Expo

In de maak

Van 9 maart tot en met 6 juni wordt in de etalages van De Bijenkorf de expositie In de maak getoond, die het ambachtelijke maakproces van kleding op een vernieuwende manier belicht. De reizende tentoonstelling gaat langs alle zeven winkels van De Bijenkorf, die zo beurtelings een podium geven aan jonge ontwerpers en studenten en hun werk, gemaakt van witte proefstoffen (toiles).

Na een bewogen jaar inspireert de lente ons met zin in iets nieuws. Iets moois, iets bijzonders, dat liefdevol vervaardigd is en dat nog een lange toekomst voor zich heeft om geschiedenis te maken. Dit inspireerde de Bijenkorf tot de reizende expositie In de maak, die het vakmanschap en het ambachtelijk maakproces laat zien en waarin jonge talenten vertellen hoe, voor wie, door wie en waarom deze bijzondere kleding gemaakt is.

Studenten van Meester Opleiding Coupeur en Dutch Shoe Academy hebben in witte proefstoffen vormen en silhouetten gereconstrueerd die ooit verkocht werden bij de Bijenkorf en brengen zo de geschiedenis van de Bijenkorf van 1870 tot nu in kaart.

1870 – 1930: De beginjaren
1930 – 1955: Roerige tijden
1955 – 1970: Vrijheid blijheid
1985 – 2000: Subculturen

“Door het maakproces vast te leggen, wordt de waarde van het kledingstuk zichtbaar. Ik geloof in mode waaruit vakmanschap en een sterke visie spreken. Die verhogen de waarde en de levensduur van kleding, en dat is echte duurzaamheid voor mij.”

Inge Schmitt – Head of Creative de Bijenkorf

Negen jonge ontwerpers reageren met hun werken in eveneens witte proefstoffen op hedendaagse thematieken als duurzaamheid, inclusiviteit en creativiteit.

Maakbare toekomst: Armia Yousefi, Margherita Soldati, Studio PMS
Vermaakt: Lisa Konno
Zelfgemaakt: Camiel Fortgens
Gangmaker: Marie Lamberechts
Nagemaakt: Flora van Egeraat
Volmaakt: Romy Yedidia, Tess van Zalinge, Sinéad O’Dwyer