Stay positive

Zo blijf je fysiek en mentaal gezond tijdens de lockdown

De avondklok is alweer een tijdje onderdeel van ons dagelijkse leven. Hopelijk niet meer voor lang, maar tot die tijd moeten we natuurlijk wel proberen het beste uit onze dagen te halen en om zo mentaal én fysiek gezond uit deze lockdown te komen. Hoe we dat kunnen doen, lees je hier.  

Uit recent onderzoek van NOC*NSF blijkt dat de avondklok funest is voor de fysieke en mentale gezondheid van Nederlanders. Eerder bleek al dat de helft van de Nederlanders minder sport door de tweede lockdown en volgens NOC*NSF wordt dit aantal nog minder door de invoer van een avondklok. Helaas is het niet voor iedereen haalbaar om na een lange thuiswerkdag én home schooling ook nog voor 21:00 uur naar buiten te gaan voor een avondwandeling of om te sporten. Toch is het heel belangrijk om fysiek en mentaal gezond te blijven, om zo stress en de kans op een burn-out te verminderen. Sport- en fitnessplatform OneFit speelt al volop in op de huidige situatie door online sportprogramma’s aan te bieden, die jij gewoon thuis kunt volgen op ieder moment van de dag.

‘Uit recent onderzoek blijkt dat de coronaperiode een zware impact heeft op de mentale gezondheid van thuiswerkers. Door het wegvallen van het sociale aspect, wordt de verbinding gemist. Ook gaat de zingeving en creativiteit van medewerkers achteruit. Beweging biedt hierin een oplossing en daarom zien we dat meer werkgevers bedrijfsfitness inzetten juist ter preventie. Na de aankondiging van de aanvullende maatregelen is dit nu nog belangrijker dan ooit.’

Robert Meirmans, OneFit for Business

Een beetje dagelijkse beweging kan dus veel invloed hebben op de creativiteit in ons werk. Door continu thuis te zijn, in dezelfde omgeving, kunnen we snel in die dagelijkse sleur raken. Om dit te voorkomen kun je dagelijkse sportmomentjes inplannen in je werkdag. Van yoga tot een fitnesswork-out of een heerlijke wandeling; kies wat jij het fijnst vindt. Een beetje beweging doet vaak wonderen voor je creativiteit!

Bewegen is dus heel belangrijk, maar ook het sociale aspect heeft invloed op onze mental health. Door de huidige maatregelen moeten we onze sociale contacten minderen en zitten we voornamelijk in onze eigen bubbel. Een mens heeft van nature behoefte aan sociaal contact en dus is het heel belangrijk om niet alleen maar binnen op de bank te hangen, maar je sociale contacten wél te onderhouden. Plan een wandeling in met een vriend of vriendin om samen even bij te kletsen in de buitenlucht. Of kies ervoor om samen met je sportbuddy buiten een work-out te doen. Ook beschikken we tegenwoordig gelukkig over de beste technologieën om online onze sociale contacten te onderhouden. Organiseer een virtuele borrel en FaceTime je familie om zo toch met iedereen in contact te blijven. En hopelijk kunnen we iedereen snel weer in real life zien.

Misschien wel het belangrijkste van alles: blijf niet hangen in je negatieve gedachten. Natuurlijk mag je best een beetje down zijn na de zoveelste lockdowndag, maar het is belangrijk om een positieve mind te hebben. Probeer eens te mediteren om je gedachten te verzetten en zorg voor de nodige ontspanning. Je zult zien dat je hier weer positive vibes van krijgt. En onthoud: de maatregelen zijn maar tijdelijk en het einde is gelukkig in zicht.