Begin het nieuwe jaar fris met deze schoonmaaktips

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd!

De lente is in zicht dus kom maar op met die voorjaarsschoonmaak! Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat mensen die de boel op orde hebben beter presteren, minder stress ervaren én succesvoller zijn. Met de juiste tips en tricks ga jij gericht te werk!

Waar te beginnen met de grote schoonmaak?

Hiervoor schakelden wij de opruimqueen, Roshnie Changoer van Organizing Goals, in. Roshnie ruimt ruimte voor ruimte, huis voor huis Nederland op. Met haar bedrijf ORGANIZING GOALS creëert deze bezige bij rust én ruimte in de huizen van de famous and fabulous! Hier haar tips en tricks voor een opgeruimd huis – én dan ook hoofd – voor een goed begin van de lente!

Roshnie Changoer van Organizing Goals verdeelt het opruimen in 2 fases welke ieder zijn onderverdeeld in 3 stappen. Fase 1 staat in het teken van opruimen! Start met The Full Pull. Tijdens deze stap trek je alle spullen uit de kast. Ja, echt ALLES! Wanneer je dit gedaan hebt ga je over op stap 2, het categoriseren. Bijvoorbeeld voor een badkamer: moisturizers, nachtcrèmes, reinigers, haarproducten, nagelproducten en skincaretools. Nu je inzicht hebt in hoeveel je van alles hebt, gaan we naar stap 3, keuzes maken. Vraag jezelf letterlijk af of de spullen een doel hebben en of je er echt zoveel van nodig hebt. Bepaal of je de items behoud, weggooit, weggeeft/doneert of verkoopt.

Wanneer fase 1 achter de rug is, gaan we over naar fase 2: organizen. Ook deze fase bestaat weer uit 3 stappen. In stap 4 deel je de ruimte in in zones. Tijdens deze stap bepaal je de beste plekken voor de categorieën die in fase 1 zijn gemaakt. Hierin pas je Roshnie’s ABC-methode toe. Iedere categorie krijgt een A-, B- of C-locatie. Een A-locatie is een plek waar je gemakkelijk bij kunt en vaak moet zijn. In stap 5 is het tijd voor ‘creating the systems’ Meet alle planken en lades op en ga op zoek naar de juiste organizing-producten voor jouw ruimte en spullen.

Het proces sluit je af met stap 6: Labelen. Labels zorgen ervoor iedereen in jouw huis weet waar iets ligt en waar je iets gemakkelijk kunt terugleggen. Daarmee definieer je de vaste plek voor je spullen.

Roshnie Changoer van Organizing Goals

Roshnie haar favoriete organizing-producten op een rij:

4-vaks draaiplateau met uitneembare vakverdeler van HEMA
Je kunt hier zoveel kanten mee op. Denk aan een thee/koffie essentials, een knutsel essentials, daily routine skincare voor in de badkamer of voor je parfum of in een pantry met favoriete (kids)snacks. Kortom je kunt er eindeloos mee organizen.

4-vaks draaiplateau met uitneembare vakverdeler van HEMA
4-vaks draaiplateau met uitneembare vakverdeler van HEMA

Pannendeksel organizer van Joseph Joseph
”Hiermee kun je in lades of aan de binnenkant van een deur, de deksels organizen. Je kunt ook makkelijk loze ruimte in de net genoemde plekken benutten = maximizing every inch of every space. Op mijn Instagram heb ik hier een reel over gemaakt.”

Pinplaat ladeverdeler van IKEA   
Hiermee kun je elke keukenlade optimaal inrichten, doordat je de pinnen kunt afstemmen op de grootte van jouw spullen. Dit kun je gebruiken voor de pannenlade, maar ook voor een lade waarin je groot keukengerei bewaard (vergiet, keukenapparaten, deegroller etc) of de lade met servies en glaswerk.

Transparante diepe bak van Idesign
Dit is wel mijn all time favorite. Deze diepe bakken zijn handig voor alle diepe kasten of lades in huis. Je kunt ze goed gebruiken om categorieen aan te brengen in elke ruimte in huis. We gebruiken deze veel in keukens. En het mooie is ze bestaan in breedtes van 10 cm, 15 cm en 20 cm (40,5 cm lang).

