Mounir kookt de sterren van de hemel

PARMIGIANA DI MELANZANE

Mounir kookt de sterren van de hemel

Mounir Toub heeft in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Hij is kookdocent, weet zijn weg in de professionele keuken feilloos te vinden en heeft zijn eigen tv-programma’s bij 24Kitchen en MAX. Voor deze editie kookt Mounir de sterren van de hemel met collegakok Sandra Ysbrandy. Sandra heeft een passie voor gezondheid en vitaliteit en is naast haar televisiewerk actief als vitaliteitsadviseur. Dit doet Sandra vol enthousiasme in haar televisieprogramma’s maar ook tijdens presentaties, trainingen en kookworkshops voor het bedrijfsleven. 

INGREDIËNTEN


2 aubergines
peper, zout
1 ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 el tomatenpuree
500 ml tomatenpassata
2 tl gedroogde oregano
1 bol mozzarella
100 g geraspte Parmezaanse kaas
1 ciabatta

EXTRA NODIG
ovenschaal voor 2 personen
grillpan

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Snijd de aubergines in de lengte in plakken en bestrooi deze met zout.

3. Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze circa 1 minuut mee. Voeg de tomatenpassata en gedroogde oregano toe en breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel circa 5 minuten pruttelen.

4. Verhit de grillpan. Dep de aubergineplakken droog en besprenkel ze met olijfolie. Gril ze in circa 4 minuten om en om goudbruin.

5. Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Verdeel wat van de saus over de ovenschaal en leg hier wat aubergineplakken op. Verdeel er wat mozzarella over en bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas. Bestrijk weer met wat saus en herhaal de stappen tot de ingrediënten op zijn, maar eindig met een dakpansgewijs aangelegde laag aubergine waarover je de resterende kaas strooit. Bak het geheel circa 15 minuten in de oven.

6. Snijd de ciabatta in plakken en bestrijk deze met olie. Gril ze in circa 2 minuten om en om goudbruin.

7. Verdeel de parmigiana di melanzane over borden en serveer met de gegrilde ciabatta.

5 vragen aan Sandra Ysbrandy

Wat kook je het liefst?

‘Vegetarische gerechten. Ik vind het een uitdaging om met groenten in de hoofdrol iets lekkers te koken zodat je vlees of vis eigenlijk niet mist. Ik geloof heel erg in de kracht van goede voeding. Door veel groenten en fruit te eten kun je je gezondheid positief beïnvloeden. Er zitten bij mij daarom altijd minimaal drie soorten groenten in de avondmaaltijd. Heerlijk vind ik het om groenten als bloemkool en pompoen te roosteren in de oven, kikkererwten erbij met wat olijfolie, komijn en peper en zout. En dan toevoegen aan ui, knoflook en tomaat op smaak gebracht met het kruidenmengsel ras el hanout. Nog wat gedroogde abrikozen erdoor. Heerlijk verwarmend. Echt smullen.’

Kook je thuis altijd of wordt er weleens voor je gekookt?

‘Ik kook thuis eigenlijk altijd. Alleen als ik ’s avonds moet werken, kookt mijn man voor zichzelf en de kinderen. Met z’n tweeën in de keuken werkt bij ons niet zo goed, haha! Ik neem het snel over of vind er wat van. Daarmee jaag ik mijn man de keuken uit. Of hij gaat aan de keukentafel zitten met een glas wijn. Maar ik ben wel eens thuisgekomen na een uitzending van “Tijd voor MAX” en toen had mijn man een drie gangen verrassingsdiner gekookt, tafel gedekt, kaarsjes aan. Supergezellig. En mijn oudste zoon van achttien studeert sinds september in Amsterdam en kookt af en toe thuis zijn favoriete kipburgers. Mijn jongste zoon bakt graag koekjes en taarten.’

Wat is je guilty pleasure op het gebied van eten?

‘Appeltaart! Dat vind ik zoooo lekker. Wij hebben een appelboom in de tuin en daar komen in september veel appels vanaf. In de herfst worden hier dus veel appeltaarten gebakken. Ik varieer wel door met amandelmeel te werken, specerijen als kaneel, anijszaad of kruidnagel door het deeg te mengen, gedroogd fruit toe te voegen of kokoskruimels te maken.’

Wat is je lievelingsrestaurant?

‘Ik heb net weer gegeten bij La Vallade in Amsterdam. Een Frans, bistroachtig tentje in Watergraafsmeer. De sfeer is knus en heel persoonlijk. Er is een open keuken en er wordt een vijfgangenmenu van de avond gekookt. Het is geen vegetarisch restaurant, maar als je dit van tevoren doorgeeft maakt de chef iets lekkers zonder vlees of vis. Ik heb laatst een heerlijke ravioli van tuinbonen met truffel en radicchio gegeten.’

Voor wie zou jij graag eens willen koken?

‘Voor Máxima. Ik vind haar geweldig. Ik ben een enorme fan van het Koninklijk Huis en Máxima in het bijzonder.’

Fotografie Lucie Beck