The Future is Old

THE KID’s solo-expositie in Moco Museum

Moco Museum lanceert de eerste Nederlandse solotentoonstelling van internationaal hedendaagse kunstenaar THE KID: ‘The Future is Old’. Hierbij werpt hedendaagse kunst het licht op humanisme in de sociale crisis en het democratisch verval van onze 21e eeuw. ‘The Future is Old’ is vanaf vandaag te bewonderen in het Moco. De ultieme (weekend)tip nu de musea hun deuren weer mogen openen!

The Future is Old

THE KID gebruikt kunst als een middel om ons vraagtekens te laten zetten bij de begrippen ‘macht’ en ‘privilege’ en bij de huidige ontwikkeling van humanisme in onze democratische maatschappijen. Jeugdige portretten trekken bezoekers aan met hun schoonheid en de voorstelling van een mooie toekomst. Bij een nadere beschouwing onthullen snijwonden en blauwe plekken echter een donkerder kant van de realiteit. De hyperrealistische, meer dan levensgrote portretten en sculpturen van THE KID confronteren het publiek met diep persoonlijke verhalen, die de onrechtvaardigheid van vandaag de dag in Amerika en daarbuiten in vele democratieën overal ter wereld blootleggen en ons kritisch laten kijken naar de huidige evolutie van de geschiedenis van de mens. De sociaalkritische tentoonstelling wil onze geesten openen, met als uiteindelijk doel inzicht te geven in een wereld met meer mededogen en begrip.

THE KID begon eind 2017 te werken aan zijn serie olieverfschilderijen en levensgrote sculpturen voor ‘The Future Is Old’. Aanleiding voor deze serie kunstwerken was de grote indruk die de gebeurtenissen van de zomer van 2017 in Charlottesville (VS) op THE KID maakten. Hier werden betogers voor burgerrechten bij een tegendemonstratie op gewelddadige wijze aangevallen door Amerikaanse nationalisten en voorstanders van blanke suprematie, die gekant waren tegen het project van de gemeente om het ruiterstandbeeld van Generaal Robert E. Lee – een vooraanstaand figuur uit de Zuidelijke staten in de Amerikaanse Burgeroorlog en een historisch voorstander van de Afro-Amerikaanse slavernij – neer te halen.

THE KID onderzoekt hoe de recente en huidige sociale en politieke geschiedenis zich in te veel landen lijkt te herhalen en welke positie de jeugd van vandaag zal besluiten in te nemen. Inspiratiebron hierbij zijn Martin Luther King en de woorden van zijn vrouw, de beroemde burgerrechtenactiviste Coretta Scott King: ‘Vrijheid wordt nooit echt gewonnen, je verdient en wint haar in iedere generatie’.

‘THE KID: The Future is Old’ geeft de reden waarom Moco Museum gelooft dat kunst meer kan doen. De realistische voorstellingen van aangrijpende details die van geweld getuigen – bloedneuzen, kapotte lippen, littekens en krassen, bende-tatoeages, wonden en andere illustratieve beelden en historische rolmodellen – roepen cruciale sociale onderwerpen op, die onze aandacht trekken en om onmiddellijke actie van ieder van ons vragen.

Check mocomuseum.nl voor alle info.