Zie ook: DE BESTE TIPS VOOR EEN OPGERUIMD HUIS

Schoonmaaktips

Naast alles opruimen en organizen, moet er natuurlijk ook schoongemaakt worden! Met deze tips en items van Westwing begin je fris het voorjaar!

Keuken schoonmaken

 • Haal alle spullen uit de koelkast en de vriezer en laat deze ontdooien. Maak de binnenkant van de ijskast en vriezer schoon met lauwwarm water, afwasmiddel en een zacht schuursponsje en veeg het na met een droge doek. Veeg als laatste de buitenkant van de koelkast schoon.
 • Reinig of vervang het filter van de afzuigkap en poets de afzuigkap met een ontvetter
 • Ontkalk het koffiezetapparaat en de waterkoker. Vergeet de apparaten niet een aantal keer goed na te spoelen voor gebruik!
 • Maak ook je oven, magnetron, frituurpan of airfryer goed schoon.
 • Vergeet ook niet om de prullenbakken schoon te maken. Maak ze leeg en was en desinfecteer deze van binnen en buiten met warm water en afwasmiddel, zodat ze ook meteen worden ontvet.
 • Ruim je voorraadkast op en gooi alles wat over de datum is weg.

Badkamer schoonmaken

 • Check of je make-up en verzorgingsproducten niet over datum zijn. Dit check je aan de onder- of zijkant van het verzorgingsproduct. Hier staat een symbool met een potje en deksel met hierop 6M bijvoorbeeld. Dit betekent dat het product na openen 6 maanden houdbaar is.
 • Ontkalk de tegels, douchekop en slang, kranen en het toilet. Laat dit vervolgens intrekken wanneer je verder gaat met het schoonmaken van de rest van de badkamer.
 • Ga verder met de rest en sluit af met de vloer en de wc.

Woonkamer schoonmaken

 • Reinig lampen en elektronica met een licht vochtige microvezeldoek en allesreiniger.
 • Stofzuig alle meubels en verwijder de kussenhoezen en was deze in de wasmachine. Maak je bank goed schoon en verwijder vlekken. Is je bank van leer of heb je suède fauteuils? Let erop dat deze een speciale reiniging nodig hebben.
 • Maak je vloerkleed goed schoon of laat dit professioneel reinigen.
 • Maak ten slotte de hoeken en plinten schoon en veeg alle oppervlakken af met een vochtige doek

Slaapkamer schoonmaken

 • Maak je kledingkast schoon en ruim de wintergarderobe op. Alles wat je een jaar niet hebt gedragen doe je in een zak.
 • Was alle onderdelen van het bed! Was dekbedden, kussens en toppers. Draai hierbij ook het matras om.

Werkkamer/bureau schoonmaken

 • Maak toetsenborden en schermen schoon met een pluisvrije doek. Draai het toetsenbord om en zuig het vieze vuil op. Met wattenstaafjes kun je de ruimtes tussen de toetsenborden makkelijk schoonmaken.
 • Maak vervolgens je bureau schoon en vervang of vul het printpapier aan. Controleer of er nog voldoende schrijfmateriaal en pennen liggen en vul deze waar nodig ook aan.

Beste schoonmaak-gadget

Steelstofzuigers zijn echt een uitkomst bij het schoon houden van je huis. Je pakt ze zo van het laadstation en beweegt je vrij door het huis om makkelijk bij alle stoffige plekken te komen. Deze Samsung Jet75 Boost is een aanrader! Maak verschillende soorten vloeren schoon met een maximale zuigkracht. Het aerodynamisch ontworpen luchtsysteem optimaliseert bovendien de luchtstroom, en de multicyclonische luchtfilter zorgt ervoor dat fijne stofdeeltjes niet kunnen ontsnappen. Extreem krachtig resultaat voor op elke ondergrond.

Succes!

Zie ook: MAAK PLAATS VOOR EEN NIEUWE START!