receptuur

Peruaanse recepten voor thuis

Peru is één van de meest biodiverse landen van de wereld met prachtige bezienswaardigheden als het Amazonewoud, het Andesgebergte, de woestijn, kustlijn en adembenemende oceaan. De rijke verscheidenheid aan producten én de culturele diversiteit is terug te vinden in de Peruaanse keuken, die al acht jaar op rij bij de beste van de wereld hoort. Het heerlijke Peruaanse eten is voor velen een belangrijk motief om naar het land te reizen, maar omdat reizen er nog even niet in zit delen wij de lekkerste gerechten en cocktails om Peru naar je eigen keuken te halen!

Causa limeña

Causa limeña is een typisch Peruaans, koud voorgerecht met aardappel en krab, maar het kan ook gemaakt worden met kippenborst, tonijn of groenten. ‘Causa’ is afkomstig van het Quechuawoord ‘kausay’ dat ‘voeding’ betekent, maar ook wordt gebruikt om aardappels mee aan te duiden. ‘Limeña’ betekent ‘uit Lima’, de hoofdstad van Peru. Ook de gele chilipeper, ‘Aji Amarillo’, geeft het gerecht zijn typische smaak. De peper heeft een fruitige, onderscheidende smaak en is gemiddeld qua scherpte. Hoe je het heerlijke voorgerecht heel makkelijk zelf maakt check je hier.

Lomo Saltado

De Peruaanse keuken heeft ook veel Aziatische invloeden, wat je terugziet in het roerbakgerecht Lomo Saldado. Een heerlijke mix van rundvlees, tomaten, paprika’s en uien in een pan met sojasaus en gebakken aardappels, meestal geserveerd met witte rijst. Alle ingrediënten zijn gewoon in onze supermarkten verkrijgbaar én het is makkelijk te bereiden. Hoe? Check de receptvideo!

Rocoto Relleno

Een gezond voorgerecht uit Arequipa – de tweede grootste stad van Peru. De basis van het gerecht is de Rocoto, een soort hete Peruaanse peper gevuld met gehakt en kaas én minstens tien keer zo heet als de jalapeño als hij rauw is. De peper wordt milder als hij een paar keer gekookt wordt. Wel is ie lastig verkrijgbaar in Nederland, maar het heerlijke gerecht is ook prima te bereiden met een rode paprika. Check de video voor het recept!

Solterito de Quinua

Ook dit gerecht komt uit Arequipa. Solterito de Quinua is een eenvoudige salade mét een superfood: quinoa. Quinoa wordt al sinds de oudheid in Peru gegeten en wordt gezien als de gouden korrel van de Andes. Het heeft een uitzonderlijke balans van eiwitten, vet en zetmeel én een hoog gehalte aan essentiële aminozuren en nutraceutische eigenschappen. Ook is het gewoon heel lekker en geeft het de Solterito een unieke smaak. Ideaal voor een zomerse maaltijd of lekker bij de BBQ! Check de receptvideo!

Let’s cocktail!

Een lekker drankje is onmisbaar bij een echte Peruaanse maaltijd. De meest iconische cocktail van Peru is de Pisco Sour. De basis van deze frisse, zoetzure cocktail is pisco, een sterke drank gedestilleerd uit druiven, gemengd met limoensap en daarbovenop een zachte schuimlaag van eiwit. Maak het drankje helemaal af met een paar druppels Amargo-bitter. Een perfecte cocktail voor heerlijke lente- en zomerdagen om je voor heel even in Peruaanse sferen te wanen.

De cocktail Chilcano is net zo populair én net zo lekker als de Pisco Sour. Ook hier is pisco het hoofdingrediënt, maar dit keer wordt het gecombineerd met limoensap en gemberbier. Je maakt het drankje door de ingrediënten te mixen in een highball glas met ijs, en vervolgens te roeren. Om de cocktail iets extra’s te geven, kun je een paar druppels bitter toevoegen. Garneer de Chilcano met een schijfje limoen en voilà, je Peruaanse drankje is ready to drink!