VLEK GESPOT?

BAKUCHIOL GEEFT OPHELDERING

Het is voor steeds meer vrouwen (en mannen) een herkenbaar moment voor de spiegel: je spot plotseling een pigmentvlek die ongemerkt langzaam donkerder kleurt. In principe onschuldig, maar wel ontsierend: uit psychologische onderzoeken blijkt dat je met een vlekkerig huidbeeld zelfs zo’n vijf jaar ouder wordt geschat. Wat helpt?

Oppervlakkige, grillig gevormde bruine vlekjes op willekeurige plekken in je gezicht, hals of op je handen – daar waar je het meeste zon, uv-straling vangt – staan in de medische boeken bekend als ‘hyperpigmentatie’. De pigmentstoringen ontstaan door een overproductie en opeenhoping van melanine – de pigmentcellen die je huid door de zon een bruinere kleur geeft. Als deze aanmaak van de leg is geraakt, wat verschillende oorzaken kan hebben, verschijnt aan het huidoppervlak een (blijvend) kleurverschil.

ZON & HORMONEN

Vroeger werden ze ook wel ‘ouderdomsvlekken’ of levervlekken genoemd maar ook op je 27e of 38e kan er ineens zo’n dark spot verschijnen. Dan komt het meestal door hormonale invloeden (in combinatie met onbeschermd zonnen) bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap (melasma) of het gebruik van anticonceptiepil. Ook bepaalde medicatie als antibiotica, verkeerd gebruik van skincare of overmatig peelen zonder zonbescherming zijn bekende triggers. De zon is zogezegd dé boosdoener, grotendeels, dus de huid altijd goed tegen uv-straling beschermen, liefst met een SPF50, kan ze voorkomen – of belemmeren dat ze donkerder kleuren. Breng ook gerust een extra dik laagje rechtstreeks óp de vlek.

OPHELDERING: BAKUCHIOL

Bestaande vlek vervagen? Er zijn professionele behandelingen mogelijk (laser, microdermabrasie, glycolzuur of TCA-peeling) al blijft ook dan het risico dat de vlek op een dag weer terugkeert. Zelf aan de slag? Huidexperts zijn momenteel enthousiast over de verhelderende werking van bakuchiol, een plantaardig alternatief voor retinol. Stuk milder maar wel net zo effectief: vitamine A-zuur staat immers bekend om bijwerkingen als roodheid, droogte en huidirritaties, wat bij bakuchiol niet gebeurt. Bij dagelijks gebruik, wat prima mogelijk is vanwege de huidvriendelijke werking, kun je na enkele weken al een egaler, meer helder huidbeeld verwachten.

Tekst: Anneloes Tas