Waar Talkies Tastemakers gelukkig van worden!

Talkies Tastemaker Martine Assouline

Waar worden Talkies-smaakmakers nu écht gelukkig van en wat lezen ze graag? Waar doen ze inspiratie op en kunnen ze eigenlijk goed koken? Om volledig in het thema glamour op te gaan spreken we deze keer uitgeefster Martine Assouline. Zij is in Ivoorkust geboren, groeide op in Peru en studeerde in Zwitserland en Frankrijk. Daarna werkte zij als hoofd communicatiedeskundige voor het modemerk Rochas. In 1994 richtte ze samen met haar man Prosper Assouline de gelijknamige uitgeverij Assouline op. Vandaag de dag hebben ze meer dan 1700 titels uitgegeven met uiteenlopende thema’s als mode, reizen en kunst.

WERK

‘Samen met mijn man geef ik koffietafelboeken uit. Voor mijn werk dien je nieuwsgierig te zijn, creatieve energie te bezitten, een scherp oog voor detail te hebben, goed kunnen schrijven en tot slot graag al het moois willen delen met mensen.’

PERSOONLIJKHEID

‘Ik ben rationeel en romantisch tegelijk. Dat pakt goed uit als beide karaktereigenschappen in balans zijn, maar het is wat minder als de ene eigenschap de andere overheerst.’

EARLY AGE & STIJL

‘Mijn stijl heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. Dat komt niet alleen door ouderdom, maar ook omdat ik in verschillende landen heb gewoond. Het is me opgevallen dat nieuwe plekken mensen vormen, of ze daar nu bewust van zijn of niet. Ik heb in mijn leven veel mogen ervaren, maar wat het meest indruk op me heeft gemaakt is toen van ik van Peru naar Parijs ben verhuisd. Ik had destijds een vriend die een bekende zanger was. Mijn stijl was surf sexy, zijn stijl echt Frans. Bij aankomst in de stad heb ik snel van look moeten veranderen. Parijs is wat dat betreft onvergeeflijk!’

STIJL

‘Mijn mode en interieurstijl is cool en chique. Of dat nu thuis of een bijzondere gelegenheid betreft. Ik leg de focus graag op accessoires, ik zie het echt als de final touch van een look. De basis is altijd hetzelfde: 90% van de tijd draag ik platte schoenen als ballerina’s, Converse All Stars of laarzen in de winter. Grote jassen en getailleerde jasjes zijn mijn favoriet. Ik kijk altijd goed naar materialen, kleuren en pasvorm voordat ik iets aanschaf. Twee keer per jaar koop ik dure items, en zo nu en dan winkel ik bij Zara of een leuke winkel die ik bij toeval tegenkom. Mijn signatuur zijn grote brillen. Qua sieraden draag ik gouden oorringen en ringen die van familie zijn geweest. Ik ga liever voor goud en brons dan edele stenen.’

MODE-EN INTERIEUR MERKEN

‘Ik ben al jaren trouw aan Alaia. Nu dat Azzedine Alaïa weg is, weet ik niet goed wat ik van het merk moet vinden. Hij was een master op het gebied van mode. Ik vind Valentino en Giambattista Valli prachtige merken. Ze weten moderniteit en schoonheid te combineren. Mijn stijl heeft zich sterk ontwikkeld toen ik boeken begon te maken. Ik werkte steeds meer samen met artiesten, auteurs, fotografen en illustratoren. De creatieve wereld van die mensen hebben mijn ogen geopend ten opzichte van andere culturen en de manier waarop je schoonheid interpreteert.’ 

REIZEN 

‘Ik woon tussen NYC en Parijs, maar voel me niet per se sterk gebonden aan beide steden. Ik kom graag in Italië. Ik droom ervan om in Milaan te wonen voor een aantal jaar. Ik ben dol op de sfeer.’ 

VAKANTIEVERBLIJVEN

‘La Colombe d’Or in Zuid-Frankrijk is ons tweede thuis. Ik kom daarnaast graag in The Connaught Hotel in Londen, Amangiri in Utah en The Tawaraya in Kyoto.’ 

KOKEN EN ETEN

‘Ik kook thuis simpel met goede ingrediënten. Ik zorg er altijd voor dat het eten mooi gepresenteerd is. Ik vind dat alles begint bij een goede presentatie. Als er vrienden aan huis komen, en ik geen tijd of zin heb om te koken, bestel ik allerlei koude gerechtjes die mensen dan zelf naar smaak kunnen uitkiezen. De tafel moet er hoe dan ook altijd gezellig en aanlokkelijk uitzien. Ik houd niet van diners die er te imposant uitzien. Ik vind restaurants die simpel eten serveren met kwalitatieve ingrediënten het fijnst. Dat soort parels zijn niet makkelijk te vinden! Als de service er ook nog eens warm en verwelkomend is, en het lichtinval goed, dan ben ik om. In NYC kom ik graag bij Il Buco, Sette Mezzo en Le Bernardin. In Parijs eet ik graag bij L’Ami Louis, Le Costes, L’Entrecôte en Le Duc. In Italië eet ik bij Langosteria en Bulgari in Milaan, Trattoria al Moro in Rome en Restaurant Aurora in Capri. In Venetië kun je me bij Cip’s vinden. In Miami eten we bij Casa Tua, en in Londen bij Scott’s en Cecconi’s. Mijn favoriete bar in NYC is The Polo Bar, Zero Bond en The Bemelmans Bar in het Carlyle Hotel. Onze eigen Maison Assouline bar in Londen is ook een hele fijne plek.’ 

MEDIA

‘Ik lees tegenwoordig niet meer veel tijdschriften. Ik zoek auteurs op die zich verdiepen in de toekomst van de mensheid. Unstoppable Us van Noah Harari is mijn eerste keus. Muziek is een belangrijk element in mijn leven. Ik word er creatief en vindingrijk van. Ik vind Spotify goed, maar het gros van mijn muziek komen van Youtube en Instagram af. Ik luister graag naar Bon Entendeur, een Franse app die muziek mixt met interviews met interessante mensen.’

TASTEMAKERS

‘Alles rondom de mensheid. Of dat nu het verleden, heden of toekomst betreft, het trekt mijn volle aandacht. Het boek Mémoires d’Hadrien van Marguerite Yourcenar of The World of Yesterday van Stefan Zweig vormen een deel van mij. Inspiratie krijg ik van artiesten als Mikhail Barychnikov, Philip Glass en Baz Luhrmann. Ik respecteer iedere vorm van talent waar hard voor wordt gewerkt. Ik zoek constant naar inspiratie in mijn boekenkast en Ipad.’

TIP

‘Verdiep je in cultuur in plaats van het nieuws. De schatten van informatie uit het verleden kunnen je inspireren middels films, muziek en exposities. Wees nieuwsgierig, selectief en wissel regelmatig uit met andere mensen.’

GELUK

‘Ik word heel gelukkig van boeken maken. Een glas Amarone of Cellier aux Moines uit de Bourgogne met mijn man Prosper smaakt zoveel beter na een goede werkdag. Ik haal veel voldoening uit het helpen van familie, vrienden of vreemde mensen. Wat telt in het leven is geven.’

Tekst: Marina de Massiac

Beeld: Privé-archief Martine Assouline

ZIE OOK: WEEKENDTIP: EMILY IN PARIS AFTERNOON TEA