Ademwerk

Het geheim om je minder gestrest, energieker en veel gelukkiger te voelen!

We ademen ruim vijftienduizend keer per dag. De kans is groot dat je daar eigenlijk niet bij stilstaat. Er alleen aan denkt als je weer eens buiten adem bovenaan een trap staat of wanneer je een sprint trekt en jezelf vervolgens influistert dat je nu écht eens iets aan je conditie moet doen. Ik denk meestal alleen bewust aan ademen tijdens mijn pilatesles of tijdens een meditatie. Totdat ik holistisch lifestylecoach Debbie de Groot leerde kennen en zij me uitnodigde om haar Instagramcursus in ademwerk te volgen. Ademwerk – zoals men dat noemt – is niet enkel en alleen een welzijnstrend. Het vormt als het ware een brug tussen lichaam en geest. Zo puffen we pijn weg tijdens de bevalling, ook ademen we bewust bij het trainen met gewichten of ademen we onszelf tot kalmte in een stresssituatie.

Of we ons nu gestrest, energieloos of angstig voelen, onze ademhaling heeft de kracht om ons beter te laten voelen. ‘Blijf ademen hè, dat zeggen we continu tegen elkaar in een stresssituatie. Maar de meeste mensen ademen niet bewust. We weten het belang van goed ademen diep van binnen wel, want we flappen het advies er gemakkelijk uit, maar ik zie mensen niet bewust op hun adem letten.’ Aldus Debbie de Groot die sinds ruim twee jaar professionals en personen begeleidt naar een gezonde lifestyle. Met de vier pijlers voeding, beweging, ontspanning en ademhaling leert ze je hierin balans te vinden op basis van jouw huidige leven en doelen. ‘Ik werkte jarenlang als businessconsultant en begeleidde daarnaast geregeld mensen in mijn team bij re-integratie en ook burn-out. Mijn energie hoog houden op mijn werk en thuis heb ik altijd belangrijk gevonden en dit was dan ook altijd mijn unique selling point. Ik ben van nature geïnteresseerd in de kwaliteit van het leven en besloot daarom naast mijn job een opleiding tot holistisch lifestylecoach te volgen. Dat klinkt voor sommigen wat zweverig, zelfs voor mijzelf, maar ik ben heel praktisch en onderbouw de werkwijze altijd met het resultaat uit wetenschappelijk onderzoek,’ vertelt Debbie. ‘Inmiddels begeleid ik mensen die hard werken en weten dat ze hun leefstijl kunnen inzetten om zich fitter te voelen, maar daar door verschillende redenen niet aan toe komen. Middels een half jaar programma optimaliseren we samen met kennis en tools de balans tussen de vier pijlers voeding, beweging, ontspanning en ademhaling. We zorgen dat jouw leefstijl op jouw doelen afgestemd wordt. Deze een-op-een trajecten zijn intensief. En omdat ik de kennis met zoveel mogelijk mensen wil delen, geef ik tevens vier keer per jaar Instagramcursussen, ook per pijler. Als je aan die cursus af en toe meedoet pak je al veel kennis en tools mee.’

Piekeren?

