Protect yourself!

De zon in? Dit zijn vier handige smeertips

Kan jij niet wachten tot je weer lekker kan genieten van de zon? Let er dan wel op dat je dit verantwoord doet. Te veel UV-straling kan namelijk schadelijk zijn voor je huid en vervelende gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om je in te smeren als je de zon in gaat. Daarom geven we je in dit artikel vier handige smeertips om veilig te zonnen.

Tip 1. Begin op tijd met smeren

Begin niet pas met smeren als je al in de zon bent. Zonnebrand bestaat uit verschillende ingrediënten en stoffen. Tijdens het smeren verdampt een deel van de ingrediënten. De stoffen worden geabsorbeerd waardoor er een beschermlaagje op je huid komt. De zonnebrand biedt pas optimale bescherming als het droog is en dat kost tijd. Als het nog nat is kan je het beschermingsproduct ook onverhoopt weer van je huid vegen, waardoor je minder goed beschermd wordt. Smeer je minimaal een half uur van tevoren in, zodat de crème goed in kan trekken en optimale bescherming biedt tegen de zon.

Tip 2. Kies de juiste factor

Zonnebrandcrèmes hebben een Sun Protection Factor (SPF). Hiermee kan je zien hoeveel bescherming het product biedt. De SPF varieert van 2 tot 50. Niet iedereen heeft genoeg aan dezelfde factor. We hebben allemaal een ander huidtype en de een verbrandt sneller dan de ander. Het is daarom belangrijk om te checken welke factor bij jou past. Welke huidtype je hebt hangt af van hoeveel pigment je hebt. Er zijn vier verschillende huidtypen. Check hier welke factor zonnebrand jij nodig hebt. Let op: als je lang in de zon blijft en de UV-straling krachtig is, kan het soms nodig zijn om een hogere factor te gebruiken dan wordt aangeraden bij jouw huidtype.

Tip 3. Smeer je om de twee uur in

Voor een optimale bescherming is het verstandig om je elke twee uur in te smeren. De werking van je zonnebrand wordt namelijk steeds minder, onder andere doordat je zweet en je je omdraait op je handdoek. Na twee uur is het beschermingsproduct uitgewerkt en moet je het opnieuw aanbrengen. Zorg er ook voor dat je niet te weinig zonnebrand gebruikt. Je bent anders niet goed genoeg beschermd. Gebruik minimaal acht eetlepels: een halve voor je hals en gezicht – en vergeet je lippen niet – twee voor je armen en schouders, drie voor je borst, buik en rug en twee en een half voor je benen en voeten.

Tip 4. Gebruik aftersun na het zonnen

Zelfs als je goed hebt gesmeerd werkt de zon nog lang door op je huid. Door het zonnen heb je een warm gevoel en je huid droogt erdoor uit. Het is daarom handig om na het zonnen een fijne aftersun te gebruiken. Aftersun werkt verkoelend en hydrateert je huid, zodat deze niet verder uitdroogt. Zo is je huid klaar voor een volgende (verantwoorde) dag in de zon!