Dé gouden tips om vegan te eten

Van alleseter naar vega(n)

Meer dan twintig jaar geleden ging Roos Rutjes van alleseter naar vega(n). Inmiddels heeft Roos een uniek dining concept in Nederland opgezet genaamd Rozey. Bij Rozey eet en drink je all inclusive vega(n) voor een vaste prijs. Dit jaar staan er drie nieuwe openingen van restaurants op de planning. Wat vindt Roos de grootste uitdaging in het (duurzame) ondernemerschap? En wat zijn dé gouden tips om vegan te eten? Je leest het hier. Read and get inspired! 

Hoe ben je op het idee gekomen om een all inclusive veggie & vegan restaurant te openen?

‘Omdat het er nog niet was en het werd weleens tijd! Ik dacht: hoe tof zou het zijn als je uit alles op de menukaart kan kiezen met bijpassende vegan wijn of organic ice tea voor een scherpe prijs? Ik heb altijd in de duurzame en creatieve sector gewerkt. Van plantaardige kookworkshops geven, kookboeken creëren en bedrijven inspireren. Echter haalde ik hier niet genoeg voldoening uit. Ik zat vol met ideeën en recepten zoals vegan roze koeken of patat met vegan mayonaise en vegan chocolade lava cake.’

Wat vind je de grootste uitdaging in het ondernemerschap?

‘Vrij nemen. Ik heb van werken mijn levensstijl gemaakt en probeer dit zo goed mogelijk te combineren met mijn persoonlijke leven. Zo gaat de laptop bijvoorbeeld mee naar voetbal, maar vier ik mijn vakantie met mijn telefoon uit. Een collega die mijn werk af en toe over kan nemen lijkt me heerlijk. Dat wordt dus mijn volgende uitdaging. Alle andere uitdagingen die je tegenkomt, bijvoorbeeld op financieel vlak, zijn op te lossen. Met creativiteit en bezinning kom je heel ver en blijft het leuk.’

Roos Rutjes

Wat waren je verwachtingen toen je startte met Rozey?

‘Ik geloofde in het concept en wilde dit zo graag opzetten dat ik gewoon begon zonder verwachtingen. Wel met een motto: wie goed doet, goed ontmoet. We startten in 2019 in het voorjaar met de eerste vestiging van Rozey in Rotterdam aan de Wijnhaven. Eigenlijk had ik pas na een half jaar door dat het boven verwachting succesvol was.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Dat mensen graag naar Rozey gaan, het lekker vinden en een fijne avond hebben. Dat de gasten mijn plek als tip doorgeven en terugkomen vind ik het allermooist. Waar ik nu het meest trots op ben is dat (duurzame) medeondernemers het succes van Rozey zien en als franchisenemer willen aansluiten. Op deze manier kan Rozey nog meer groeien en kunnen we steeds mooiere en duurzame initiatieven inzetten.’

Vanaf wanneer besloot je om meer vegan te gaan eten en waarom?

‘Meer dan twintig jaar geleden ging ik van alleseter naar vega(n). Denk aan groente, fruit, volkoren, zeewier, kruiden, noten. Ik houd ook van chocola, chips en taartjes! Maar dan vegan. Een fokboerderij, viskwekerij of welke vorm van groothouderij voelt niet goed. De onterende dierenindustrie is niet alleen slecht voor het dier maar ook voor de omgeving en de mens. Een rijk plantaardig dieet voelt voor mij nu de meest gepaste manier om te eten in deze huidige wereld. Het liefst zo lokaal mogelijk. Het is ook gezond, kleurrijk en mega lekker!’

Welk gerecht op de menukaart is een absolute favoriet onder jouw gasten?

‘We hebben een top 5:

  1. Carpaccio van gele biet (al is mijn persoonlijke favoriet de chocolade lava cake)
  2. Vietnamese springroll
  3. Saté
  4. Rozey Burger
  5. Rozey’s garden’


ZIE OOK: WIN! ALL YOU CAN EAT VEGA & VEGAN DINER VOOR TWEE


Heb je tips voor mensen die (meer) vegan of vegetarisch willen eten?

‘We hebben bij Rozey meer dan vijftig gerechten op de kaart waar je mega geïnspireerd van raakt dus kom zeker eten, we hebben ook weer een nieuwe kaart!’

Overige tips van Roos

‘Bak, in plaats van vlees, gemengde paddenstoelen of haal een vleesvervanger bij de supermarkt. Alles van de Vegetarische slager vind ik lekker van smaak en zou ik adviseren. Bij Picnic zijn de eigen merk vleesvervangers ook erg goed!’

Volg online deze inspirerende veggie en veganlovers voor recepten:


Instagram:
@veganfoodie_amy

@nomeatdisco

@bestofvegan

@rotterdam.food

@pbnfood

@herbivorousbutcher

@bonusvegan


Websites:
francescakookt.nl

dehippevegetarier.nl

vetjebol.nl

degroenemeisjes.nl


Vegan kookboeken:
Funky vegan bakboek

Easy vegan

Groente uit Zee

Vegan Soul food

Thug Kitchen


Liever maaltijden thuisbezorgd? Check dan deze websites: 
ohmyguts.nl

theveganbox.nl

the green chef.nl

ZIE OOK: VIJF ADRESSEN WAAR JE JE GELUK NIET OP KUNT ALS VEGAN