3X plantaardige BBQ-recepten

om je vingers bij af te likken!

Als het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan met vrienden of familie de BBQ aansteken. Gezellig onder het genot van een drankje wat grillen en met z’n allen rond de tafel. Nog een pluspunt: als het ook nog eens gezond kan! Wij hebben de oplossing voor je: drie lekkere, plantaardige recepten staan voor je klaar! #zokanhetook

1. Portobello miso burger met guacamole

Zin in een goede burger van de barbecue? Portobello’s lenen zich heel goed voor een plantaardige burger!

Ingrediënten
Voor de burger

  • 2 portobello’s
  • 2 burger broodjes
  • Voor de marinade
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el miso

Voor de guacamole

  • 2 avocado’s
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Extra toppings

  • plantaardige mayonaise
  • krulsla
  • 1 tomaat, in plakjes
  • kiemen

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade en smeer de portobello’s hiermee in. Zet apart.
  2. Snijd en pel de avocado, prak fijn en meng met de overige ingrediënten voor de guacamole.
  3. Leg de portobello’s op de barbecue en grill deze voor 5-8 minuten aan beide kanten. Halveer de broodjes en leg deze tijdens de laatste twee minuten op de barbecue zodat ze knapperig worden.
  4. Bouw de burger zoals jij dat lekker vindt. Wij gingen voor (van onder naar boven): een beetje mayonaise, krulsla, wat plakjes tomaat, de gegrilde portobello, guacamole en paarse kiemen.

2. Zwarte bonen balletjes aan een spies met plantaardige tzatziki

Probeer deze zwarte bonen balletjes aan een spies met plantaardige tzatziki eens!

Ingrediënten
Voor de balletjes

  • 400 gram zwarte bonen
  • 200 gram havermeel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • peper en zout

Voor de tzatziki

  • 1/2 komkommer, geraspt
  • 250 ml plantaardige variatie op yoghurt (bijvoorbeeld van soja)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Voeg alle ingrediënten voor de zwarte bonen balletjes toe aan een keukenmachine en blend tot een geheel. Er mogen best nog wat stukjes in zitten voor de structuur, maar het moet wel aan elkaar kleven. Als het te droog is, kun je wat olijfolie toevoegen. Is het te nat? Voeg dan extra havermeel toe.
  2. Rol balletjes van het deeg.
  3. Bak de balletjes in een laagje olijfolie ongeveer 1-2 minuten per kant. Je kunt ze nu in de koelkast bewaren tot je gaat barbecueën.
  4. Voor de barbecue rijg je de balletjes aan een spies. Grill de zwarte bonen balletjes ongeveer twee minuten per kant.
  5. Maak ondertussen de tzatziki door alle ingrediënten door elkaar te mixen. Serveer de tzatziki met de zwarte bonen balletjes.

3. Gepofte zoete aardappel met tofu “geitenkaas” en gekarameliseerde pecannoten

Dit is misschien wel de winnaar: een gepofte zoete aardappel met zelfgemaakte “geitenkaas” van tofu en knapperige, gekarameliseerde pecannoten. Zeker de ster van de hele plantaardige barbecue!

Ingrediënten
4 zoete aardappels

Voor de tofu “geitenkaas”

  • 400 gram biologische tofu
  • 2 el witte miso
  • 1 el tahin
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 tl zout

Voor de gekarameliseerde pecannoten

  • 190 gram pecannoten
  • 4 tl agavesiroop
  • 4 tl olijfolie
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Pers het vocht uit de tofu door het in een theedoek te wikkelen en er wat zwaars op te zetten.
  2. Voeg de tofu met de overige ingrediënten toe aan een keukenmachine en pureer tot een egale massa.
  3. Vorm het tofumengsel tot een staaf en wikkel deze in plasticfolie. Leg het minstens een uur in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C. Wanneer de tofu stijver is geworden, verwijder je de plastic folie en bak je deze voor 20 minuten in de oven. Draai halverwege om.
  5. Prik wat gaatjes in de zoete aardappels en wikkel ze in aluminiumfolie. Pof de zoete aardappels tussen de kolen tot ze zacht aanvoelen. De tijd hangt af van de grootte van de zoete aardappel.
  6. Maak ondertussen de gekarameliseerde pecannoten door de olijfolie met de agavesiroop te verhitten in een koekenpan. Voeg de pecannoten en een snufje zout toe en bak vijf minuten. Laat goed afkoelen.
  7. Snijd de gepofte zoete aardappel open, kruimel er wat van de gebakken tofu “geitenkaas” overheen en serveer met de gekarameliseerde pecannoten.

En voilà! Jouw BBQ-party kan niet meer stuk!