WEAR A BLESSING

Where the east meets the west

Een high-end, ethisch verantwoord modelabel dat door de Nederlandse Kate bestuurd wordt vanuit New York, maar met de hand geweven wordt in het bijzondere Bhutan. De shawls van Anna in Bhutan zijn meer, veel meer
dan slechts een mode-item maar een uniek en stijlvol aandenken die je beschermt tijdens jouw levensreis.

©Brandi Gard Studios | Anna in Bhutan Lifestyle, Brooklyn, NYC

De shawls van Anna in Bhutan worden met de hand gemaakt in Bhutan, een heel bijzonder klein land precies tussen China en India in. Bhutan is een klein boeddhistisch land in de oostelijke Himalaya, ongeveer zo groot als Zwitserland waar geluk voorop staat. Er wordt namelijk het Bruto Nationaal Geluk gemeten en hard aan gewerkt ook, zo is onderwijs en gezondheidszorg gratis voor elke burger en heeft ieder het recht op een eigen stuk land. Het perfecte decor om deze geluksshawls te produceren dus.

Het proces

Anna in Bhutan draagt bij aan de sociale ontwikkeling, cultuur en het milieu van Bhutan. De shawls worden gemaakt van katoen en zijde uit Varanasi, historisch gezien een belangrijke pelgrimsoord voor boeddhisten en boeddhistische monniken. De wijze waarop het zijde gemaakt wordt strookt dan ook met de boeddhistische leefregels (die veganistisch zijn). Vervolgens worden ze met de hand gewoven door vrouwelijke wevers vanuit het comfort van hun eigen huis. Een traditie die al generaties lang wordt doorgegeven: omdat de wevers het graag doen, niet omdat ze daartoe gedwongen worden.

De zegen die voor welvaart, harmonie, en veel succes zal zorgen

De zegen

Na het weefproces worden de shawls gebracht naar een boeddhistische tempel in de groene, weelderige vallei van Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, waar ze een zeer individuele en unieke zegen ondergaan geleid door monniken. Er wordt gezegd dat deze zegen voor welvaart, harmonie en veel succes zal zorgen, en daardoor voor een onbreekbare link tussen de eigenaar, de wever, en het koninkrijk van Bhutan. De zegen bestaat uit een 2,5 uur durend proces van constant gezang en gebed en wordt geleid door negen monniken en een Lama (een hoogleraar in het boeddhistisch geloof).

©Brandi Gard Studios | Anna in Bhutan Lifestyle, Brooklyn, NYC

OVER DE EIGENARESSE, KATE

De van oorsprong Nederlandse Kate Broug is een onderneemster in hart en nieren, filantroop, klimaatactiviste en actief in women empowerment. Na een reeks inspirerende reizen naar Bhutan, besloot ze de magie van het land naar de rest van de wereld te brengen met behulp van Anna in Bhutan. Het door haar opgerichte label bestaat uit shawls voor speciale gelegenheden, is duurzaam, koolstofnegatief en ondersteunt lokale vrouwelijke ambachtslieden. Momenteel woont Kate in NYC en is haar Anna in Bhutan onder andere operationeel in LA en The Hamptons en werd het label gepubliceerd in gerenommeerde internationale titels.

De Nederlandse Kate was niet gezegend met businessgenen, niemand in haar familie was eigenaar van een eigen bedrijf, het bekende opstapje door middel van ‘het familiestarterskapitaal’ was dan ook alles behalve aan de orde. Des te meer stimulans voor Kate om de eerste businessvrouw in haar omgeving te worden, met al het harde werken van dien. Het laatste heeft Kate dan ook altijd gedaan, het is haar mantra, zo behaalde ze een bachelor degree in modern ballet aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, een Journalistiek certificaat aan de London School of Journalism en bestudeerde ze uitvoerig het werk van choreografe Martha Graham in New York.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is east-meets-westimg_6161-683x1024.jpg
Kate Broug

Als ervaren choreografe werkt(e) ze door heel Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met bekende namen, waaronder Sadler’s Well’s choreograaf Alexander Whitley van Conny Janssen Danst, en heeft ze met zelf gechoreografeerde werken in Amsterdamse theaters als De Krakeling en Het Compagnietheater met veel succes opgetreden. Daarnaast richtte ze het Palma Artist in Residence Program op Mallorca op, waar ze werk maakte met grote namen uit de dansindustrie. Zo veel bijzondere plekken gezien te hebben was er een die het meest bij haar resoneerde: New York.

Toen Kate daar een semester studeerde wist ze meteen: hier moet ik zijn. En zo het geschiedde, Anna in Bhutan ontstond. Een label vol bijzondere scarfs “omdat de hals zo’n mooi en kwetsbaar lichaamsdeel is om te bekleden”, aldus Kate. Stuk voor stuk met de hand geweven en voorzien van boeddhistische blessings in Bhutan, waar Kate wederom aan de weg heeft moeten timmeren om deel te maken van de local community. Ze kwam in contact met de koninklijke familie en kreeg daardoor de nodige privilege in dit bijzondere land, zo mocht ze zelfs bij hoge uitzondering filmen op heilige plekken, waar normaliter filmen ten strengste verboden is, om zo het bijzondere proces van de shawls te documenteren.

Naast haar werk voor eigen label Anna in Bhutan en haar dansprestaties onderstreept Kate ook haar liefde voor dieren door zich te bekommeren over het welzijn van katten in de Verenigde Staten. Haar lijn Cosmo’s Own bestaat uit een collectie krabpalen die het ontnagelen van katten tegengaat. Kate startte een jaar geleden een petitie tegen ontnagelen waarop ze meer dan 150.000 handtekeningen ontving. Omdat Kate overduidelijk graag blijft verbazen is ze ook hard op weg haar vliegbrevet te halen en lanceert ze binnenkort haar eerste podcast: The Pivotal Moment.