Inge Ipenburg

Inge Ipenburg

My favorite books

Vanavond is het jaarlijkse Boekenbal, het gala waarmee de Boekenweek wordt geopend. Inge Ipenburg zit niet stil en deel twee ‘Moordenaarsstorm’ verscheen onlangs. Nooit eerder verschenen van een Nederlandse schrijver twee delen binnen zo’n korte tijd. Inmiddels zijn dit Inge’s derde en vierde roman. Daarnaast schrijft Inge ook verschillende korte verhalen voor onder andere Veronica’s Summerguide. Inge’s favoriete boeken? Check het hier.

Extreem luid en ongelooflijk dichtbij – Jonathan Safran Foer

De gruwel en horror van 9/11 krijgt in dit boek beelden en woorden die te bevatten zijn. En daarbij maakt de typografie van het boek, de lege pagina’s, de vallende man, het lezen tot een zintuigelijke beleving.

Kafka op het strand – Haruki Murakami

Magisch realisme, ik dacht dat ik er niets mee had, maar mijn nieuwsgierigheid won het van mijn twijfel. Nu lees ik elke letter die hij schrijft. Mijn bewondering voor zijn ongebreidelde fantasie die tegelijkertijd zo vanzelfsprekend is als je leest, heeft het durven schrijven van mijn eerste boek behoorlijk in de weg gezeten.

Op Chesil Beach – Ian Mc. Ewan

Dit is een dun boekje over een tragisch verlopen liefdesgeschiedenis. Maar of hij een thriller schrijft, realiteit koppelt aan science fiction of welk genre dan ook; met simpele heldere taal creëert hij scenes die zich voorgoed in je geheugen nestelen.

De Cirkel – Dave Eggers

Wat begint als een fijne intelligente roman ontaardt in een verontrustend beeld van de samenleving. Spannend tot het eind en daarna blijf je nog lang nadenken over ons geheugen, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

Blindganger – Michael Ondaatje

Zomaar schitterend. Een man die het raadselachtige verleden van zijn ouders tracht te ontrafelen nadat hij samen met zijn zusje op veertienjarige leeftijd een aantal maanden in de steek is gelaten zonder enige uitleg.

Foto: Nico Kroon