5x

Op stand brunchen in de hoofdstad

Heerlijk luxe, op een prachtige locatie en natuurlijk met een (0,0%) glaasje in je hand. Wat gaat er in het weekend boven een in-de-watten-leg-brunch? Op deze vijf plekken in Amsterdam moet je geweest zijn. Van legendarische hotels tot een hotspot met IJ-zicht en een boozy pop-up. Hier moet je zijn voor de aller lekkerste brunches van Amsterdam.

1 – Het Krasnapolsky

Brunchen op de Dam? Jazeker, want dat kan dus ook op heerlijk sereen. Anantara Grand Hotel Krasnapolsky opent er speciaal de iconische Wintertuin voor vanaf februari. Een plaatje van een plek, waar je onder het prachtige glazen dak aanschuift voor seizoensgerechten en al het heerlijks dat Pastry Chef Maartje de Nie in elkaar heeft gedraaid voor haar eigen pastry bar.

Elke maand heeft een eigen thema, dus de brunch is ook elke keer anders. Vaste prik: allerlei Nederlandse kazen, ambachtelijk gebakken brood, een zalige juicebar en natuurlijk een glaasje champagne (of een Amsterdams biertje als dat meer je ding is) voor wie wil proosten op het goede leven. Er is live-muziek en er is zelfs een speciaal team aanwezig om kinderen onder hun vleugel te nemen met spelletjes, zodat de rest rustig kan tafelen. Grote klasse natuurlijk. De Krasnapolsky Brunches vinden één keer in de maand plaats op de zondag, met op 10 februari als thema Chinees Nieuwjaar en op 31 maart een Paasbrunch. Prijs: 129 euro all-in.

2 – Le Petit Brunch

De feestelijke boozy brunches van de pop-up Le Petit Brunch zijn zo onderhand legendarisch aan het worden in de hoofdstad. En dat is zeker deels omdat het altijd weer spannend is waar ze neerstrijken. In het verleden deden ze dat onder andere bij het nieuwe Ms.Chelin, bij Café Panache en bij Bellini. Wat je moet weten over deze zien-en-gezien-worden-brunches? De organisatie pleit zelf voor ‘a little bit of brunch, a lot of day drinking’, dus misschien is het niet de beste keus voor wie het droog wil houden. Maar wel voor wie een gezellig dansje wil maken en klaar is voor een lange middag tafelen omringd door vrienden op een verrassende plek. Volg Le Petit Brunch op Instagram om op de hoogte te blijven van het waar en wanneer.

3 – NEXT

Voor het betere New York-gevoel moet je aan de NDSM-werf zijn, waar vorig jaar de tweede hotspot van het team achter PLLEK opende. NEXT is een beauty van een modern restaurant met uitzicht op het IJ en de pontjes, lekkere plofbanken, een fijne (bekroonde) cocktailbar en eigenlijk alles voor het betere metropolitan gevoel.

Zeven dagen in de week vanaf 9.30 uur open, dus een goede plek voor wie wanneer dan ook wil brunchen. Niet in de laatste plaats door die uitstekende bar. Ze hebben doordeweeks geen specifiek brunchmenu, maar hun uitgebreide lunchkaart loopt door tot vier uur ’s middags. Met daarop veel lekkers om te delen (de short rib met zwarte knoflook is nu al een klassiekertje en raakt vaak snel uitverkocht) en een passend drankje voor elke (day) drinker. Elke zondag is er een echte brunch met dj, oesters en bloody mary’s.

4 – The Grand

Hotel-restaurants willen nog wel eens vergeten worden in de veelheid goede hotspots in Amsterdam, maar Bridges van Sofitel Legend The Grand blijft een absolute topplek. Aan de gracht, gespecialiseerd in vis en met een theesommelier bij wie iedereen echt eens een arrangement zou moeten bestellen. Een lunch met spectaculaire thee (of vooruit, een wijnarrangement) in Bridges is een van de beste brunches in town. Maar wil je klassieker brunchen, dan moet je bij The Grand zijn voor hun jaarlijkse Easter Brunch, dit jaar op zondag 9 april. In de historische Raadzaal van het hotel (prinses Beatrix trouwde er met Claus!) geniet je van heerlijke eiergerechten, bonte zoetigheden en een potje live-muziek. Echt een ervaring, en ook hier weer worden kleine gasten opgevangen voor een Easter Egg Hunt waardoor de rest fijn kan tafelen in de weelderige zaal. Prijskaartje: 125 euro, inclusief bubbels en andere dranken.

5 – THE DUCHESS

Niet strikt een brunch, eerder een high tea. Maar die van de Tea Room van THE DUCHESS is evengoed zéér het vermelden waard. Want ja, het draait om thee, maar er is ook een champagne-arrangement te boeken. En het menu is bijna net zo hartig als zoet, met kaviaar, kingcrab, arancini en katsu chicken naast fantastische taartjes.

De Winter Afternoon Tea is elke vrijdag, zaterdag en zondag te boeken. En ach, daarna zweef je toch gewoon nog even door naar de bar om te genieten van de rest van het prachtige pand.

Met wie ga jij?

ZIE OOK: WEEKENDTIP: DE LEUKSTE BRUNCH HOTSPOTS IN NEDERLAND

Tekst Claudia Witteveen