Vier de vrijheid

Vier Bevrijdingsdag 2023 in Amsterdam met deze activiteiten

Op Bevrijdingsdag wordt Amsterdam omgetoverd tot een gigantisch podium om de vrijheid te vieren. Deze dag is gevuld met talloze activiteiten voor jong en oud en biedt tevens de gelegenheid om na te denken over hoe we vrijheid kunnen koesteren en beschermen. De viering van 5 mei gaat hand in hand met 4 mei, de dag waarop Amsterdam stil staat om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op 5 mei komt de stad echter tot leven met vele Vrijheidsmaaltijden, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, en nog veel meer inspirerende evenementen. Het is een dag om te genieten, te reflecteren en te vieren wat ons allemaal verbindt: vrijheid. Lees hier wat er allemaal te doen is!

Kinderbevrijdingsfestival Vondelpark met het Amsterdam Servies 
12.00-20.00 uur / Vondelpark Openluchttheater
Op 5 mei vieren kinderen uit Amsterdam en omstreken het Kinderbevrijdingsfestival. Met oorlogsverhalen, spelletjes, hapjes, voorstellingen en concerten voor kinderen van alle leeftijden. Met o.a. De Witte Pomp en de voorstelling BullyBully van het Maas theater. Schuif daarnaast aan bij een bijzonder klei-atelier om mee te werken aan het Amsterdam Servies. Let op: deze activiteit (het kleien van Amsterdam Servies) is voor volwassenen, maar kinderen mogen natuurlijk aanschuiven. 

Bevrijdingsdansfestival
12.00-21.00/ Museumplein
Dansen om de Vrijheid te vieren gebeurt jaarlijks met alle Amsterdammers, net als in de meidagen van 1945. Op het podium treden ieder jaar enthousiaste amateur en professionele dansers op, die je letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Dansgroepen die de vrijheid verbeelden. Vrijheid vieren we met elkaar!Het Bevrijdingsdans Festival komt vanaf 17.30 helemaal in de Latin sferen. Naast swingende Bachata-, Cubaanse Salsa- en LA Salsa-dansoptredens, gooi je je heupen los met de Bachata en Salsa dansworkshops en als afsluiter salsa en bachata dansen met DJ’s Rafi en Kasanoba!

Meer over het Amsterdam Servies  
Verschillende herdenkings & vieringsdagen (5 mei, 1 juli, afschaffing slavernij, 16 augustus) werken samen aan het Amsterdam Servies. Het servies wordt gemaakt van Amsterdamse klei, de bodem waar Amsterdammers elke dag overheen lopen. Van die grond, met alle gedeelde geschiedenissen en verhalen die erin besloten liggen, maakt de stad kommen, kopjes en borden om er vervolgens gezamenlijk van te kunnen eten. Het Amsterdam Servies krijgt vorm onder leiding van Atelier NL en Residency for the People. Meer informatie.

Bevrijdingsfestival Ontsnapte Klanken
14.00 – 22.00 uur / Haarlemmerplein
De Roode Bioscoop vult het Haarlemmerplein en het beroemde theater met het festival Ontsnapte Klanken. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is weten deze artiesten als geen ander. Ze ontvluchtten hun moederland lang of nog maar kort geleden en nemen je vanaf het podium mee in hun verhaal. Met o.a. Solomon Eyasu, Babak-O-Doestan en Wasim Arslan, Veronica Castro en Hernan Ruiz, Marion Bloem en Colectivo Carpe Diem. 

Bevrijdingsdans Festival
12.00 – 21.00 uur / Museumplein
Het uitbundige Bevrijdingsdans Festival staat weer volop in het teken van dans. Met de meest uiteenlopende dansoptredens, afgewisseld met dansworkshops. Dit jaar met o.a. een foto-expo van visueel verhalenverteller Dauphine van sQuare Amsterdam. Met o.a. Coro del Campo, Vyjayanthi Iyer en Kathrin Gramelsberger.

Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen – Westerpark
14.00 – 23.00 uur / Westerpark 
Ook dit jaar is er een breed aanbod van muziek, eten, kinderactiviteiten en verdieping. Met verhalen en gedichten van Kantlijn Live, beats van Cinnaman, BSS, Passion Deez e.v.a. bij Radio Radio optredens op het Vrijheidspodium met o.a. Entoto Band, 4Tuoze Matroze, De Porders en La Banda Fantástica.

Het Grote Culturele Bevrijdingsdiner op NDSM
16.00 – 20.30 uur / NDSM
Het Grote Culturele Bevrijdingsdiner op NDSM combineert streetfood van het kleurrijke cateraars-collectief Tuindorp Delicious uit Amsterdam Noord met een flinke portie kunst en cultuur. Zo laten ontwerpers Bert Jan Pot en Maurice Scheltens (oprichters Kite Club) hun mooiste handgemaakte vliegers op voor vrijheid, en nodigen ze je uit zelf vliegers mee te nemen om je (bevrijdings)idee de lucht in te laten. Tijdens en na het diner nemen muzikanten en spoken word artiesten uit broedplaats NDSM Treehouse het podium over.

Meidagen op Plein ‘40-’45
12.00 – 18.00 uur / Plein 40-45
Op vrijdag 5 mei is er op Plein ‘40-‘45 in samenwerking met bewoners en gebruikers van het plein een rijk programma samengesteld rond het thema ‘Vrijheid’. Dit jaar is er ingezet op lokaal talent: culturele makers uit de buurt geven invulling aan het programma voor jong en oud. Met onder meer het Glazen Huis verhalenhuis, kinderactiviteiten, een podium met muziek en performances, een groot afsluitend concert van Orchestre Partout en een heerlijke Vrijheidsmaaltijd. 

Bevrijdingsfestival Homomonument
15.00 – 23.00 uur/ Westermarkt
Het Danspaleis organiseert een ouderwets gezellig dansfeest voor LHBTQ+ ouderen en iedereen die van dansen houdt. Van 17.00 – 23.00 nemen Sweetie Darling en Superball het stokje over van het Danspaleis. Verwacht: chaos, glamour, activistische (drag) performances, queerness en fantastische muziek.

Bevrijdingsfestival Anton de Kom
16.00 – 21.00 uur / Anton de Komplein
Een ode aan activist en intellectueel Anton de Kom en andere onderbelichte verzetsstrijders. Lokaal talent treedt op, de markt is open en er is eten uit alle windrichtingen. Met optredens van o.a. SACHEE, Delany en Tranga Rugie als afsluiter. 

Vrij-heids-mi-bo
16.00 – 19.00 uur / Oosterpark, Hotel Arena 
Hotel Arena organiseert in samenwerking met OOSTcast, het Pleintheater en de Hotelschool The Hague Amsterdam een Vrijheidsmiddagborrel met muziek van de Amsterdam Klezmer Band en DJ Je Moeder en kunst van Didi Lehnhausen. OOSTcast vertelt in een wandeling over de oorlogsgeschiedenis van het park en de omgeving, en er is theater. Studenten van de Hotelschool Amsterdam serveren vanuit hun foodtruck de (gratis) Vrijheidssoep. 

ZIE OOK: TOP 10 BOEKEN VOOR 4 EN 5 MEI

Bron: 4en5meiamsterdam.nl