Nikica Djuric

‘Ik gun iedereen een stabiel, evenwichtig en soepel lichaam’

De originele naam van pilates, back in the day, was contrology. En als je ooit pilates hebt gedaan dan begrijp je waarom! Elke pilatesoefening spreekt alle spieren in het lichaam aan en het resultaat voor jouw lichaam staat of valt met controle. Pilates is geen high intensity training waar je snelle herhalingen doet en je zal er niet per se van in het zweet baden na de les, maar vergis je niet! Deze training makes grown men cry.

Pilates is ontwikkeld door de Duitse Joseph Hubertus Pilates. Joseph, sporttrainer, ontwikkelde een systeem van oefeningen om lichaam en geest te versterken. Dat sterren als Madonna, Cameron Diaz, Kate Winslet en Megan Fox zweren bij pilates is fijn. Maar de toegevoegde waarde die de sport heeft met betrekking tot revalidatie is wellicht minder bekend en zeker het noemen waard. Joseph bevestigde al veren en attributen aan ziekenhuisbedden om de ledematen van patiënten te ondersteunen, wat leidde tot de ontwikkeling van zijn beroemde ‘Cadillac’-apparaat. Veel van zijn uitrusting, hoewel enigszins aangepast, is nog steeds in gebruik in pilatesstudio’s.

SCEPTISCH

Zelf enigszins sceptisch over het resultaat dat oefeningen kunnen bieden en bekend met pilates, ging ik dan tóch aan de slag. Na bijna twee jaar álles geprobeerd te hebben om van mijn rugpijn af te komen kwam ik terecht bij Focus Pilates in Laren. En belangrijker nog; ik kwam terecht bij een gecertificeerd trainer. Want tot mijn verbazing begreep ik dat dit een vrij beroep is. Er kan dus een significant (kwaliteits)verschil te merken zijn onder het aanbod in trainers. Nikica Djuric (36), founder van Focus Pilates, vertelt: ‘Ik ben ruim elf jaar werkzaam als pilatestrainer. Mijn introductie met pilates kwam ook na een knieoperatie. Ik woonde destijds in Hong Kong waar ik revalideerde met behulp van pilates. Mijn trainer inspireerde me om de opleiding te volgen. Nou, ik heb er meer dan één gevolgd, en ben er vier jaar mee bezig geweest omdat ik dieper op de stof van de opleiding in wilde gaan en alles van het menselijk lichaam wilde leren. Ik volgde de STOTT Merrithew-opleiding. En elk jaar dien je hiervoor je certificaten weer op te frissen door cursussen te volgen. Mijn vermelding op hun wereldwijde platform merrithew.com functioneert als een kwaliteitsgarantie en geeft mij tevens de mogelijkheid wereldwijd lessen te geven.’

GOUDEN GREEP

‘Ik begeleid regelmatig mensen tijdens een revalidatie en mensen met problemen met hun rug zoals scoliose of hernia’s. Dat komt veel voor. Het probleem is vaak beperkte mobiliteit. En pilatesoefeningen houden je rug soepel. De wervelkolom is de basis van je lichaam. Zonder kolom zak je in elkaar. En toch trainen we vaak alles behalve de wervelkolom. Hiermee kun je zoveel meer bewegingen maken. Zoals extensie en rotatie. Bovendien zijn de oefeningen gecontroleerd en liggend op het reformer-apparaat zodat er geen druk op de wervelkolom staat. Er zijn ook oefeningen op de mat. Met bal, elastiek of fitnesscirkel en meer. Het belangrijkste is om de beweging langzaam en gecontroleerd uit te voeren. Als je een herhaling doet zonder controle en precisie dan blijft het gewoon een herhaling. Met controle en precisie bereik je een doel. En je core, je buikspieren, zijn driedimensionaal. Je moet dus niet alleen je voorkant, maar óók je achterkant trainen. Er zijn al vier lagen alleen in je core! Het mooiste aan pilates is dat íedereen, van alle sportniveaus, er geschikt voor is. Ik wil mensen graag de voordelen laten ervaren van een soepel lichaam, ongeacht leeftijd. Ik gun iedereen een stabiel, evenwichtig en soepel lichaam en train mensen van 14 tot 94 jaar. Ik geniet ervan als ik iemand kan helpen pijn weg te nemen en zich beter te voelen.’

Eerlijk is eerlijk, eindelijk vóel ik me ook beter. Ik slik geen pijnstillers meer en ga niet meer wekelijks naar mijn fysiotherapeut maar wél naar mijn pilates-les!

Tekst Kristina Bozilovic