Help je huid de winter door

Met deze tips is jouw droge winterhuid voorgoed verleden tijd

In deze wintermaanden heeft onze gezichtshuid het weer flink te verduren. De koude temperaturen en de droge lucht in huis maken het onze huid niet makkelijk om stralend en zacht te zijn. Lees deze vijf onmisbare tips om je huid zonder kleerscheuren de winter door te helpen.

Droge lucht is een echte boosdoener voor je huid. Normaal gesproken zorgen natuurlijke lipiden (vetten) ervoor dat je huid soepel en gehydrateerd blijft, maar droge lucht doet deze lipiden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarnaast zorgt droge lucht ervoor de vocht uit je bovenste huidlaag onttrokken wordt, waardoor schilfers, jeuk en irritatie kunnen ontstaan. Zeker niet fijn, maar gelukkig heel makkelijk aan te pakken. Schaf een luchtbevochtiger aan of zet bakjes water op je verwarming: door de warmte verdampt het water en neemt de luchtvochtigheid toe.

Vermijd die (heerlijk) lange douchebeurt

Herken jij ook een droog en trekkerig gevoel in je gezicht na een lange douche? Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, water droogt je huid uit – en (helaas): hoe warmer hoe erger. Denk maar eens aan de vette koekenpan die je onder de kraan houdt: bij koud water gebeurt er weinig, terwijl bij warm water het vet langzaam oplost. Dit gebeurt er ook op jouw huid wanneer je lang onder een warme douche staat: het dunne laagje vet dat je huid beschermt en vocht vasthoudt, lost dan langzaam op. Het resultaat? Een droog en trekkerig gezicht.

Weg met die dode huidcellen

Huidcellen die ten onder zijn gegaan in de strijd, mogen plaatsmaken voor nieuwe huidcellen. Help ze een handje door de dode huidcellen te verwijderen met bijvoorbeeld een lichte scrub (gebruik geen te zware scrub, dan kun je je gezicht juist beschadigen). Een andere optie is om gebruik te maken van een AHA- of een BHA-exfoliant: dankzij het salicylzuur (AHA) of het glycolzuur (BHA) verdwijnen niet alleen de schilfers, maar kunnen hydraterende en barrièreherstellende stoffen ook beter hun werk doen.

Investeer in een goede dagcrème

Die barrièreherstellende stoffen haal je uit een goede dagcrème. Om je huid bij te staan in deze barre tijden kies je daarom het beste voor een intensief voedende en hydraterende crème. Ingrediënten die jouw huid in topconditie houden zijn bijvoorbeeld essentiële vrije vetzuren zoals Omega 6 en 9. Ook Vitamine E is een topingrediënt om aan je routine toe te voegen, omdat dit je huid tegen vrije radicalen beschermt. Kies bijvoorbeeld voor de Antioxidatieve Dagcrème van Florena Fermented Skincare. En bonus, door de gefermenteerde postelein (hallo ontgifting!) en gefermenteerde lactobacillus (hydrateren tot de max) in dit product zit je deze winter helemaal snor.

Geef je huid een beetje extra

Koude en donkere tijden vragen om een beetje extra liefde, ook voor je huid. Bouw daarom een extra stap in je routine door iedere dag een paar druppels verzorgende olie hieraan toe te voegen. Kies hier voor ingrediënten die de hydratatie naar een next level tillen. Gefermenteerde arganolie en gefermenteerde saffloerolie, die je terugvindt in het Regenererende Gezichtsolie en de Radiance Gezichtsolie van Florena, zijn hiervoor een goede match. Masseer de druppels met cirkelvormige bewegingen, van het midden naar buiten toe, in op je gereinigde gezicht. De oliën kunnen zo hun werk doen en zorgen voor een stralende huid. Krijg je geen genoeg van gezichtsoliën in de winter? Voeg dan ook een paar druppels toe aan je dagcrème.