Detoxen op z'n Spaans!

Zo ziet een detox programma in Spanje eruit

In de eerste maand van het jaar bezoeken we Camiral Golf & Wellness, voorheen bekend als PGA Golf, voor een driedaags detox programma. Het hotel is gelegen in het noordoosten van Spanje, op ongeveer een uur rijden van Barcelona en twintig minuten van Girona. Hoewel het hotel een aantal gezondheidsprogramma’s aanbiedt, kun je ook een regulier hotelverblijf boeken of golfen rondom het hotel. Dit maakt het hotel ideaal voor een familievakantie wanneer niet iedereen dezelfde belangen en interesses heeft. Maar hoe ziet zo’n detox programma eruit? Culinair- en lifestyle journalist Marina de Massiac ging langs voor een verslag van wat je kunt verwachten.

Camiral Golf & Wellness

Op een zonnige doordeweekse dag arriveren we in het hotel dat er comfortabel en uitnodigend uitziet. Onlangs renoveerde Camiral alle suites. De Wellness Suite oogt, met zijn zachte kleuren en royale marmeren badkamer, meer als een luxe hotelsuite dan als een ruimte waarin we zullen afzien. De minibar is gevuld met gezonde sappen en kombucha van het booming restaurantconcept Flax & Kale.

Het detox programma

Het programma is goed gevuld en ambitieus: vlak na aankomst staat de voedingsdeskundige klaar voor het eerste consult. Kort daarop volgt een korte sessie cryotherapie- en photobiomodulatie. Dit gebeurt in een koelcel van -110 graden Celsius en een apparaat dat oogt als een zonnebank. De extreme kou zou stimulerend zijn voor de doorbloeding, endorfines laten aanmaken en ontstekingen in het lichaam terugdringen. Het licht van de photobiomodulatie zou goed zijn voor de huid en de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren. 

ZIE OOK: HIER WIL JE NAARTOE OM BUIKVET TE VERLIEZEN

Wellness

Camiral maakt in de gloednieuwe wellness ruimte gelukkig niet uitsluitend gebruik van moderne technieken. Een stukje traditie wordt in stand gehouden door de zeer bekwame therapeut Emilia. Haar hammam behandeling is om over naar huis te schrijven: in een licht stomige ruimte scrubt, masseert en spoelt zij je lichaam schoon. De behandeling voelt haast als een ceremoniële bedoeling.

Detox voorbeeldmenu

Naast de Biologique Recherche facial, yogasessie, personal training en toegang tot wellness faciliteiten als het stoombad, de sauna, jacuzzi en het zwembad, geniet je in Camiral van übergezonde menu’s die worden samengesteld door de voedingsdeskundige en getalenteerde chef David Vives. Bijzonder aan de menu’s is dat de gast pure, lokale ingrediënten proeft in gerechten die vrijwel op sterrenniveau zijn. Dat is niet verrassend, gezien het feit dat Vives een aantal jaar voor de wereldberoemde Roca broers heeft gewerkt. Al met al voelt het detox programma als een klein cadeau voor gasten die geen zin hebben in een strenge, minimalistische kliniek. Detoxen gaat hier op z’n Spaans: het relaxte ontbijt geeft wat ruimte om te snoepen en er mag ook best een glas wijn worden gedronken. Het moet tenslotte wél gezellig blijven.

Lunch

Voorgerecht: romige bietencrème met gedroogde bonen

Hoofdgerecht: gebakken quinoa met seizoensgebonden groente

Dessert: Gekruid brood met kefir sorbet en dadelcrème

Diner

Voorgerecht: Miso soep en artisjok crème met zonnebloempitten en sinaasappel 

Hoofdgerecht: Saffraanpolenta met kikkererwten, zoete aardappel en champignons 

Dessert: citrusvruchten met gember, kokosnoot en wortel sorbet

Q&A MET VOEDINGSDESKUNDIGE MIREIA CERVERA

Voedingsdeskundige Mireia Cervera is aangesteld als consulting nutritionist. Voor elke gast die een detox, wellness, vast of immunity programma aangaat in Camiral, rijdt Cervera naar het hotel toe om de gast te adviseren. Hoewel haar adviezen geen vervanging zijn voor een medisch advies, weet zij wel te helpen het passende voedingspatroon aan te nemen in het heden en de toekomst. 

Hoe selecteren gasten het juiste programma alvorens zij het hotel bezoeken?

‘Dat is afhankelijk van de behoefte. We hebben vier programma’s: detox, immunity, vasten en wellbeing. Stel, je voelt dat je afweersysteem niet helemaal in orde is, dan kies je logischerwijs voor het immunity programma. Heb je stress of het lichaam veel belast? Dan voldoet het detox programma. Als de gasten in het hotel aankomen vullen ze een vragenlijst in zodat we een idee krijgen van hun leefstijl en conditie.’ 

Hoe ziet het eerste consult eruit?

‘Allereerst wil ik er graag achter komen waarom ze hier zijn gekomen. Wat wil de gast bereiken? Dat is een vraag die centraal staat. Het overgrote deel wil graag afvallen. Met een speciale machine wegen en meten we een aantal waardes. Het komt weleens voor dat we last-minute de speciaal ontworpen voedingsmenu’s en activiteiten wijzigen omdat we dat nodig vinden.’ 

Hoelang verblijven de gasten gemiddeld?

‘We bieden programma’s aan vanaf één dag. Ik vind minimaal drie dagen het best, tot maximaal een week. Langer is stressvol en intens voor het lichaam, vooral als je het detox of vast programma volgt.’ 

Sommige gasten hebben gezondheidsproblemen als diabetes. In hoeverre beïnvloeden de Camiral wellness programma’s dit soort problemen?

‘Veel gezondheidsproblemen komen voort uit stress en chronische inflammaties. Wij proberen inflammaties terug te dringen door een speciaal dieet aan te bieden en stress te reduceren doormiddel van massages, sport en yoga.’

Elk programma heeft zijn eigen dieet. Het detox dieet is vegetarisch. Waarom?

‘We streven ernaar om toxines uit het lichaam te verdrijven. Dat doen we door menu’s aan te bieden die veel groente en fruit bevatten. Mochten er gasten zijn die behoefte hebben aan ijzer, dan passen we het menu aan door er meer bonen in te verwerken. Soms besluiten we vette vis op te nemen in het menu, omdat de gast daarnaar vraagt. Vlees integreren we nooit in de menu’s omdat de vertering ervan vermoeiend kan zijn voor het lichaam.’ 

Bieden jullie begeleiding aan als gasten weer thuis zijn?

‘Gasten die een programma hebben gevolgd krijgen tips mee naar huis. Tachtig procent van je dieet hoort gezond te zijn. Twintig procent mag ervan afwijken. Het heeft geen zin om je permanent aan regels te houden. Waar het om gaat is dat gasten een algehele verandering doorvoeren in hun eetpatroon. Natuurlijk kunnen ze af en toe genieten van suiker en vet, maar niet te vaak.’ 

Tot slot: welke gezondheidstrends binnen de voedingsindustrie moedig je aan?

‘Lokaal en seizoensgebonden eten en dat mensen zelf meer tijd in de keuken besteden. Vlees eten kan best, maar niet te vaak. Idealiter gezien raad ik mensen aan om twee keer per week vlees te eten, en zo’n drie à vier keer vis. De publicaties van The Healthy Eating Plate van Harvard Healthy Publishing zijn goed om op te volgen.’ 

ZIE OOK: SLANK EN ENERGIEK DE ZOMER IN