10x

De meest populaire cocktails

Cocktails, we love it! De meest populaire cocktails zijn afkomstig uit verre exotische oorden en hebben vaak ook een rijke geschiedenis. Nippen aan een Mojito op Cuba, Piña Colada op Puerto Rico of een Caipirinha in Brazilië zit er eventjes niet in, maar we kunnen deze smaakexplosies ook in huis halen! Talkies deelt de populairste cocktails van Instagram, aan de hand van de meeste hashtags. Een heerlijke dosis cocktailinspiratie, met de lekkerste drankjes die je ook heel easy zelf kunt maken.

Mojito

Deze Cubaanse cocktail staat aan de top van meest geliefde cocktails op Instagram, met meer dan 5,5 miljoen hashtags. Overduidelijk dus dat de cocktail, afkomstig uit Havana, geliefd en gefotografeerd is voor vele cocktailliefhebbers. Een traditionele Mojito maak je met witte rum, bruine suiker, limoen, munt en spa rood. Het drankje is inmiddels wereldwijd bekend en heel geliefd, óók door Amerikaanse schrijver en journalist Ernest Hemingway. Zijn uitdrukking “My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”, is te vinden in Bodeguita del Medio in Havana – dé plek in Havana om een echte Mojito te drinken!

Sangria

Op de tweede plaats staat de populaire Spaanse cocktail, die beroemd is onder locals én toeristen. Sangrialiefhebbers taggen erop los, met maar liefst 3,2 miljoen hashtags. Het drankje bestaat uit wijn, fruit en vaak een brandy, maar de Sangria is niet overal hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten uit verschillende regio’s. In Catalonië wordt ook wel witte of mousserende wijn gebruikt, wat het een Sangria de Cava maakt. Ook heerlijk! Pharrell Williams en Camila Cabello maakten zelfs een nummer over het typische Spaanse drankje: ‘Sangria Wine’. “It’s ‘cause it’s so awesome how she move her body, she do the sangria wine!”

Gin-tonic

Klassieker gin-tonic staat op de derde plaats. De elegante cocktail maak je met gin, tonicwater en een flinke portie ijs. Ook bij dit drankje zijn vele variaties mogelijk, bijvoorbeeld met komkommer, rozemarijn of grapefruit. Deze frisse, populaire cocktail werd voor het eerst geïntroduceerd in de 18e eeuw door de Britse Oost-Indische Compagnie, toen Schotse dokter George Cleghorn de effecten van kinine op malaria bestudeerde. Hij kwam op het briljante idee om de smaak van dit ‘medicijn’ smakelijker te maken met suiker, gin en limoen en zo kwam Gin & Tonic tot leven! Een van de liefhebbers van gin-tonic is niemand minder dan J.K. Rowling die tussen het schrijven van haar fantastische verhalen genoot van deze traditionele cocktail. Misschien dat fans van Harry Potter en boterbier nu een beetje teleurgesteld zijn…

Piña Colada

De Piña Colada staat op nummer vier. Het zoete drankje op basis van rum, kokosmelk en ananassap brengt je gelijk helemaal in de vakantiesferen. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de cocktail. Een over de Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresí, die een eerste versie van de beroemde cocktail maakte om zijn zeelieden op te vrolijken. De Piña Colada werd in 1978 uitgeroepen tot de officiële cocktail van Puerto Rico en zo begon de populariteit ervan te stijgen. Ook Jennifer Lawrence is fan. De actrice vroeg om wat Piña Colada’s aan haar tafel tijdens de Golden Globes.

Bloody Mary

De Bloody Mary staat op de vijfde plaats. De cocktail wordt ook wel gezien als hét ultieme anti-katerdrankje en bestaat uit wodka, tomatensap, Worcestershire sauce, selderij, citroen, zout en peper. Franse barman Fernand Petiot bedacht de bloody mary in 1921, in een bar die later Harry’s New York Bar werd in Parijs. De bar was een ontmoetingsplaats voor Amerikaanse immigranten, waaronder Ernest Hemingway. De naam komt van de meedogenloze koningin Mary I van Engeland, die vaak de bijnaam ‘Bloody Mary’ kreeg. De Bloody Mary werd nóg populairder na de film ‘The Great Gatsby’, die het tijdperk van de jazz en de eerste keer dat de heerlijke cocktail gemist vertegenwoordigt.

Aperol Spritz

Op de zesde plaats staat de Italiaanse Aperol Spritz, een cocktail op basis van prosecco, Aperol en prikwater. Het drankje is het symbool van een heerlijk zonnige aperitief en komt uit Padua in Italië. Het before dinner-drankje is inmiddels wereldwijd populair en geliefd door velen. Ook Engelse acteur Benedict Cumberbatch houdt van dit culinaire Italiaanse symbool.

Michelada

De Michelada staat ook wel bekend als de Mexicaanse versie van de Bloody Mary en staat op nummer zeven in de lijst. Het is een cerveza preparada op basis van bier, limoensap, diverse sauzen, kruiden, tomatensap en chilipeper. Ook van dit drankje vind je vele variaties in Zuid-Amerika. Het ontstaan van de cocktail begint bij Michel Ésper, die zijn bier met kalk, zout, ijs en een rietje bestelde in een club in San Luis Potosì in Mexico. In de club begonnen ze dit bier ‘Michel’s limonade’ te noemen, vandaar de naam Michelada!

Caipirinha

Op de achtste plaats staat de Caipirinha met meer dan 1,2 miljoen hashtags. De Braziliaanse cocktail maak je met cachaça, limoen en crushed ijs. De naam van de cocktail komt van ‘caipira’, zo wordt de bevolking van het platteland genoemd. Een van de bekendste varianten van de cocktail is Caipiroska, waar de cachaça is vervangen door wodka. De caipirinha is de perfecte frisse cocktail om de zomerse sferen in huis te halen. Beroemdheden Rihanna, Katy Perry, Madonna en Tom Cruise nippen graag van het drankje op het strand!

Moscow Mule

De cocktail van wodka, ginger beer en limoensap staat op de negende plaats. De Moscow Mule wordt vaak geserveerd in een koperen mok, versierd met een schijfje limoen. De allereerste Moscow Mule werd gemaakt in 1941, in het Chatham Hotel in New York. Drie vrienden, waaronder John A. Morgan – eigenaar van restaurant Heublein – en John G. Martin – president van Smirnoff – waren in een hotelbar. Voor de fun mengden ze wodka met ginger beer, een beetje limoen en voilà, de Moscow Mule was geboren!

Negroni

De Negroni is de laatste in de top 10. Een typisch Italiaanse cocktail gemaakt van gin, rode vermout en Campari – elegant versierd met een sinaasappelschil. Het drankje werd in 1920 in Florence gecreëerd door graaf Camillo Negroni, die Caffè Casoni bezocht. Hij bestelde vaak een Americano cocktail, maar om te variëren vroeg hij op een dag of de barman gin en bruiswater kon toevoegen. Deze nieuwe cocktail werd ‘Graaf Negroni’s modieuze Americano’ genoemd, maar na een tijdje werd hij geheel omgedoopt tot Negroni. Van de vele variaties is de beroemdste de ‘Negroni sbagliato’, die met sprankelende bruut wordt afgetopt. Een heerlijke combinatie!