Picture time

Laat je huisdier fotograferen én steun de dierenambulance

Betrap jij jezelf wel eens op de uitspraak ‘mijn huisdier is mijn kindje?’ Dan is het tijd voor zijn of haar jaarlijkse (klassen)foto. Speciaal voor Dierendag kun je bij Kamera Express je huisdier door een professionele fotograaf laten vastleggen. En terwijl jij met een mooie foto van je trouwe vriend de deur uitloopt, help je ook andere dieren. Alle opbrengsten worden namelijk gedoneerd aan de dierenambulance bij jou in de buurt.

Speciaal voor Dierendag is er op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober in elke Nederlandse Kamera Express-winkel een professionele fotograaf aanwezig, die jouw dier(en) vastlegt voor €5. De foto wordt afgedrukt door online fotoservice Profotonet. Zo kun je op Dierendag genieten van het unieke portret van je huisdier(en).

Natuurlijk wil je dat je huisdier(en) op hun leukst op de foto staan. Daarom delen wij hier vijf fotografietips van huisdierfotograaf Andreas Romijn, om al even te oefenen met je kersverse model(len).

Tip 1: Fotografeer op ooghoogte

Fotografeer dieren op ooghoogte. Zo krijg je ze goed in beeld en vang je hun blik. Daarnaast is dat ook voor je trouwe vriend fijn. Het voelt namelijk gelijkwaardig en veilig.

Tip 2: Zoek een achtergrond die bij je dier past

Net zoals de ene kleur jou beter staat dan de ander, is dat ook het geval bij je dier. Wanneer je dit goed afstemt, versterkt de kleur van de achtergrond je model. Wil je nog iets verder gaan? Speel eens met subtiele details en highlights in de achtergrond. Je zult zien dat je huisdier daardoor loskomt van de achtergrond.

Tip 3: Maak gebruik van wind

Misschien herken jij jezelf wel in het volgende voorbeeld; je wil dat je dier blijft zitten of staan, terwijl het naar jou kijkt. Daarom maak je gekke geluiden en sta je zelfs te springen. Het resultaat? Een huisdier dat naar je toekomt. Lukt het je uiteindelijk om je dier toch op deze manier vast te leggen? Dan loop je het risico dat het portret er statig uitziet. Kortom; het is belangrijk om voor dynamiek in een foto te zorgen. De tip van Andreas is om bij dieren met lang haar gebruik te maken van een beetje wind. Bedenk wel eerst of je dier hiertegen kan. Gebruik een föhn (koude lucht) of een reflectiescherm om de lucht te verplaatsen.

Tip 4: Versterk de kenmerken van je dier

Heeft je huisdier veel haren, een lange snuit of grote oren? Probeer hier extra aandacht aan te besteden door hem of haar bijvoorbeeld en profil te fotograferen. Je kunt het beeld ook snijden, waardoor deze karakteristieke kenmerken nog meer naar voren komen.

Tip 5: Fotografeer eens op een donkere achtergrond

Is je huisdier donker van kleur? Dan heb je vast al eens gemerkt dat het lastig is om details te fotograferen zonder dat deze wegvallen. Andreas gebruikt daarom altijd lichtvormers met een zilverkleurige binnenzijde. Zilver geeft een contrastrijker beeld en haalt de highlights uit de vacht. Om een zwart dier los te laten komen van de achtergrond, maakt Andreas gebruik van striplights.