Fun Vega(n)

Deze internationale Vegan hotspots wil je bezoeken

Anno 2023 zijn vega(n) restaurantconcepten onmisbaar geworden in het culinaire landschap. Waarbij een vega(n) eter vroeger vaak werd gezien als een gast met te uitdagende en lastige eetwensen, zien we anno nu een verschuiving plaatsvinden. Steeds meer betrokken restaurateurs en chefs zien het belang van een gevarieerd en lichter eetpatroon in, of dat nu vanuit een gezondheids- of duurzaamheidsperspectief is. Het resultaat is een groeiende markt waarin alternatieve gerechten en eetconcepten als paddenstoelen uit de grond schieten. Hier vier internationale concepten waar wij happy van worden.

Wild and the Moon

Française en cool chick Emma Sawko richtten een aantal jaar geleden het vegan concept Wild and the Moon op. Inmiddels zijn er vestigingen in Parijs, Dubai en Amsterdam. Je drinkt er de meest gezonde sappen zoals de Better Than Botox en bijzondere limonades met houtskool en azijn. Op het hartige menu staan simpele, gezonde gerechten als curry en noedelsalade, en snacks als groentemuffin en rauwe chocoladetaart. 

Tekes Paris

Wie zin heeft in een restaurant waar het leven luidruchtig mag worden gevierd én wil eten op niveau zonder een fortuin uit te geven, zit in het prachtig ingerichte Tekes goed. Het Israëlische restaurant brengt een ode aan de vegetarische keuken zonder de smaakpapillen teleur te stellen. Neem plaats aan de bar die aan de luidruchtige open keuken grenst en ga op reis met de hartige crème brûlée van chef Cecile Levy, en zie hoe er live kleurrijke groenten van een rokerige smaak worden voorzien op de grill. De cocktails zijn in het restaurant overigens ook geen ondergeschoven kindje.

ZIE OOK: VAN ALLESETER NAAR VEGA(N)

Mudra Madrid

De Amerikaanse chef en vegan ondernemer Matthew Kenney opende een gloednieuw restaurant in Madrid waar het roze interieur op het eerste oog haast de show steelt. Kenney speelt slim in op de zintuigen, het oog wil tenslotte ook wat. In Mudra wordt internationaal comfortfood verheven of gereduceerd – het is maar hoe je ernaar kijkt – tot vegan gerechten. Hallo zuivelvrije kokoscheesecake, dikke vleesloze burger en aardse truffelrisotto!

Bloom Sushi France

Vegan chef Christian Ventura verliet zijn geboorteland Mexico op zijn twintigste en opende in Montreal het vooruitstrevende sushiconcept Bloom. Het concept berust op het gegeven dat sushi een van de meest populaire gerechten ter wereld is, maar de oceanen ons niet oneindig kunnen voorzien in de toegenomen vraag naar vis. Het futuristische concept werd opgepikt door Sushishop-eigenaar Dominic Bujold. Inmiddels zijn er twee vestigingen geopend in Parijs. De ‘botanische sushis’ worden met veel zorg bereid en gepresenteerd. Zo is de Moulin Rouge maki gevuld met biet, appel, sjalot en avocado, vergezeld door een oppeppend citrus yuzusausje. Wie met een open blik naar vis, vlees en kaasvervangers kijkt kan hier proeven van meer dan vijftien creatieve sushisoorten.

ZIE OOK: MAAK KENNIS MET DE IRAAKSE KEUKEN

Tekst Marina de Massiac