Social distancing

Hoe voorkom je een echtscheiding?

Nu velen van ons voornamelijk thuiswerken en we onze sociale contacten moeten beperken, ontstaat er een bijzondere situatie waar we vaak nog niet eerder in hebben gezeten: minimaal drie weken in quarantaine met je partner. Hoe overleef je de social distancing en hoe voorkomen we een echtscheiding? We delen de ultieme adviezen die de komende periode je relatie een boost geven.

Social media staan vól tips en tricks om deze moeilijke, stressvolle periode te doorstaan. Van doe-het-zelven en schoonmaken tot home workouts van je favo sportschool, oefeningen die je samen met je partner kunt doen en allerlei andere creatieve ideeën. Meer tijd thuis doorbrengen met je geliefden lijkt in China tijdens het coronavirus helaas niet altijd goed te gaan. Door de preventiemaatregelen en het verplichte sociale isolement ontstond er een enorme piek van echtscheidingen. Zelfs zo erg dat echtscheidingskantoren het aantal echtscheidingen niet meer aan konden. Om dit te voorkomen heeft LELO dr. Laurie Mintz, hoogleraar psychologie en gediplomeerd sekstherapeute, gevraagd haar beste adviezen te delen.

Eén ding is duidelijk: relaties komen tijdens stress onvermijdelijk onder meer spanning te staan. Het is heel belangrijk om verstandig en begripvol met je partner om te gaan en sommige dingen éven te laten voor wat het is. Hoe? Door een korte adempauze in te lassen voor je antwoordt of reageert als je partner iets heeft gezegd of gedaan waar jij het niet helemaal (of helemaal niet) mee eens bent. Zo’n pauze kan je een middag van ruzie besparen, zeker de moeite waard dus om te proberen!

Ook is het belangrijk dat je geen onrealistische verwachtingen hebt. Deze tijd dat je veel samen thuis bent kan een prachtige én magische tijd zijn om nader tot elkaar te komen, maar vergeet niet dat je thuis bent om een stressvolle reden. Het vinden van een gouden balans tussen thuiswerken en andere thuistaken is essentieel, maar dring niet te veel aan op je directe omgeving. Doe gewoon zoals je elke andere dag zou doen en houd rekening met wat je partner wil.

Met de volgende tips breng je een essentiële ‘kwets-elkaar-niet-mentaliteit’ aan in je relatie:

  • Ben je ervan bewust dat je wat me-time nodig hebt en wat tijd voor elkaar. Probeer dit van tevoren in te plannen. Maak een goede planning wie wat wanneer doet, waardoor een deel de onvermijdelijke spanning zal afnemen. Als er veranderingen nodig zijn, bespreek die dan met elkaar.
  • Krijg je alleen maar meer stress door al het gepraat over de pandemie-ellende? Houd dan elke dag een bepaalde tijd vrij om alleen dan over het nieuws rondom het virus te praten. Vergeet ook niet om het over manieren te hebben hoe je er als koppel of gezin mee omgaat. Zorg er wel voor dat dit niet het enige onderwerp is waar je over praat. Als je voelt dat je erover wilt praten, zet dat dan op papier en bespreek het op de afgesproken tijd.
  • Nu je veel tijd samen doorbrengt is dit hét moment om nieuwe dingen te proberen, zoals een privéboekenclub, kaarten, bordspelletjes of samen naar een serie kijken.
  • ADEM! Als je partner op je zenuwen begint te werken, haal dan eerst een paar keer diep adem voor je reageert. Stel jezelf de vraag of het de moeite waard is om op hem/haar in te gaan. Zo ja, doe dat met zorg, liefde en respect. Houd in je gedachten dat je dichter bij elkaar wil komen en dat je geen ruzie wil winnen. Is het niet de moeite waard? Adem en let it go!
  • Probeer écht jezelf te zijn. Ga even naar buiten als je kunt, doe binnen oefeningen, masturbeer: al deze dingen verlichten stress! Met deze tips kom jij deze moeilijke tijd samen zeker door. Blijf op de hoogte, blijf thuis, blijf veilig, blijf elkaar beminnen en #cometogether op alle mogelijke manieren!

Bron: LELO