TALKIES' VOEDINGSDESKUNDIGE GEEFT TIPS

Met deze aanpassingen in je dieet ga jij je energieker voelen

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om dit te verhelpen. Een gezonder leven is immers ook een gelukkiger leven! Hanneke deelt met Talkies de ins-out, feiten en fabels voer food!

In mijn praktijk komen mensen met uiteenlopende klachten, maar de meest voorkomende zijn: gebrek aan energie, een opgeblazen buik, huiduitslag, slecht slapen, een opgejaagd gevoel en moeite met afvallen. Middels de EMB-bloedtest en een uitgebreide intake, krijg ik inzicht het huidige voedingspatroon de mineralen- en vitaminetekorten, energetische verstoringen, hormoonbalans, voedingsintoleranties en nog veel meer. Het is mijn passie om na de analyse een plan te maken zodat men zich fit gaat voelen, een optimale weerstand krijgt en geen buikklachten, huidklachten of slaapproblemen ervaart. Een mooie bijkomstigheid is dat je ook afvalt met mijn voedingsplan. Voeding kan écht het medicijn zijn, en verkeerde voeding kan je dus ook ziek maken. Bewegen is belangrijk maar de basis is gezonde voeding. Orthomoleculaire voeding is voeding die ons bouwstoffen geeft in plaats van ons leegrooft. Voeding waardoor we voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgen. Maar ook voeding met genoeg eiwitten, gezonde vetten en de juiste koolhydraten.

ZIE OOK: SLANK EN ENERGIEK DE ZOMER IN

De juiste aanpassingen in je dieet.

Geloof me, met de juiste aanpassingen ga je je zo veel beter en energieker voelen! Ik wil je wat praktische basistips geven, probeer het voor een paar weken en kijk of je je beter gaat voelen. Ten eerste, neem geen lactose en vervang koemelkproducten. Deze zijn moeilijk te verteren en geven vaak veel darmklachten. Neem liever haver-, rijst-, kokos- of amandelmelk, vervang kwark voor kokosyoghurt, kefir of zuivel van Jerseykoeien en neem geitenkaas in plaats van gewone kaas. Vervang daarnaast brood voor glutenvrije producten of neem een spelt cracker of een worteltortilla. Probeer bewerkte voedingsproducten uit pakjes en zakjes te vermijden en kies voor verse groenten en fruit. Alcohol? Stop of minder je inname. Dit belast je lever en bevat ook veel suiker. Vervang koek, taart en melkchocolade voor pure chocolade. Je mag best elke dag een klein stukje! Vervang margarine – dit veroorzaakt ontstekingen – door roomboter, kokosolie of olijfolie. Hetzelfde geldt voor sojaproducten. Hier zit veel omega zes in en te veel hiervan werkt ontstekingsbevorderend. Omega drie (visolie) is ontstekingsremmend. Neem bij elke maaltijd eiwitten, dit zijn de bouw- en brandstoffen voor je lichaam en spieren. Eet dagelijks een ei, vis, gevogelte of rundvlees. Als je vegetarisch bent kun je je eiwitten onder andere halen uit zaden en verse peulvruchten. Eiwitten nemen we beter op als we ze niet combineren met koolhydraten, zoals pasta, brood of rijst. Je kunt de eiwitten wel met alle groenten combineren. Eet elke dag gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado, kokosolie en of noten en eet elke week een vette vis. Als je meer eiwitten en de juiste vetten eet, zal je een verzadigder gevoel hebben, blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en zal je minder snaaineigingen hebben. Probeer drie keer per dag te eten en minder de tussendoortjes zodat je spijsvertering tot rust kan komen. Neem verantwoording voor je eigen gezondheid en maak elke dag betere keuzes met voeding. Stap voor stap naar een gezondere levensstijl!

Veel succes! Liefs, Hanneke

ZIE OOK: DE FEITEN EN FABELS OVER CHOLESTEROL