10 gerechten van de toekomst
Wat ligt er op ons bord in 2030?
Wat er op ons bord ligt als we in 2030 uit eten gaan? TheFork heeft het voor je uitgezocht en onthult tien gerechten van de toekomst.
In Azië en Zuid-Amerika zijn chapulines, een soort sprinkhaan, al jarenlang trending als gerecht. En wat te denken van gefrituurde meelwormen in je algensalade. Science fiction? Toekomstmuziek? Niet echt. De foodontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Voor je het weet zit jij aan een bordje pasta met kweekvlees of aan een krekelkroket.
Dat foodtrends van invloed zijn op de menukaart weten we al langer. Kijk alleen maar naar de avocado, in bijna ieder restaurant staat deze vrucht tegenwoordig wel op de kaart. Maar wat zijn nou de drie grote toekomstige foodtrends? TheFork deed een belrondje langs restaurateurs. Wat blijkt? Zij zien voedselproducten in zijn volledigheid gebruiken en hierdoor minder afval produceren als een belangrijke trend. Daarnaast wordt ook transparantie in de herkomst van producten en het verminderen van de vleesconsumptie genoemd. Marcus Polman, culinair journalist herkent zich in deze trends: “Plantaardig en gezond eten neemt de komend decennia een grote vlucht. Er zijn zullen nog veel meer plantaardige alternatieven voor dierlijke producten op de markt komen. Ook functionaliteit van eten zal in 2030 nog belangrijker zijn. Wat doet eten voor mijn lichaam? Wat is de connectie tussen voeding en gezond oud worden? Consumenten zullen steeds vaker op zoek gaan naar voeding die zuiverend en helend is voor lichaam en geest. Dat gaat verder dan het innemen van ‘superfoods’ als chiazaad of tarwegras. Door het toepassen van kennis en slimme technologie komen we steeds meer te weten welke voedingsstoffen iemand, wanneer en in welke mate nodig heeft. Dat ga je ook op de menukaart terug zien.”
Wat vind je op de menukaart in 2030?
1. Hybride Hamburger
In het kader van minder vlees eten vindt de hybride hamburger zijn weg naar de restaurants. Een burger die bestaat uit een mix van 50% vlees en 50% groente.
2. Chili con Carne Coltivata
We kennen natuurlijk de Chili con Carne en de Chili sin Carne als vegetarisch alternatief. Maar wat te denken van de Chili con Carne Coltivata? Chili met kweekvlees. Vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt uit stamcellen van dieren en waar geen dier voor hoeft te sterven.
3. McCricket
Insecten eten? Veel mensen gruwelen er van. Toch zijn er wereldwijd miljarden menen die zo’n 1.900 verschillende soorten insecten eten. Een kroket met sprinkhanen (Chapulines) als voornaamste ingrediënt klinkt daarom zo gek nog niet. Boordevol eiwitten, mineralen en omega 3-vetzuren.
4. Circulaire soep van ‘lelijke groenten’
Van schil tot pit: alle delen van het product zijn gebruikt voor deze soep. Biologische knolselderij die vroeger het winkelschap niet zou halen. Wortelen die niet de gewenste vorm hebben en tomaten en paprika die anders zouden zijn vernietigd.
5. Guacamolehummus
Deze hybride dish combineert twee epische gerechten in de ultieme dip. Fusion op z’n best en behoorlijk healthy bovendien.
6. Voedzame zeeplantensalade
Zeewier is een zeeplant waarvan zo’n 500 eetbare soorten bekend zijn. Het mag dan wel groen en glibberig zijn, het is rijk aan mineralen, bevat sporenelementen en is een geweldige bron van diverse vitamines. Een salade van groenwieren, bruinwieren en roodwieren dan maar?
7. Wraps met avocado en meelwormen
Oh my Bug! Een wrap met wormen? Jazeker. Insecten vind je in 2030 in allerlei gerechten terug. Wat te denken van een lekkere wrap met tomaatjes, kidneybeans, jalapeños, avocado en gefrituurde, eiwitrijke meelwormen?
8. Ceviche van blauwvintonijn uit het ‘lab’
Blauwvintonijn is gewild en schaars en daarom ook een van de duurste vissen. Dus waarom geen tonijnfilet opkweken op laboratoriumschaaltjes? Je kunt de ceviche van labvis tegemoet zien. Verse rauwe blauwvintonijn waar geen vis het leven liet, gemarineerd met citroensap, gember, koriander, groene peper en een sjalotje en afgetopt met biologische tomaatjes.
9. 3D-geprinte chocotaart
Een uitgebalanceerde chocoladetaart uit de 3D-printer en helemaal toegespitst op jouw persoonlijke voedingsvoorkeur, dieetbehoefte en smaak. Bijvoorbeeld verrijkt met extra voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen of mineralen en met veel minder suiker.
10. T-bone mammoet steak
Een wereld waarin we vlees in een laboratorium kweken, biedt oneindig veel mogelijkheden. Waarom genoegen nemen met bestaande dieren? Verschillende onderzoekers werken op dit moment aan de wederopstanding van prehistorische dieren waaronder de mammoet en de dodo-vogel. Een T-bone mammoet steak kan zomaar het volgende grote culinaire ding worden. Alhoewel dat waarschijnlijk nog wel even duurt voor het op je bord ligt.