkanen beklimmen in het Volcanoes National Park. Vanaf alle drie heb je een geweldig uitzicht op het kratermeer Lago de Coatepeque. Geen fan van klimmen? Vanaf het meer kun je ook genieten van het mooie uitzicht op de drie vulkanen Izalco, Santa Ana en Cerro Verde. Voor een fabuleus uitzicht op het meer verblijf je in het Cardedeu Hotel midden in de natuur.

Volcán de Izalco
El Salvador

Rijke biodiversiteit van Honduras

Honduras heeft spectaculaire bergen en weelderige bossen met een rijke biodiversiteit, waaronder meer dan 700 vogelsoorten. Het plaatsje Zacapa heeft een overvloed aan natuurlijke rijkdom met o.a. warmwaterbronnen, machtige rivieren en de inactieve vulkaan: Cerro Cargamón. Een andere must see is de waterval El Cacao, gelegen in het dorp La Boquita. Het smaragdgroene water is ook een fijne, populaire spa. Het gebied is ideaal om te genieten van avontuurlijke activiteiten, de cultuur en de heerlijke keuken, maar óók van ontspanning. Verblijven doe je in het Honduyate-resort, in een volledig natuurlijke omgeving aan de oevers van het majesteuze Yojoa-meer.

Balneario El Cacao
La Boquita, Honduras