RECEPTINSPIRATIE

De lekkerste vegan desserts

Vegan is booming. En dat is maar goed ook, want het is hartstikke lekker en ook nog eens goed voor de planeet. En wie denkt dat je als vegan niet goed kan genieten van al die lekkere desserts, heeft het helemaal mis. Wij delen hier twee overheerlijke recepten voor een dessert from heaven. Of gewoon om tussendoor van te genieten natuurlijk.

Drielaagse chocoladetaart met coconut bar vulling, pure chocolade en kokosrasp

Deze drielaagse taart met chocolade en kokos brengt vegan foodporn naar een heel nieuw level.Het is niet alleen waanzinnig van smaak, maar ook een stuk verantwoorder dan een ‘gewone’ chocoladetaart. De tussenlagen zijn gemaakt van kokosrepen, en deze bevatten 40% minder suikers en geen toegevoegde geraffineerde suikers. Laat je verleiden door dit verrukkelijke gebak.

Ingrediënten voor de chocoladetaart

  • 12 BioToday Coconut bars + extra repen voor garnering   
  • 350 g patentbloem
  • 200 g BioToday Kokosbloesemsuiker           
  • 160 g BioToday kokosolie (+ extra om in te vetten)
  • 60 g cacaopoeder      
  • 350 ml plantaardig alternatief voor melk                
  • 5 el BioToday ahornsiroop
  • 2 el lijnzaad, vermalen (+ 6 el heet water)   
  • 1½ el appelazijn                    
  • 3 tl bakpoeder
  • 1½ tl instant koffie of espressopoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl vanille extract
  • ½ tl zout
  • evt. 2 el BioToday kokosrasp ter garnering

Voor de chocolade ganache

  • 100 g 85% pure chocolade
  • 50 g BioToday kokosolie
  • ¼ tl zout

Benodigdheden: springvorm ⌀18cm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakvorm in met kokosolie of gebruik bakpapier.
  2. Maak in de tussentijd je plantaardige karnemelk door de appelazijn te mengen met de plantaardige melk. Maak ondertussen ook je lijnzaad-ei door het vermalen lijnzaad te mengen met heet water. Laat dit beide 15 minuten staan.
  3. Smelt de kokosolie samen met de espressopoeder en ahornsiroop in een steelpan op erg laag vuur. Zet apart om af te koelen. Voeg hier ook de suiker aan toe en roer dit er goed doorheen zodat het begint op te lossen.
  4. Zeef in een grote mengkom de droge ingrediënten: bloem, cacaopoeder, bakpoeder en baking soda. Voeg hier nu de natte ingrediënten aan toe. Begin met de zelfgemaakte karnemelk. Roer dit goed door. Voeg nu ook het kokosoliemengsel toe en het lijnzaad-ei. Roer dit goed door met een spatel totdat je een glad mengsel hebt en alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.
  5. Verdeel je mengsel over 3 bakvormen, of bak de taarten in 3 etappes. Dit komt uit op ongeveer 400 gram per taart als je het precies wilt doen. Doe de taart 20 minuten in een voorverwarmde oven. Check of de taart klaar is door er een prikker in te steken. Wanneer deze er schoon uitkomt, is de taart klaar.
  6. Wanneer de taarten uit de oven zijn, is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Als de laatste taart bijna is afgekoeld is het tijd om de vulling te maken.
  7. Zet de eerste taart op een serveerbord. Pak vervolgens 6 coconut bars en snijd deze tweemaal in de lengte doormidden zodat je vier gelijke reepjes krijgt. Doe een bakpapiertje in de springvorm en doe daar de reepjes coconut bar in met de kokos-kant naar beneden. Zo weet je dat de kokosvulling precies groot genoeg is voor je taart. Druk dit goed aan met je handen of met een lepel zodat alle stukjes aan elkaar gaan plakken. Keer dit om op de eerste taart. Zet hierna de volgende taart hier bovenop en herhaal de bovenstaande stap. Nu staat de drielaagse chocoladetaart!
  8. Maak ondertussen ook de chocolade ganache. Breek de pure chocolade in kleine stukjes en verwarm deze au bain-marie, roer dit regelmatig door. Wanneer alle chocolade gesmolten is: haal het mengsel van het vuur en voeg hier de kokosolie en het zout aan toe en roer dit weer door totdat het gesmolten is. Laat dit mengsel ook afkoelen tot kamertemperatuur.
  9. Lepel de chocolade ganache over de taart heen. Begin in het midden van de taart en zorg ook dat je hier en daar de randen meepakt, zodat de ganache naar beneden druipt. Versier nu je taart door er coconut bars recht op in te steken, dit kan bijvoorbeeld met behulp van satéprikkers. Garneer als laatste met kokosrasp.

Vegan sundae met spelt-speculoos crumble, kokosyoghurt en coco dulce de leche

Deze sundae met banaan, kokos en speculoos is om je vingers bij af te likken. De smaak is niet alleen betoverend lekker, de sundae is ook nog eens een stuk verantwoorder dan normaal. De spelt-speculooskoeken zijn namelijk een bron van vezels en vrij van geraffineerde suikers. Geniet van deze heerlijke vegan foodporn!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 10 BioToday Spelt-speculoos koeken
  • 8 rijpe bananen, in stukjes gesneden en bevroren
  • 200 g kokosyoghurt
  • ½ el BioToday Amandelpasta
  • 2 tl BioToday (light) agavesiroop
  • 1 tl vanille extract
  • ½ tl koekkruiden
  • Optioneel: scheutje plantaardige melk

Voor de coco dulce de leche

  • 1 blik (320 g) gecondenseerde kokosmelk
  • ¼ tl zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de bananen in dunne plakjes en bewaar dit in de vriezer. Het duurt minstens 4-6 uur voordat de bananen bevroren zijn.
  2. Maak ondertussen de coco dulce de leche. Verwijder de wikkel van de gecondenseerde kokosmelk en breng het in een ruime pan met water aan de kook. Laat het minstens 3 uur koken en zorg dat het blikje geheel onder water blijft staan, anders kan het ontploffen. Laat het blikje geheel afkoelen voordat je het openmaakt. Voeg dan het zout toe en roer nog goed door. Dit is ook nog een aantal weken houdbaar als het goed afgesloten in de koelkast bewaard wordt.
  3. Doe 6 spelt-speculoos koeken in de keukenmachine en puls totdat er kleine stukjes ontstaan. Zet tweederde hiervan apart, dit wordt de crumble.
  4. Maak de banana nice cream door de bevroren banaan in een keukenmachine of krachtige blender te doen, samen met de amandelpasta, agavesiroop, koekkruiden en vanille extract. Doe nu ook eenderde van de spelt-speculoos crumble door het mengsel en zet nog 1 keer kort aan totdat het met elkaar vermengd is. Wordt het mengsel geen geheel? Voeg dan eventueel 1 eetlepel plantaardige melk of water toe. Doe de nice cream in een rechthoekige bakvorm en zet het 1-2 uur terug in de vriezer zodat het kan uitharden. Dit zorgt ervoor dat je mooie bolletjes kan maken.
  5. Nu is het tijd om de sundae op te bouwen in een groot glas of coupe. Je gaat als volgt te werk: een schep ijs, een laagje spelt-speculoos crumble, nog een schep ijs, nog een laag spelt-speculoos crumble, een dot kokosyoghurt, een eetlepel coco dulce de leche en dan maak je hem af door er verticaal een spelt-speculoos koek in te steken. Eet smakelijk!

Credits: BioToday