tableaux paris

Zes vuistregels om je zomerse borrelplank te upgraden

De kleurrijke borrelplank is niet meer weg te denken uit het culinaire landschap. Van kraakverse kleurrijke crudité tot rozen van parmaham: het Parijse bedrijf Tableaux Paris creëert sinds 2020 uitnodigende borrelplanken voor bourgondiërs en merken als Louis Vuitton en Yves Saint Laurent. Oprichter Tom Tarsiguel deelt zijn tips om je gebruikelijke, zomerse borrelplank te upgraden om zo een chique centerpiece neer te zetten voor gasten aan huis.

Tom: ‘Ik heb altijd in de horeca gewerkt, zo werkte ik vanaf mijn vijftiende in een visrestaurant in de Bretagne. Ik wilde als kind bloemist of kok worden. Het idee om een bedrijf in luxe borrelplanken te beginnen kwam toen ik in San Francisco woonde. Ik heb daar ervaring opgedaan als manager van drie kaaszaken. Het ‘Grazing Table’ concept, oftewel de uitgebreide borrelplank leeft daar echt. Het concept is simpel: je vult een plank met kaas, crackers, charcuterie en fruit. De kaasboer waar ik werkte verkocht vrij klassieke borrelplanken, dus dat bracht me op het idee om kaasplanken in Frankrijk te ontwikkelen met alle geweldige ingrediënten die we hebben. Vandaag de dag leveren we aan particulieren en bedrijven in binnen -en buitenland. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld ingevlogen door klanten uit Los Angeles om allerlei borrelplankbuffets samen te stellen.’

ZIE OOK: DIT ZIJN DE PERFECTE HOTELLOBBY’S VOOR EEN ZAKELIJK KOFFIETJE!

Zes vuistregels om je zomerse borrelplank te upgraden

Ingrediënten 

Gebruik altijd seizoensgebonden ingrediënten. Ze smaken zo op hun allerbest! Voor een zomerse plank gebruik je perzik, abrikoos en kers in combinatie met kwalitatieve kazen. Kazen positioneer je altijd netjes en gestructureerd. Op ons Instagramaccount @tableauxparis kun je zien hoe we dat precies doen. Qua charcuterie voeg ik altijd soorten ham en worst toe die een laag vetgehalte hebben omdat dat gewoon veel lekkerder en lichter is. Serranoham die meer dan vijftien maanden gerijpt is, vind ik een goede optie op een grazing board. Qua groenten voeg ik meestal verse, krokante groente toe. Mijn geheim om ze lekker crispy te houden is om ze een nacht in ijswater te laten weken. Een ideale techniek voor wortels, selderij en komkommer. Op het gebied van dips ben ik dol op allerlei soorten hummus. Men kent vaak de klassieke hummus wel, maar wat dacht je van hummus met basilicum, olijven en zongedroogde tomaat. 

Decoratie 

Natuurlijk kun je grazing boards opleuken, maar dan raad ik vooral aan om het eromheen te decoreren. Denk aan mooie takken, zoals bijvoorbeeld eucalyptus takken. Je zou naast bloemen ook kaarsen kunnen gebruiken om het geheel op te fleuren. Speel met volume: plaats boeken, dozen of omgekeerde borden om je grazing board wat hoogte geven. Je zou zelfs een aantal vintage vazen met bloemen eromheen kunnen plaatsen om het geheel te versieren. Let wel op dat het niet too much wordt. Het moet een aanvulling zijn en geen invulling!

ZIE OOK: 7 X DE BESTE BRUNCHPLEKKEN IN AMSTERDAM

Klein budget

Denk in kwaliteit en niet in kwantiteit. Koop in plaats van zes soorten kaas drie of vier goede kazen van hoge kwaliteit. Doe er een lekker stokbroodje bij, wat toegankelijke seizoensgebonden groente en fruit en je hebt iets moois. De markt is een goede plek om inspiratie op te doen voor een grazing board. Je hebt geen kaviaar of truffel nodig om een smaakvolle plank neer te zetten. Een andere tip is om eetbare bloemen toe te voegen. Het kost maar een paar euro en binnen een seconde fleur je er alles mee op, op een chique manier.

Keep it cool

Je kunt een borrelplank uitstekend in de koelkast bewaren en hergebruiken. De inhoud is ten slotte vaak kaas en charcuterie, ingrediënten die je makkelijk bewaart. Vervang oude groente, fruit en bloemen door verse en je hebt zo weer iets moois op tafel staan. Een goede tip is om een aardbei of kers door te snijden en het geheel ermee te ‘versieren’. Beide vruchten zijn heel glossy waardoor het er ontzettend vers uitziet. Mocht je de borrelplank uren buiten willen laten staan op een zomerse dag, aarzel dan niet om een ice pack onder de ingrediënten te plaatsen. Mocht je geen ice pack hebben, geen paniek! Je kunt ook gewoon de plank vullen met producten die je in de warmte kunt bewaren. Denk daarbij aan taart, cake, groente, hummus, crackers, noten en gedroogd fruit.

ZIE OOK: LOUIS VUITTON OPENT RESTAURANT IN SAINT-TROPEZ

Faux pas

Don’t overdo it. Soms heb je de neiging om een borrelplank helemaal vol te stoppen. Dat is onnodig. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten en kleuren bij elkaar te plaatsen. Denk in thema’s: welk ingrediënt, seizoen, regio of kleur wil je graag naar voren laten komen? Stel het thema is ‘Provence’ dan selecteer je verse geitenkaasjes met Provençaalse kruiden, noga en charcuterie. Een mooie borrelplank neerzetten zonder duidelijke visie geeft hoogstwaarschijnlijk geen mooi resultaat en resulteert in een soort fruitsalade met kaas. Een andere tip om geen ‘faux pas’ te begaan is om geen heel goedkope kazen en charcuterie in te kopen en om ze niet te grof of dik te snijden.

Drank

Champagne past bij alles en is wel zo chique. Ruinart Blanc de Blancs serveer je uit een elegante fles en heeft een prettige bubbel. Als alcoholvrije optie raad ik een goede druivensap rosé aan of sappen van het merk Alain Milliat. Voor de kids kun je kwalitatieve appelsap of aardbeiensap uitserveren. Let wel, de drank is bijzaak! De grazing board staat centraal.’

ZIE OOK: HIER VIND JE AMSTERDAM EEN ZOMERSE OASE VAN RUST

Tekst Marina de Massiac

Fotografie Tableaux Paris