Reisinspo

Street art in Portugal

Een land dat absoluut op je travel list moet is Portugal. Het land kent vele historische monumenten en de architectuur van gebouwen maakt Portugal een bijzonder openluchtmuseum. Met de indrukwekkende street art scene van Portugal kun je genieten van een onvergetelijke openluchtreis. De hoogste tijd voor wat unieke reisinspiratie met de mooiste street art pieces!

Centro de Portugal

Centro de Portugal is een van de meest verrassende street art-regio’s van Portugal. De stad Covilhã is het ongetwijfeld het centrum van stedelijke kunst in deze regio, dankzij de creatieve actie van Wool Fest – Covilhã Art Festival. Dit festival eert het glorieuze verleden van Covilhã als één van de belangrijkste wolproducerende steden in Portugal. Wool Fest organiseert vele evenementen en versiert de muren van de stad met kleurrijke verven, met wol als thema.

Azoren

Wie alleen maar tropische jungles, theeplantages en uitgestrekte natuurgebieden verwacht wordt verrast in de Azoren. In São Miguel is heel veel street art te bewonderen. Jaarlijks wordt het Walk & Talk Urban Art Festival georganiseerd, dat volledig in het teken staat van street art. Gebouwen en huizen worden getransformeerd tot unieke kunstwerken.

Lisboa

Lissabon is eigenlijk al een kunstwerk op zich, met de smalle steegjes, steile straatjes, bijzondere trams, mooie panden en vele kleurrijke muurschilderingen. De street art scene is in Lissabon een van de meest actieve in Europa. In 2010 is het Crono-project gestart, met als doel oude vervallen gebouwen in het financiële district om te vormen naar een urban art-kunstproject. Vooral de voormalige textielfabriek LX Factory aan de voet van de brug 25 de Abril is een en al creativiteit. Het is een industrieel fabrieksterrein dat door jonge ondernemers nieuw leven is ingeblazen. Het is de culturele hotspot waar veel creatievelingen hun vrije tijd besteden. Naast hotspots, designwinkeltjes en ruimte voor lokale bands om op te treden is hier veel street art te vinden.

Algarve

In de Algarve is Lagos vooral dé plek om te bezoeken als je op zoek bent naar street art. Dit is voornamelijk te danken aan het LAC, dat Europa’s meest bekende street artists in Lagos samenbrengt. Zo is er een uniek Tempus Fugit-werk te vinden van de Spaanse straatkunstenaar Aryz.

Madeira

Street art in Funchal is een grote attractie van het eiland Madeira. Er zijn prachtige street art-stukken te vinden in heel de stad. De oude stad Zona Velha is nu een van de meest populaire toeristische attracties in Funchal, dankzij het initiatief van een aantal lokale kunstenaars. De lokale overheid steunde een restauratieproject en leverde verfvoorraden aan kunstenaars, die de reis begonnen om leven te brengen in dit gebied. Het project heette ‘Art of the Open Doors’. Nu is de oude binnenstad van Funchal een heel andere plaats. Je vindt hier, naast de geweldige street art, ook veel goede restaurants, bars, winkels met handgemaakte kunst en kunstgalerijen.

Porto

Voornamelijk in het historische centrum van Porto is bijzondere street art van gerenommeerde kunstenaars te bewonderen. De meeste street art is te vinden in Rua de Miguel Bombarda en het Lapa metrostation. In Vila Nova de Gaia kun je niet om de werken van de wereldwijd bekende Portugese street artist Bordalo II heen. Hij creëert nieuwe werken met afgedankte materialen. Met zijn uitspraak ‘Het afval van de een is de schat voor een ander’ wil hij zijn werken relateren aan duurzaamheid en sociaal bewustzijn.

Alentejo

Het historische centrum van Évora in Alentejo, dat op de werelderfgoedlijst staat, beleefde de eerste street art primeur een jaar geleden. De muurschildering ‘Cabeçudo in the clouds’ is het eerste in het door UNESCO geklasseerde historische centrum. Ooit verkozen tot één van de vijf mooiste muurschilderingen ter wereld is de ‘Portu-galo’ van Bordalo II dat zich bevindt in Beja. De haan van Portugal is gemaakt van herbruikbaar afval.