TALKIES' VOEDINGSDESKUNDIGE GEEFT TIPS

Laat voeding jouw medicijn zijn

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om dit te verhelpen. Een gezonder leven is immers ook een gelukkiger leven! Hanneke deelt met Talkies de ins-out, feiten en fabels voer food!

Laat voedsel uw medicijn zijn. Deze quote van Hippocrates heb je vast en zeker wel eens eerder gehoord. Verkeerde voeding kan ons ziek kan maken en met de juiste voeding herstelt ons lichaam. De juiste voeding zorgt dat we ons energiek en gelukkig voelen, dat we goed slapen, onze hormonen in balans zijn en dat we klachtenvrij zijn. De juiste voeding is ontstekingsremmende voeding. Een ontsteking is niet noodzakelijk een slechte zaak. Wanneer we gewond of ziek zijn komt het lymfatische (immuun)systeem in actie, waardoor het leger van witte bloedcellen van het immuunsysteem via een verhoogde bloedstroom naar het probleemgebied wordt gebracht. Dit zal je bijvoorbeeld zien bij een schaafwond of keelontsteking. Deze ontstekingen zijn vaak van korte duur. Helaas kunnen we door verkeerde voeding op den duur laaggradige ontstekingen krijgen. Hierdoor kunnen uiteindelijk allerlei chronische ziekten en klachten ontstaan waaronder een lekkende darm, gewrichtsklachten, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, diabetes, astma, of ontstoken luchtwegen. Voeding die ontstekingen in ons lichaam bevorderen zijn onder andere transvetzuren als gebak, koekjes, chips, margarine, frisdranken, alcohol, te veel wit meel, rood vlees, gefrituurd eten en te veel suikers. Laten we eens kijken naar vijftien van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je aan je voedingspatroon kunt toevoegen.

1. Groene bladgroenten en fruit


Deze zijn rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende flavonoïden. Probeer bij elke maaltijd groenten te eten en eet minimaal twee stuks fruit per dag.

2. Avocado


Deze zit vol met mineralen, vitaminen en gezonde vetten.

3. Selderij


Helpt de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verbeteren en hartaandoeningen te voorkomen. Ook bevat selderij veel kalium.

4. Bieten


Bieten bevatten betaïne, een uitstekende ontstekingsremmer en bevat veel kalium en magnesium. 

5. Broccoli


Dit is een krachtige antioxidant, met belangrijke vitamines, flavonoïden en carotenoïden.

6. Bosbessen


Deze bessen bevatten quercetine, een antioxidant met sterke ontstekingsremmende eigenschappen

7. Ananas


Deze bevat bromelaïne, hiervan is aangetoond dat het voorkomt dat bloedplaatjes aan elkaar plakken of zich ophopen langs de wanden van bloedvaten – beide bekende oorzaken van hartaanvallen of beroertes.

8. Zalm


Dit is een uitstekende bron van essentiële vetzuren.

9. Extra vierge olijfolie


Zit vol antioxidanten en heeft een hoog gehalte aan vitamine E.

10. Walnoten


Deze bevatten veel Omega-3-vetzuren

11. Kokosolie


Bevat laurinezuur, dit zuur kan je beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels.

12. Chiazaden


Dit zijn ontstekingsremmende krachtpatsers en bevatten onder andere: alfa-linoleenzuur, vitamine A, B, E en D.

13. Lijnzaad


Bevat Omega-3-vetzuren en veel vezels en polyfenolen, deze ondersteunen de groei van probiotica in de darmen en kunnen ook helpen bij het elimineren van candida in het lichaam.

14. Kurkuma


Curcumine, is de actieve ontstekingsremmende component. Door een snufje zwarte peper toe te voegen activeer je de geneeskrachtige curcumine.

15. Gember


Helpt om de opeenhoping van gifstoffen in je organen af ​​te breken. Het is ook bekend om het lymfestelsel, de riolering van ons lichaam, te reinigen.

Kortom: vermijd bewerkte voedingsmiddelen en voeg zoveel mogelijk ontstekingsremmende voeding in je huidige patroon toe. Doe dit stap voor stap zodat het een gewoonte wordt. Eat clean!