Talkies' voedingsdeskundige geeft tips

Kleur op je bord voor een betere gezondheid

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen om de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om hun klachten te verhelpen. Hierdoor zullen ze een gezonder leven leiden; en daarmee dus ook een gelukkiger leven! Met het voorjaar in aantocht, kies je voor kleur op je bord, eat the rainbow voor een betere gezondheid! Hanneke geeft je bruikbare tips!

Varieer met kleuren op je bord

Eet de regenboog. Een van mijn belangrijkste gezondheidsadviezen is: varieer met zoveel mogelijk kleuren op je bord. Wist je dat elke kleurgroep in groenten en fruit zijn eigen beschermende en helende stoffen heeft? Groenten en fruit vallen in vijf verschillende kleurcategorieën: rood, paars/blauw, oranje, groen en wit/bruin. Elke kleur heeft zijn eigen set unieke, ziektebestrijdende stofjes die fytochemicaliën of fytonutriënten worden genoemd. Fytochemicaliën zijn bioactieve, plantaardige stoffen die voorkomen in fruit, groenten, granen en andere plantaardige voeding en die gekoppeld zijn aan het verminderen van het risico op ernstige chronische ziekten.
Het zijn deze fytochemicaliën die groenten en fruit hun levendige kleur geven. Ik zal hier wat dieper op ingaan.

Paars/blauwe voeding

Het plantenpigment anthocyanine geeft blauw/paarse groenten en fruit hun kenmerkende kleur. Anthocyanine heeft antioxiderende eigenschappen die cellen beschermen tegen schade en het risico op kanker, beroertes en hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. Blauwe en paarse producten bevatten veel verschillende voedingsstoffen, waaronder luteïne, zeaxanthine, resveratrol, vitamine C, vezels, flavonoïden, ellaginezuur en quercetine. Voorbeelden: blauwe bessen, aubergine, rode kool en pruimen, rode ui, rode biet en paarse druiven.

Rode voeding

Rood fruit en groenten worden gekleurd door een natuurlijk plantenpigment, lycopeen genaamd. Lycopeen helpt ons hart gezond te houden en is ook een krachtige antioxidant die kan helpen het risico op kanker te verminderen. Voorbeelden: tomaten, watermeloen, kersen, frambozen, rode appels en aardbeien.

Oranje/gele voeding

Carotenoïden geven deze groep hun levendige kleur. Een bekende carotenoïde genaamd Betacaroteen komt voor in zoete aardappelen, pompoenen en wortelen. Het wordt omgezet in vitamine A, wat helpt om gezonde slijmvliezen en gezonde ogen te behouden. Een andere carotenoïde, luteïne genaamd, wordt in het oog opgeslagen en het is gebleken dat het staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie voorkomt, wat kan leiden tot blindheid. Voorbeelden: pompoen, peen, gele paprika, ananas, mango’s, sinaasappels, perziken en zoete aardappelen.

Groene voeding

Groene groenten bevatten een reeks fytochemicaliën, waaronder carotenoïden, indolen en saponinen, die allemaal kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Alle groene groenten bevatten chlorofyl. Deze stof geeft de groene kleur aan groente. De regel is: hoe groener hoe meer ze van deze stof bevatten, en hoe gezonder ze zijn. De stof heeft ontgiftende eigenschappen, het helpt je immuunsysteem te verbeteren, het reinigt je huid en je nieren en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Chlorofyl kan metalen in ons lichaam opnemen, zodat het via ons verteringsstelsel ons lichaam kan verlaten. Het biedt zelfs bescherming tegen maag- en leverkanker. Voorbeelden: avocado, spinazie, broccoli, sla, komkommer, groene paprika, sla en selderij.

Wit/bruine voeding

Witte groenten en fruit bevatten een reeks gezondheidsbevorderende fytochemicaliën zoals allicine (te vinden in knoflook), dat bekend staat om zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen. Sommige leden van de witte groep, zoals bananen en aardappelen, zijn ook een goede bron van kalium. Voorbeelden: bloemkool, champignons, knoflook, uien, dadels en gember.

Advies voor het voorjaar

Mijn advies is dan ook: eet dagelijks minimaal vierhonderd gram groenten en twee stuks fruit. De vitamines, mineralen en fytonutrienten in groenten en fruit ondersteunen een optimale gezondheid. Met het voorjaar in aantocht, kies voor een lekkere roerbakmaaltijd met verse groenten of maak een groenten of fruitsalade en mix en match, eat the rainbow!

Liefs,

Hanneke

Hanneke Raaphorst
Hanneke Raaphorst