Happy Easter

4x wat je nog niet wist over Pasen

Happy Easter! Heb jij dit weekend een gezellige lunch of diner met je familie gepland staan om Pasen te vieren? Waarom we Pasen vieren, paaseieren eten en waar de paashaas vandaan komt lees je hier!

Waarom vieren we Pasen?

Pasen is een christelijke feestdag die de opstanding van Jezus Christus herdenkt. Het valt ieder jaar op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente, wat betekent dat het elk jaar op een andere datum valt tussen 22 maart en 25 april. Volgens de christelijke traditie stierf Jezus aan het kruis op Goede Vrijdag en werd hij begraven. Drie dagen later, op de zondag van Pasen, stond hij op uit de dood. Een belangrijke gebeurtenis omdat het de overwinning van het leven op de dood symboliseert en dit gelovige hoop geeft op het eeuwige leven.

Wordt Pasen overal op dezelfde dag gevierd?

Nee. In sommige landen, zoals Griekenland, Rusland en Servië, wordt Pasen op een andere datum gevierd dan in de meeste westerse landen, omdat zij de Juliaanse (orthodoxe) kalender gebruiken in plaats van de Gregoriaanse (christelijke) kalender.

Waarom eten we Paaseieren tijdens Pasen?

Eieren werden in de vroege jaren van het christendom gebruikt als symbool van nieuw leven en wedergeboorte. We vieren met Pasen de wedergeboorte van Jezus en een ei staat als symbool van nieuw leven en wedergeboorte. Daarnaast valt de Pasen in de lente, een vruchtbare periode in het dierenrijk.

Waar komt de paashaas vandaan?

Het schijnt dat de haas een heilig dier was van de godin Eostre, die werd vereerd in het oude Germaanse heidendom en als symbool stond voor de lente en vruchtbaarheid.

ZIE OOK: VIJF BETAALBARE TIPS VOOR EEN TE GEKKE TAFEL