Mensen die veel piekeren ademen vijf keer vaker dan regulier. Regulier is, terwijl je zit, vier tot zes keer per minuut. Wanneer je té vaak ademhaalt per minuut stuur je je zenuwstelsel aan je lichaam in staat van paraatheid te brengen. In een stressstand dus. Nu is acute stress niet schadelijk, het maakt je scherp en zorgt ervoor dat je jezelf kunt redden. Maar wanneer je je lichaam in een staat van langdurige spanning brengt door verkeerd te ademen dan ligt bijvoorbeeld burn-out op de loer. ‘Wanneer we ademwerk gebruiken, kunnen we ons lichaam sturen om onze geest te vertragen. Als je je focust op je ademhaling, zoals langer uitademen, dan gaan onder andere je hartslag en bloeddruk omlaag. Uitademen heeft ook te maken met loslaten. Daar komt ook zuchten vandaan. Als je goed leert uitademen kun je ook beter loslaten! Op een uitademing zegt men niet voor niks “laat los”. Met inademen adem je nieuwe energie in. Met uitademen laat je los wat je niet meer nodig hebt. Je middenrif is je grootste ademhalingsspier. Het correct ademen is tevens een massage voor je organen. Als je heel hoog gaat ademen heb je geen buikademhaling en mis je deze essentiële massage voor je organen. Door buikademhaling ondersteun je alle lichamelijke processen. En als je te hoog en snel ademt, doe je dat niet en mis je de kracht van je middenrif. Je zorgt er tevens voor dat zuurstof veel minder effectief naar je hart en al je cellen gaat. Als je de hoofdspier, je middenrif, niet gebruikt om correct te ademen, ga je allerlei kleine ademhalingsspieren gebruiken. Zo raken je nek, schouders en hoofd in overdrive en krijg je last van je lijf. Ons middenrif wordt vaak “angstgordel” genoemd. Je voelt er de druk van dingen die je vasthoudt door ze bijvoorbeeld niet uit te spreken. Door de juiste ademhaling maak je er letterlijk ruimte en kom je beter in verbinding met je emotie en gevoel. En functioneren op gevoel en intuïtie is gezonder dan maar klakkeloos doorgaan op wilskracht. Het zou fantastisch zijn om deze kennis op scholen mee te geven aan leerkrachten én leerlingen. Een stuk bewustzijn van je eigen lichaam. Mediteren is een woord dat bij veel mensen niet lekker valt, maar het is niks anders dan de stilte en je ademhaling in jezelf opzoeken. Het is juist heel goed met al die prikkels op een dag. Leer kinderen dat hun adem hun anker is en dat ze daar met hun aandacht naartoe kunnen gaan om hun eigen rust te pakken. Ik zou willen dat ik als kind op een positieve manier heb geleerd mijn rust te bewaren. Van artsen tot CEO’s, voor iedereen is er iets uit te halen. De tools die ik inzet op de vier pijlers geef ik mensen mee en die hoef je niet altijd te gebruiken. Whenever needed.’ Aldus De Groot.

kalmerende methode

Dit is vooral handig als we ons overweldigd voelen of wanneer we piekeren. Hoewel we het op dat moment niet merken, wordt onze ademhaling tijdens deze momenten van stress of zorgen meestal kort en oppervlakkig. ‘Als je gestrest bent, is de adrenaline en cortisol hoog en heb je de neiging om snel en oppervlakkig te ademen, wat het gevoel van angst in je lichaam juist versterkt’, legt Debbie uit. De simpele handeling van langzaam en laag in je lichaam ademhalen zal altijd een kalmerende methode zijn die snel werkt. Het geeft je ook een gevoel van controle. ‘Door onze adem te gebruiken, kunnen we emoties verwerken – of het nu gaat om het loslaten van sterke emoties of om verbinding te maken met een staat van vertrouwen. Als je hebt losgelaten, maak je weer ruimte voor ontvangen en nieuwe dingen,’ voegt Debbie toe. Ademwerk klinkt als een behoorlijk goed hulpmiddel – en het is niet alleen ons mentale welzijn dat hiervan profiteert. Door te helpen bij ontspanning, verlaagt gecontroleerd ademhalen de schadelijke effecten van het stresshormoon cortisol op je lichaam en verbetert zelfs de stabiliteit van je kernspier. Stress maakt je immuunsysteem vatbaarder voor tal van gezondheidsproblemen, dus ademhalingsoefeningen kunnen deze effecten verminderen. De wetenschap is hier om het ook te ondersteunen door te zeggen dat middenrifademhaling helpt de bloeddruk te verlagen en dat ademhaling met resonantiefrequentie, die ongeveer zes ademhalingen per minuut is, een belangrijke rol lijkt te spelen bij het verlagen van de hartslag. Met slechts tien minuten toegewijde ademhaling per dag worden we ons meer bewust van onze behoeften, sterke punten en beperkingen. Dus, haal diep adem en ga aan de slag… Bezoek www.feedforlifestyle.com voor workshops en ademwerklessen.

Tekst Kristina Bozilovic