Onze vrouw in Parijs

Het cosmeticadieet van de Parisienne

Als je een Parisienne vraagt hoe zij zich opmaakt zal ze antwoorden; ‘Oh, ik doe maar wat’. Niets is minder waar. Dat ‘natural beauty’ mag er dan simpel uitzien, het is allesbehalve eenvoudig. De Nederlandse Parisienne Renée Koudstaal (journalist, auteur) pendelt tussen Amsterdam en Parijs na twintig jaar in de Franse hoofdstad gewoond te hebben. In deze rubriek neemt ze je mee in haar wereld van tijdloze elegantie, self-care, nonchalante imperfectie en puur genieten. Kortom: alles waar de Parisienne zo ontzettend goed in is.

Als je een Parisienne vraagt hoe zij zich opmaakt zal ze antwoorden; ‘Oh, ik doe maar wat’. Niets is minder waar. Dat ‘natural beauty’ mag er dan simpel uitzien, het is allesbehalve eenvoudig. Dankzij jarenlang observeren en spieken in de badkamers van mijn vriendinnen heb ik een aantal onuitgesproken regels ontdekt die schuilgaan achter dat Parijse ‘sophisticated casual’:

ZIE OOK: MEER PARIJS IN JE KLEDINGKAST

  • Het enige dieet dat de Parisienne volgt noem ik het cosmeticadieet. Ze verzorgt zich net als ze kookt: weinig producten, van goede kwaliteit en met veel talent toegepast.
  • Master your basics: elke vriendin van mij heeft, net als in haar kledingkast, een aantal cosmeticaklassiekers die bij haar passen. Pas als je die gevonden hebt ga je spelen met accessoires, dat wil zeggen: de wat trendgevoeligere producten.
  • De ideale cosmeticamix bestaat uit tachtig procent verzorging en tien procent make-up. Een goed verzorgde huid heeft immers vrijwel geen make-up nodig. De overige tien procent staat voor genieten van het leven, zoals etentjes met vriendinnen, een glas rode wijn, in bad met een boek…
  • De Parisienne gaat altijd voor minder. En dat geldt zeker voor make-up. Maak keuzes. Niet én smokey eyes én knalrode lippenstift. Kies voor één eyecatcher en houd daarbij ook rekening met de kleding die je draagt.
  • Omarm imperfectie: te veel bezig zijn met hoe je er uitziet wil zeggen dat je dit te belangrijk vindt. Maak je op met nonchalance: smeer je lippenstift en oogschaduw uit met je vinger en ga voor vaag: vage lijntjes, vage kleuren, vage gestes.

ZIE OOK: VIJF FASHION ITEMS VAN JE PARTNER DIE JIJ PERFECT KUNT DRAGEN

Tekst Renée Koudstaal
Foto Le Bon Marché Rive Gauche