MODE VAN MORGEN

Coperni x NASA: de nieuwste it-bag bestaat bijna volledig uit lucht

Coperni doet het opnieuw. Maak kennis met de Air Swipe Bag, een tas zo licht als een veertje en voor 99% (!) gemaakt uit lucht. Het bijzondere accessoire debuteerde op Paris Fashion Week FW24 en doet de grenzen tussen technologie, mode en wetenschap vervagen.

Het is duidelijk: na het succes van Bella Hadids spray-on jurk in 2023 zet Coperni zijn futuristische koers voort. Op de catwalk van Paris Fashion Week introduceerde het Franse modehuis stervormige stiletto’s en jurken uit aluminiumfolie als ode aan het intergalactische. Maar de échte ster van de FW24-collectie was ongetwijfeld de Air Swipe Bag, een bijna transparante clutch gemaakt uit de allerlichtste vaste stof ter wereld.

© Coperni

Voor de Air Swipe Bag werkte ontwerpersduo Sébastien Meyer en Arnoud Vaillant samen met kunstenaar-onderzoeker Ioannis Michaloudis. Het resultaat kan niet duurzamer: een tas samengesteld uit 99% lucht en 1% glas. Aan de basis ligt silica-aerogel, een ultralicht materiaal dat NASA gebruikte om sterrenstof op te vangen in de ruimte. De tas weegt amper 33 gram, kan tot 4.000 keer zijn eigen gewicht sjouwen – en met een prijskaartje van €40.000 zou je bijna verwachten dat een retourtje naar de maan inclusief is. 

Tekst Jari Putteman